Chile

Vágólapra másolva!
A chilei fociválogatott eddigi vb-szereplései.
Vágólapra másolva!

A chilei szövetség a második legrégebbi Dél-Amerikában, válogatottja már a legelső, 1930-as világbajnokságon is szerepelt (akkor Orth György volt a szövetségi kapitány), igaz, 1966-ig csak a dél-amerikai viadalokra jutott ki. 1962-ben rendezőként bronzérmes volt, de ezt leszámítva csak kétszer tudott túljutni a csoportkörön: 1998-ban és 2010-ben.

Az 1974-es vébén a chileiek nehéz csoportba kerültek, hiszen a házigazda NSZK mellett az NDK is ellenfelük volt. Az első találkozón a nyugatnémetektől csak 1-0-ra kaptak ki, a folytatásban azonban a szerencse is elpártolt tőlük. A csoport másik két szereplőjével egyaránt döntetlent játszottak, pedig az NDK ellen kétszer is a kapufát találták telibe, az Ausztrália elleni találkozón pedig les címén nem adták meg egy szabályos góljukat. Pedig a csoportmásodik hely a középdöntőt jelentette volna, ahol Hollandia, Argentína és Brazília lett volna az ellenfél.

Az 1994-es torna selejtezőin el sem indulhatott, mert az 1990-es vb selejtezőjében az utolsó mérkőzését Brazíliában játszotta, és döntetlennel kijuthatott volna Olaszországba. A hazaiak 1-0-ra vezettek, amikor egy petárda a chilei kapus, Roberto Rojas közelében robbant, a játékos pedig eljátszotta, hogy eltalálták (még meg is vágta a saját homlokát), a chileiek pedig nem voltak hajlandóak folytatni a játékot. A felvételek alapján azonban nyilvánvaló volt, hogy Rojast nem találták el, így a FIFA kizárta a következő kvalifikációból a válogatottat, a kapust pedig örökre eltiltotta.

Az 1998-as világbajnokságon a chileiek másodikként jutottak tovább, de kicsit nagyobb szerencsével az első helyet is megszerezhették volna. A hajrában ugyanis mind Olaszország, mind Ausztria ellen vezetett a gárda, de az utolsó percekben mindkét találkozón gólt kapott, és így meg kellett elégednie a döntetlennel. Főleg az olaszok elleni iksz volt fájó, hiszen Roberto Baggio egy erősen vitatható tizenegyesből egyenlített. Csoportgyőzelem esetén a chileiek nem Brazília, hanem Norvégia ellen játszhattak volna a nyolcaddöntőben, azaz jóval több esélyük lett volna.

Négy éve az együttes hasonlóképpen járt: hiába győzte le Hondurast és Svájcot 1-0-ra, a spanyoloktól elszenvedett 2-1-es vereség csoportmásodik helyet ért csak. A legjobb 16 között következett Brazília, és egy 3-0-s vereség.