Sneijder a németeket akarja, és beszólt Dél-Amerikának

Vágólapra másolva!
Története során harmadszor jutott világbajnokságon döntőbe a holland válogatott. Az Uruguay ellen 3-2-re megnyert elődöntő után az országban általános az eufória, a szurkolók és a játékosok is a keddi diadalt ünneplik, illetve arra készülnek, hogy két vesztes finálé után végre világbajnok legyen Hollandia. Lehetőleg Németországot legyőzve a döntőben.
Vágólapra másolva!

Az elődöntőben fantasztikus gólt szerző Giovanni van Bronckhorst számára teljesült egy álom, hiszen pályafutása utolsó nagy világversenyén, 35 évesen végre döntőt játszhat: "Gólt lőni a válogatottban mindig fantasztikus érzés, de egy világbajnoki elődöntőben, ráadásul az elsőt, az szinte felfoghatatlan" - mondta a holland szövetség honlapjának nyilatkozva. "Végig hittünk a győzelemben, ennek is köszönhető, hogy vasárnap vb-döntőt játszunk."

És a szerencsének is, amit a holland csapatkapitány sem tagadott: "Szerencse nélkül nem lehet ilyen nagy dolgokat elérni, és valljuk be, kedden a kellő pillanatban mellettünk volt a szerencse."

A balszélső Dirk Kuyt azt mondta, az otthoni híreket hallva libabőrös lett. Amszterdamban ugyanis tízezrek nézték a város központjában felállított óriáskivetítőn a mérkőzést, és szurkoltak a csapatnak. "Nagyszerű érzés ez, de nem akarunk nagyon belegondolni, mert akkor nem tudunk a feladatunkra koncentrálni" - tartotta tisztán az elméjét Kuyt.

Ugyanezt mondta a harmadik holland gólt szerző Arjen Robben is: "Egyetlen cél miatt vagyunk itt, arra kell összpontosítanunk. A csapat egységes, a meccsek előtt csak egymásra nézünk, és mindannyian érezzük, hogy képesek vagyunk elérni a célunkat."

A Bayern szélsője ugyanakkor a hibákat is látta a csapat játékában, ezek vezettek az uruguayi egyenlítő gólhoz, és időnként akadozóvá tették a holland támadójátékot. "A gól előtt és után elveszítettük az irányítást a középpálya fölött. Sokszor játszottuk be a labdát üres területre, ahol nem volt ember, így nem tudtunk támadást építeni. Van der Vaart érkezésével viszont gyorsabb és kreatívabb lett a középpályánk."

A második holland gólt szerző és a vébén már öt találatnál járó Wesley Sneijder az elődöntő minden pillanatát élvezte, és a döntőt is így szeretné végigjátszani. "Ez lesz életem első, és lehet, hogy egyben utolsó vb-döntője, szeretném kiélvezni az időt, amit a pályán tölthetek" - mondta ugyancsak a holland szövetség hivatalos honlapján.

Az irányítót meglepte az uruguayiak harcos és szervezett játéka: "Felszántották a pályát, lezárták a területeket, agresszíven álltak oda a párharcokhoz, és ezen még a vezető gólunk sem változtatott. 1-0 után azt hittük, majd több helyünk lesz játszani, kontrázhatunk, de meglepő módon semmi nem változott az ellenfelünk játékában."

A szünet után ismét a gyorsan, ötletesen játszó Hollandiát láthattuk, akárcsak a brazilok ellen. Az uruguayiak pedig - Seneijder szerint - ugyanúgy játszottak a második gól után, mint a brazilok. "Játszottuk a saját játékunkat, és nem ültünk fel a provokációknak, pedig próbálkoztak az uruguayiak akárcsak a brazilok. De hát tudjuk, hogy a dél-amerikaiak ebben nagy mesterek."

Van der Vaartnak itt is jutott a dicséretből: "Nagyon fontos volt Rafael sebessége, az, hogy a gyorsaságának köszönhetően rendre megnyerte a párharcokat, amiből számos helyzetet tudtunk kialakítani."


A döntőben az Internazionale idén mindent (olasz bajnokság, kupa, Bajnokok Ligája) megnyerő középpályása elmondta, a németekkel szeretne szembenézni, elvégre a két csapatnak mindig van valami törlesztenivalója egymással szemben. A motivációval persze akkor sem lehet gond, ha a spanyolokkal kell megküzdeniük az aranyérmeért . "Ha egy vb-döntő előtt egy csapatot még motiválni kell, akkor ott nagy gondok vannak. Életünk legfontosabb meccse lesz, amelynek a végén szeretnénk mi ünnepelni. Hiszünk magunkban, hogy képesek vagyunk győzni."

Bert van Marwijk, holland szövetségi kapitány büszke a csapatra, amelyik 32 év után újra vb-döntőbe jutott. Mint mondta, elégedett az eredménnyel, csak azt sajnálja, hogy nem sikerült egy negyedik gólt is lőni, amivel biztossá tehették volna a győzelmet. "De a vébé már csak ilyen" - törődött be az edző. "Mindegy, milyen arányban nyersz, a lényeg, hogy meddig tudsz eljutni."

A kapitány egy meglepő mondattal is szolgált, kiderült, hogy nem a feltétel nélküli védekezés híve. "Szeretem a támadó futballt és a szép focit. Ám, ha az ellenfélnél van a labda, akkor alkalmazkodni kell hozzá, és a védőmunkából is mindenkinek ki kell vennie a részét. Kedden este nem csak azt mutattuk meg, hogy képesek vagyunk bárkit legyőzni, hanem az is kiderült, hogy mentálisan milyen erős ez a csapat.