Miért szenved Rooney, Ronaldo, Torres?

Vágólapra másolva!
Kevesen gondolták volna, hogy a negyeddöntők előtt C. Ronaldo, Messi, Rooney és Torres összesen egy szerzett góllal áll majd. A sztárok villogása helyett eddig a csapatjáték diadaláról szól a világbajnokság.  
Vágólapra másolva!

Az elmúlt három évben mindössze öt futballista volt dobogós a FIFA World Player szavazáson, azaz az utóbbi esztendőkben egyértelműen ők a világ legjobb labdarúgói. Mind az öten (Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Xavi, Fernando Torres és Kaká) vb-résztvevők, négyen még versenyben is vannak, azonban összesen egyetlen gólra voltak képesek. A 2007-es győztes Kaká, illetve a tavalyi első Messi még nem volt eredményes, a 2008-ban a világ legjobbjának megválasztott Cristiano Ronaldo pedig egy gólt lőtt - az Észak-Korea elleni 7-0-s győzelemből vette ki a részét. Az öt világsztár közül mégis ő a legcsalódottabb, hiszen Portugália már kiesett.

Rooney nem tudott csúcsformába lendülni

Ronaldo viselkedése sokaknál kiverte a biztosítékot, Luis Figo például élesen kritizálta honfitársát, ugyanakkor leendő edzője, a nyártól a Real Madridot irányító José Mourinho támogatásáról biztosította a szélsőt.

"Én nem fogom megengedni, hogy minden felelősség egyetlen játékosra szálljon. Ha mi nyerünk, mindenki nyer, ha pedig kikapunk, én veszítek" - jelentette ki Mourinho, arra utalva, hogy véleménye szerint túlságosan is nagyok voltak az elvárások a játékossal szemben. Ez alapvetően érthető, ám a válogatottban nem olyan csapattársai vannak, mint a Real Madridban, arról nem is beszélve, hogy a címeres mezben sokszor még az ő játékát is alárendelik a csapatérdeknek. Spanyolország ellen a portugál taktika sokáig az volt, hogy átengedték a területet az ellenfélnek, és gyors kontrákkal próbálkoztak, majd a második félidőben Carlos Queiroz előreküldte éknek Ronaldót, aki így alig kapott labdát.

Szintén csalódottan tért haza a hasonló problémával szembesülő Wayne Rooney. Az angol csatár egyetlen gólt sem szerzett a vébén, miközben a szurkolók tőle várták a találatokat. Az egykori bolgár klasszis, Hriszto Sztoicskov szerint Rooney gyengébb teljesítményéhez szintén hozzájárult a túl nagy felelősség: "Egy dolog a Manchester Unitedben játszani, és megint más az angol válogatottban, ahol hatalmas rajta a nyomás" - állította az 1994-es világbajnokság gólkirálya. Persze Rooney esetében a rossz játék nem csak ezzel volt magyarázható: a szezon első felében rendkívül eredményesen futballozó csatár tavasszal sérüléssel bajlódott, és sokak szerint klubjában túl hamar tért vissza a pályára.

Nem a túlterheltség a probléma

Egyelőre Fernando Torres sem volt eredményes a világbajnokságon, ennek ellenére a spanyol szövetségi kapitány, Vicente del Bosque továbbra is bízik benne. Pedig Portugália ellen a hajrában a helyére becserélt Fernando Llorente sokkal veszélyesebb volt a kapura, ám a szakvezető ragaszkodik a Liverpool támadójához. "Torres továbbra is az első számú csatárunk. Négy meccsen játszott, és még többet fog, mert bízunk benne" - nyugtatta meg a csatár híveit a kapitány. Torres Rooneyhoz hasonlóan sérült volt a szezon végén, áprilistól nem is lépett pályára, nem csoda, hogy egyelőre nem tudott játékba lendülni - bár ő maga egy ideig a Jabulanira fogta a rossz formáját.

Gyakran elhangzik az a megállapítás, hogy a klasszisok a hosszú idény után kifacsarva érkeztek a vébére, ezért nem tudnak kiemelkedő teljesítményt nyújtani, ez azonban a dél-afrikai tornán az elvárások alatt teljesítő sztárok esetében nem állja meg a helyét. Rooney ugyan valóban viszonylag sok találkozón szerepelt (47 mérkőzésen), de Cristiano Ronaldo csak 35, Fernando Torres pedig csupán 32 klubmérkőzésen lépett pályára, és az eddig szintén nem a korábbi formáját mutató, ám a támadásokat remekül szervező Kaká is mindössze 33 találkozón húzta fel a Real Madrid mezét.

A brazil klasszis teljesítménye arra is rávilágít, hogy csalóka, ha csak a szerzett gólok alapján ítélünk meg egy játékost. Kaká valóban nem volt eredményes, sőt, Elefántcsontpart ellen piros lapot kapott, de azon a meccsen adott két gólpasszt is, majd Chile ellen is hozzájárult egy assziszttal a diadalhoz. Hasonló helyzetben van Lionel Messi is, akiről Diego Maradona ugyan azt mondta, hogy szabad kezet kap a pályán, de azért jól meghatározható szerepe van a csapatban.

A jelenkor legjobb labdarúgója gyakorlatilag irányítót játszik a két csatár mögött, vagyis sokkal hátrébbról indul, mint a Barcelonában, és elsődleges feladata nem a gólszerzés, hanem az előkészítés. Ennek megfelelően már négy találatot is az ő passza vagy lövése előzött meg, azonban a gólokkal eddig nem volt szerencséje. Pedig próbálkozott becsülettel, hiszen a FIFA statisztikái szerint az ő nevéhez fűződik a legtöbb lövés (23) és a legtöbb kaput talált kísérlet is (13), de gól egyikből sem lett - viszont kétszer is a kapufát találta telibe.

www.global-soccer.eu