Algéria

Vágólapra másolva!
Az algériai fociválogatott eddigi vb-szereplései.
Vágólapra másolva!

Egészen az 1980-as évekig az algériai labdarúgásról nem sokat lehetett hallani, akkor azonban egy kivételes válogatott állt össze az észak-afrikai országban. A csapat kvalifikálta magát az 1982-es világbajnokságra, ahol fantasztikusan szerepelt, csak rosszabb gólkülönbségével maradt le a továbbjutásról.

Az első mérkőzését az egyik nagy esélyessel, az aktuális Európa-bajnok NSZK-val játszotta, és a 90 perc a torna talán legnagyobb meglepetését hozta. Az afrikai együttes óriási lelkesedéssel futballozott, és teljesen megérdemelten győzte le a németeket a két legnagyobb klasszis, Rabah Madzser és Laktar Bellumi góljaival. A világ a következő napokban algériai csodáról beszélt.

A németek legyőzése után Ausztria ellen némileg balszerencsés módon kapott ki az együttes, hiszen Bellumiék rengeteg helyzetet hagytak ki, illetve az osztrák kapus, Friedrich Koncilia fantasztikusan védett. A harmadik mérkőzésen aztán 35 perc alatt háromgólos előnyt szerzett az együttes Chile ellen, és ez az eredmény szinte biztosan garantálta volna a helyet a következő körben. A második félidőben azonban kiengedett az együttes, és a dél-amerikaiak szépíteni tudtak.

A győzelem ugyan így is meglett, de ez az eredmény lehetővé tette az osztrákok és a németek számára, hogy a vb-történelem egyik legbotrányosabb találkozóján egy nappal később pontosan azt az eredményt alakítsák ki, amely mindkettőjüknek tökéletes. Az NSZK úgy nyert 1-0-ra, hogy a csapatok szinte keresztbe fociztak a pályán - Algéria pedig a három négypontos csapat közül a legrosszabb gólaránya miatt kiesett. Ha megőrzi a 3-0-s eredményt Chile ellen, akkor a legjobb 12 között alighanem Franciaországgal és Észak-Írországgal került volna egy csoportba.

Négy évvel később Mexikóban is ott volt a válogatott, de nem tudta megismételni korábbi sikerét, ezt követően pedig nem jutott ki a vébére - annak ellenére, hogy 1990-ben például megnyerte az Afrika-kupát. Algériai származású világklasszisok egész sora játszott a francia válogatottban Zinedine Zidane-tól kezdve Karim Benzemán keresztül Samir Nasriig, az utóbbi időben azonban a folyamat megfordult, és egyre több francia születésű játékos választja inkább az algériai csapatot.

Négy éve szerzett gól nélkül esett ki az együttes a csoportkörben: Szlovéniától és az Egyesült Államoktól 1-0-ra kapott ki, Angliával pedig 0-0-s döntetlenre végzett.