Ausztrália

Vágólapra másolva!
Az ausztrál fociválogatott eddigi vb-szereplései.
Vágólapra másolva!

Óceániában nem volt komoly ellenfelük az ausztráloknak, de a világbajnokságra való kijutáshoz általában interkontinentális pótselejtezőt kellett játszaniuk. Az első alkalommal, az 1966-os vb előtt ezt a Koreai NDK, négy évvel később pedig Izrael ellen bukták el, de 1974-ben végre sikerült valóra váltani az álmot: az ország legjobbjai utazhattak az NSZK-ba. A csapat a vb-n sem szerepelt le, az NDK-tól ugyan 2-0-ra, a házigazdáktól pedig 3-0-ra kapott ki, de utolsó csoportmérkőzésén, Chile ellen pontot szerzett.

Ezután megint jöttek a sorra elveszített interkontinentális pótselejtezők: az 1986-os vébé előtt Skócia, négy évvel később Izrael, ezután Argentína, majd Irán, és végül Uruguay múlta felül az auszikat.

2006-ban is az urukkal kellett megmérkőzniük, és akkor a büntetőpárbajban jobbnak bizonyultak, majd pedig Németországban is jól szerepeltek. Nyolc éve már azzal is óriási eredményt ért el a válogatott, hogy továbbjutott a csoportjából, azonban nem sok hiányzott a még nagyobb szenzációhoz. A nyolcaddöntőben Olaszország ellen az ausztrálok a második félidő nagy részében emberelőnyben futballoztak - pedig két kulcsemberük, Kewell és Emerton nem is játszhatott. Gianluigi Buffon azonban mindent védett (a lefújás után őt választották meg a mezőny legjobbjának), a ráadás pillanataiban pedig az olaszok egy erősen vitatható büntetővel a győzelmet is megszerezték.

Elkerülendő a pótselejtezős kudarcokat, az ausztrálok átjelentkeztek az Ázsiai Labdarúgó Szövetségbe, így négy éve már onnan kvalifikálták magukat könnyedén. A vébén aztán szerecséje se volt az együttesnek, a németek elleni 0-4 után hiába verte 2-1-re Szerbiát, és ikszelt Ghánával (1-1), az ugyanannyi pontot szerző afrikaiak jobb gólkülönbséggel továbbléptek, az ausztrálok pedig kiestek.