Görögország

Vágólapra másolva!
A görög fociválogatott eddigi vb-szereplései.
Vágólapra másolva!

A görögök nem sok kellemes emléket őriznek a világbajnokságokról, hiszen a válogatott évtizedeken keresztül még csak közelébe sem került, rendre elbukott a selejtezőben. Az 1994-es torna előtt sem számítottak esélyesnek, azonban sikerült kihasználniuk, amit nekünk nem: Jugoszláviát kizárták, és így a csoportban mindössze öt csapat maradt, amelyből az első kettő kijutott az Egyesült Államokba. Veretlenül nyerték meg a csoportot Oroszország, Izland, Magyarország és Luxemburg előtt, de a világbajnokság katasztrofálisra sikeredett számukra: mind a három mérkőzést elveszítették, a gólarányuk pedig 0-10 volt, amire még az sem mentség, hogy Argentína, Nigéria és Bulgária voltak az ellenfeleik.

Ezt követően megint megoldhatatlan feladatnak számított a vb-selejtező, pedig a 2006-as sorozatnak aktuális Európa-bajnokként vágtak neki.

2010-es vébéhez is túlórázni kellett, a svájciak mögött csak második lett az együttes a selejtezőcsoportban, de az ukránok elleni pótselejtező 180 perce alatt csak Szalpingidisz talált be, így Görögország második vb-részvételére készülhetett.

A csoportból való továbbjutás ezúttal sem jött össze, Dél-Korea 2-0-ra verte, Nigéria ellen ugyan megszületett az első vb-győzelem (2-1), és így maradt remény a továbbjutásra, de Argentína a harmadik meccsen Demichelis és Palermo hajrágóljaival 2-0-ra felülmúlta, és hazaküldte a válogatottat.