Irán

Vágólapra másolva!
A iráni fociválogatott eddigi vb-szereplései.
Vágólapra másolva!

Az iráni együttes az 1974-es világbajnokság előtt vágott neki először a selejtezőknek, és rögtön közel is került a kijutáshoz: sikerrel vette a csoportkört, de a zónadöntőben az akkor Ázsiába beosztott ausztrál gárda felülmúlta a perzsákat. A második nekifutásra viszont már összejött a kijutás, és bár az irániak rendkívül erős csoportba kerültek, nem vallottak kudarcot: Hollandia és Peru ellen ugyan kikaptak, de a skótoktól pontot raboltak - ami a britek továbbjutásába került.

Négy évvel később viszont az irániak politikai okokból visszaléptek a selejtezőktől, így nem tudták megismételni ezt a sikert, és ugyanígy tettek az 1986-os vébé előtt is. Az 1990-as viadalt megelőzően próbálkoztak ismét, sikertelenül, és ugyanígy jártak négy év elteltével is.

Az 1998-as világbajnokságra viszont sikerült kijutniuk, és a csoportkör kisorsolása után az is eldőlt, hogy a csapat vb-szereplése politikai jelentőségű lesz: az irániak ugyanis egy kvartettbe kerültek az Egyesült Államokkal, amelyet Iránban csak a sátán országának szokás nevezni. Nem csoda, hogy a gárda csak erre a találkozóra koncentrált, és meg is nyerte az amerikaiak elleni összecsapást, ami hatalmas eufóriát okozott az országban. Az, hogy a másik két meccsét a jugoszlávok és a németek ellen elveszítette a csapat, senkit sem érdekelt.

2006-ban a harmadik vb-szereplés se hozta meg az átütő sikert, Mexikó (3-1) és Portugália legyőzte (2-0), Angola ellen sikerült a pontszerzés (1-1), de ez így is csak a csoport utolsó helyéhez volt elég.