Horvátország

Vágólapra másolva!
A horvát fociválogatott eddigi vb-szereplései.
Vágólapra másolva!

A horvát válogatott 1940 és 1944 között több mérkőzést vívott, majd a függetlenség kivívása után először 1991. október 17-én Zágrábban lépett pályára, első ellenfele az Egyesült Államok volt. Drazan Jerkovic csapata (soraiban Drazen Ladiccsal, Zlatko Kranjcarral, Aljosa Asanoviccsal) 2-1-re győzött, majd sorban jött a többi mérkőzés. A horvát válogatott a nemzetközi labdarúgás vérkeringésébe az 1996-os Európa-bajnokság selejtezői során kapcsolódott be, akkor már Robert Jarni, Slaven Bilic, Robert Prosinecki, Davor Suker, Zvonimir Boban, Alen Boksic, Nikola Jurcevic és Nikola Jerkan fémjelezte a csapatot, amely az 1998-as franciaországi világbajnokságon érte el története legnagyobb sikerét, ahol bronzérmet szerzett.

Franciaországban a csapat Argentínával, Jamaicával és Japánnal került egy csoportba, és utóbbi kettő legyőzésével magabiztosan jutott tovább. A következő fordulóban Románia ellen egy meglehetősen rossz mérkőzésen Davor Suker kétszer elvégzett tizenegyese jelentette a győzelmet, a legjobb négy közé jutásért azonban Németország volt az ellenfél, és a horvátoknak kevés esélyt adtak.

A csapat azonban története egyik legjobb teljesítményét nyújtotta azon a találkozón, míg a németek pocsékul futballoztak, ráadásul Christian Wörns kiállítása miatt a teljes második félidőt emberhátrányban játszották végig - a valósággal extázisban futballozó horvátok pedig világraszóló, 3-0-s győzelmet arattak, és így első világbajnokságukon bejutottak az elődöntőbe.

A házigazda franciák elleni elődöntőben a semleges nézők mind a horvátokért szorítottak, és egy ideig úgy tűnt, hogy a csoda tovább folytatódik. Az első félidőben nem született gól, a második játékrész első percében pedig Davor Suker betalált, és előnyhöz juttatta a horvát gárdát. Ez azonban nem tartott sokáig, mert egy perccel később a gallok védője, Lilian Thuram egyenlített, és a játékrész közepén ugyanő szerezte meg a mindent eldöntő találatot is. Alen Boksicék azonban még a bronzmérkőzésre is rendkívül motiváltak maradtak, ellentétben ellenfelükkel, a hollandokkal, és a kisdöntőben 2-1-re nyerve az övék lett a harmadik hely.

A horvátok az 1998-as szerepléssel eléggé magasra tették a lécet maguk előtt, de se 2002-ben, se 2006-ban nem sikerült továbbjutni a csoportból. Ennél csak 2010-ben jártak rosszabbul, hiszen a dél-afrikai eseményről le is maradtak.