Anglia

Vágólapra másolva!
Az angol fociválogatott eddigi vb-szereplései.
Vágólapra másolva!

Az angol válogatott 1870-ben és 1871-ben már több mérkőzést vívott, de ezeket az ország labdarúgó-szövetsége nem tekinti hivatalos találkozónak. Az évkönyvekbe bekerült első számon tartott 90 percre 1872. november 30-án került sor, a glasgow-i Hamilton Crescentben a házigazdákkal 0-0-ra végeztek az angolok. 1908-ig csak brit válogatottakkal mérkőztek (jellemzően az 1884-ben éltre hívott Brit-kupa keretében), akkor játszottak először a csatornán túl, Bécsben 6-1-re győzték le Ausztriát.

Angliát a labdarúgás őshazájának tartják, ám a válogatott eddig csak egyszer tudta megnyerni a világbajnokságot - amikor házigazda volt. Igaz, az első három tornán el sem indult, és 1950-ben is egy erősen tartalékos csapatot küldött Brazíliába, ahol óriási meglepetésre kikapott az Egyesült Államoktól. Az angolok a következő vébéken sem remekeltek, ám 1966-ban rendezőként végre összejött a nagy diadal.

Négy évvel később címvédőként a nyolcaddöntőben búcsúztak egy emlékezetes mérkőzésen az NSZK ellen, majd két világbajnokságról megint lemaradtak, és a folytatásban is rendre várakozás alatt teljesítettek. Az angolok mindig ott vannak a titkos esélyesek között, de mindössze 1990-ben tudtak bejutni a legjobb négy közé (akkor negyedikek lettek).

A siker után nagy kudarc következett, az 1994-es vébé selejtezőit ugyanis elbukták az angolok, mivel Hollandia és Norvégia mögé szorultak csoportjukban, de 1998-ban már megint ott voltak a sportág legnagyobb seregszemléjén. Tovább is mentek csoportjukból, a legjobb 16 között azonban a másik ősi nemezisük, Argentína volt az ellenfél. A világbajnokság egyik legjobb meccse rengeteg emlékezetes momentumot hozott: a tinisztár Michael Owen parádés szólógólját, az argentinok zseniális szabadrúgás-kombinációból született egyenlítését, na meg persze David Beckham kiállítását: a britek másik fiatal csillaga az őt buktatott Diego Simeonébe rúgott bele, amiért azonnal kiállították. Az angolok így is kihúzták döntetlennel a hosszabbítás végéig (sőt, Sol Campbell révén szereztek egy meg nem adott gólt is), hogy aztán ismét csak a büntetőpárbajban vérezzenek el: ezúttal Paul Ince és David Batty hibázott.

2002-ben ugyan a titkos esélyesek közé sorolták őket, és eleinte nem is játszottak rosszul: Nigériát, Svédországot és az ősi rivális Argentínát megelőzve továbbjutottak a halálcsoportból, majd a következő körben Dániát is magabiztosan búcsúztatták. A legjobb nyolc közé azonban már nem tudtak bekerülni, mert kikaptak a későbbi győztes Brazíliától, annak ellenére, hogy a második félidő nagy részét emberelőnyben játszották végig.

2006-ban sem volt gond a rajttal, Paraguay (1-0), illetve Trinidad és Tobago legyőzése (2-0) után a svédek elleni 2-2 már biztos csoportelsőséget ért, a nyolcaddöntőben pedig Ecuador ellen David Beckham szabadrúgásgólja a nyolc közé jutást jelentette. A negyeddöntőben aztán Portugália jelentette a megálljt, az angolok Wayne Rooney kiállítása miatt a 62. perctől emberhátrányban játszottak, 120 percig kihúzták 0-0-val, de a tizenegyesrúgásoknál Lampard, Gerrard és Carragher is hibázott, így Anglia kiesett.

Négy éve Dél-Afrikában kínkeserves volt az egész vb-szereplés, a csoportban Az egyesült Államok (1-1) és Algéria ellen (0-0) csak döntetlenre futotta a válogatott erejéből, és ugyan a szlovének elleni szerény 1-0 továbbjutást ért, a legjobb 16 között Németország 4-1-re elgázolta az együttest.