Húsz százalékkal több boldogság Hollandiában az elődöntő után

Vágólapra másolva!
Buszok tetején ugráltak, és egy helyi pszichológus kutatása szerint húsz százalékkal boldogabbak a vb-döntőbe került hollandok, mint eddig voltak. A kedd esti győzelem után többen özönlöttek az utcákra, mint a királynő születésnapján. Az egész ország focit elemez, egy áramszolgáltató holland vb-győzelem esetére egy évig ingyenes áramot ígér, az újságírók pedig a válogatott új, hűvös játékstílusáról cikkeznek. Így örül Hollandia.
Vágólapra másolva!

Minden téren volt kivetítő, kedden este a legtöbb holland szurkoló mégis a Museumpleinre ment. "Nagyon sokan voltak, ennyi narancssárga ruhás ember még a királynő születésnapján sem szokott összegyűlni. A meccs után petárdákat dobáltak, dudáltak, a Museumplein környékén a buszok nem tudtak tovább haladni, ezért az emberek inkább felmásztak a tetejükre, és ott ünnepeltek. A buszsofőrök elég lazán vették ezt" - mondta az [origo]-nak az évek óta Amszterdamban élő Emese.

"Mindenki nagyon büszke, és mindenkinek nagyon nagy az önbizalma, nemcsak a játékosoknak" - jellemezte a hollandok aktuális lelkiállapotát. Szerinte a válogatott is a nagy önbizalomnak köszönheti diadalmenetét.

Nemcsak a hollandok, egész Amszterdam narancssárga színben úszik: "A házakon mindenütt kint vannak a háromszög alakú narancssárga zászlók és a holland zászlók. Nincs olyan kocsma, amely a függönyig bezárólag ne lenne narancssárga, a külvárosban a kertek is fel vannak díszítve" - mondta. A sportműsorok adásideje az egész vb alatt sokszorosára nőtt, az egyik legismertebb ilyen műsorban most már nemcsak a szakértők, de közéleti személyiségek, politikusok, költők, humoristák is elemzik a futballt.

Forrás: AFP

Amikor Hollandia játszott, sokan egyszerűen nem mentek be dolgozni, vagy szabadságot vettek ki, mondta Emese. Olyan munkahelyek is vannak, ahol többen azt latolgatják, hogy ha Hollandia nyer, bónusz jutalmat fognak kapni a munkáltatótól. Egy áramszolgáltató korán meglátta a vb-ben rejlő lehetőségeket: azzal az ígérettel csábítja át magához a kuncsaftokat, hogy ha Hollandia nyer, egy évig ingyenesen szolgáltatja az áramot.

Romantikusból üzletember

"Majd felrobbant Amszterdam a hangos örömködéstől. A végén elég feszült volt a játék, aztán, amikor vége lett, mindenkit ugyanabban a pillanatban öntött el a boldogság, ami csak a Paradicsomban van így. Most a Paradicsom tele volt hangos és részeg emberekkel" - emlékezett vissza a kedd estéjére a holland Jeffrey. "Egyáltalán nem kell már azon aggódni, hogy akivel szóba elegyedsz, nem szereti a focit, csak mondasz valamit, és már jön is a reakció. A vb alatt ez a téma simán veri az időjárással kapcsolatos beszélgetéseket" - mondta.

Forrás: AFP

Egy holland pszichológus a meccsek alatt azt kutatta, hogy mennyivel boldogabbak az emberek, ha nyer a válogatott. "Azt mondja, hogy Hollandiában most húsz százalékkal boldogabbak vagyunk. Én ezt azért fenntartásokkal kezelem, de annyi tény, hogy most sokkal több pénzt költünk, valahogy mindenki megenged magának extra dolgokat. Igazából ennek az egésznek a fő nyertese a gazdaság " - állítja.

A holland sajtó kiemelkedően sokat foglalkozik a válogatott új játékstílusával: "Hollandiában ahhoz vagyunk szokva, hogy nagyon attraktív és támadó focit játszik a csapat. Most nagyjából ennek ellenkezője látható, de mégis nyerünk, biznisszerű a válogatott stílusa. Általában az szokott történni, hogy show-t csinálunk, és a negyeddöntőben kiesünk, míg most csúnya és hűvös focival jutottunk el a döntőig. Romantikusból üzletemberré alakultunk" - vélekedett Jeffrey.