Sneijder mindent visz?

Vágólapra másolva!
Wesley Sneijder számára örökké felejthetetlen lesz a 2010-es év. A holland játékmester az Internazionaléval eddig minden sorozatban diadalmaskodott (bajnokság, kupa, Bajnokok Ligája), és már a világbajnoki aranyéremtől és a gólkirályi címtől is csak egy lépés választhatja el. És hol van még az év vége?
Vágólapra másolva!

A középpályás klubjával idén már megnyerte az olasz bajnokságot és a kupát, valamint a Bajnokok Ligáját. Sneijder valamennyi sorozatban csapata vezéregyénisége volt, az egész szezon során remekül futballozott, ahol indult, ott nyert is társaival. A milánóiak még az olasz és az európai Szuperkupával (az Európa Liga-győztes Atlético Madrid lesz az ellenfél), valamint a decemberi klubvilágbajnoksággal gyarapíthatják idei éremgyűjteményüket.

Sneijder és a holland válogatott vasárnap vb-döntőt játszik, ráadásul az aprótermetű játékosnak a gólkirályi címre is jó esélye van, öt találatával holtversenyben David Villával vezeti góllövőlistát. Ha Sneijder mind a két címet behúzná, azzal olyat vinne véghez, ami még soha, senkinek nem sikerült a futballtörténelemben.

Ha a világbajnokságot és a Bajnokok Ligáját (illetve elődjét, a BEK-et) tekintjük két legértékesebb trófeának, akkor még a duplázásra is alig akadt példa elmúlt negyven évben. 1974-ben a BEK-győztes Bayern München játékosai közül hat lett világbajnok (Franz Beckenbauer, Paul Breitner, Uli Hoeness, Sepp Maier, Gerd Müller és Hans-Georg Schwarzenbeck), de a bajnokságot és kupát is nyert bajor csapat sem az európai Szuperkupáért, sem a Világkupáért nem lépett pályára, mindkét párharcot lemondta a klub.

Mindkét sorozat (vb, BL) aranyérme azt követően csak két játékos vitrinjébe került be egy éven belül, 1998-ban a francia Christian Karembeu, 2002-ben pedig a brazil Roberto Carlos duplázott. Bánatukra azonban azokban az esztendőkben a Real Madrid sem a bajnokságot, sem a spanyol kupát nem tudta megnyerni, így Karembeu 1998-ban még egy Világkupa-győzelemmel, négy évvel később Roberto Carlos pedig az európai Szuperkupával és a Világkupával egészítette ki trófeagyűjteményét.

Egyvalakinek azonban megadatott, hogy minden fronton (hazai, nemzetközi, válogatott) az első legyen csapatával. Az 1986-os argentin világbajnok együttes erőssége, Oscar Alfredo Ruggeri abban az évben bajnokságot, Libertadores- és Világkupát is nyert a River Plate-tel, majd pedig a dél- és közép-amerikai klubok számára kiírt Interamericana-kupát is elhódította (utóbbi döntőjére már 1987-ben került sor).

www.global-soccer.eu