Costa Rica

Vágólapra másolva!
A Costa Rica-i fociválogatott eddigi vb-szereplései.
Vágólapra másolva!

A karibiak először az 1954-es világbajnokságra neveztek, de lekéstek a határidőről, így a válogatott a selejtezőn sem indulhatott el. Négy évvel később csak egy összecsapásra voltak a tornától, de a Mexikó elleni párviadalban 3-1-es összesítéssel elbuktak, és ezután majd 30 évig nem kerültek ilyen közel a kijutáshoz. Az 1986-os világbajnokság előtt aztán megint jól szerepeltek a selejtezőn (igaz, ehhez kellett az is, hogy a térség legjobbja, Mexikó rendezőként nem vett részt a kvalifikációs sorozatban), és utolsó csoportmérkőzésük megnyerésével kijuthattak volna a vébére - azonban Hondurastól 3-1-es vereséget szenvedtek.

Az 1990-es torna előtt Mexikóval megint nem kellett versengeniük, mert az El Trit kizárták, így a Costa Rica-iak végre sikerrel vették a kvalifikációs sorozatot. Első vb-szereplésükön ezzel együtt fekete lónak számítottak, és még úgy is sima kiesőnek jósolták őket, hogy kevéssel a torna előtt a szerb Bora Milutinovic került a válogatott kispadjára. A világvándor szakember vezérletével aztán Costa Rica az olaszországi világbajnokság egyik legnagyobb szenzációját okozta azzal, hogy továbbjutott csoportjából, pedig ellenfelei között két európai válogatott is volt. Rögtön első meccsükön 1-0-ra megverték Skóciát, és ezután csak 1-0-ra kaptak ki a favoritnak tartott braziloktól, de az utolsó, Svédország elleni mérkőzésük előtt így sem adtak nekik sok esélyt. A karibiak azonban a fantasztikusan védő kapusuk, Luis Gabelo Conejo, illetve szélvészgyors csatáruk, Hernán Medford vezérletével 2-1-re legyőzték a háromkoronásokat, és ezzel bejutottak a legjobb 16 közé.

A nyolcaddöntőben a Cseh és Szlovák SZK ellen egy órán keresztül tartották magukat, sokáig 1-1 volt az állás, de az európaiak végül 4-1-re nyertek - ám Costa Rica így is alaposan felhívta magára a figyelmet.
A következő két vébé előtt nem is sikerült megfelelniük a megnőtt elvárásoknak, hiszen nem sikerült a kvalifikáció, a 2002-es világbajnokságon azonban ismét részt vehetett a válogatott, és megint tisztességgel helyállt. Akkor Kínával (2-0), Törökországgal (1-1) és megint Brazíliával kerültek egy csoportba, és a selecao elleni találkozó volt a legemlékezetesebb, a Costa Rica-iak ugyanis nem álltak be védekezni, hanem legalább olyan vehemenciával támadtak, mint a brazilok, aminek eredménye egy rendkívül látványos, 5-2-es brazil sikert hozott találkozó lett. A karibi együttes végül csak rosszabb gólaránya miatt maradt le a továbbjutásról, és a brazilok mellett a törökök mentek tovább, akik később bronzérmesek lettek a tornán.

Az eddigi utolsó vb-szereplés, a 2006-os volt a leggyengébb: Németország 4-2-re, Ecuador 3-0-ra, Lengyelország 2-1-re verte, így csoportutolsóként, nulla ponttal kiesett.