Klose Kocsisnál is jobban tud fejelni

Vágólapra másolva!
A vb-történelemben 2002-ig a magyar Aranycsapat középcsatára, Kocsis Sándor, a hetvenes évek lengyel csatárcsillaga, Andrzej Szarmach, valamint a csehszlovákok klasszisa, Tomás Skuhravy fejelte a legtöbb gólt, négyet-négyet. Az ázsiai tornán azonban színre lépett a német válogatottban Miroslav Klose, aki egyeduralkodó lett a műfajban, Ausztrália ellen immár hetedik gólját fejelte a világbajnokságokon.
Vágólapra másolva!

A játékoskorában itthon Kockának, Spanyolországban pedig Cabeza de oro-nak, azaz Aranyfejűnek becézett Kocsis Sándor az ötvenes években vitán felül a világ legjobban fejelő játékosa volt.

Az 1954-ben öt mérkőzésen 11 gólt szerzett (köztük két mesterhármast) magyar csatár Brazíliának és Uruguaynak is bólintott. "Ha majd térdig érő fehér szakállam lesz, akkor sem fogom elfelejteni az aranyfejű Kocsist" - nyilatkozta az elődöntő után a vb-címvédő uruguayiak kapusa, Roque Máspoli.

Kocsis Brazília ellen:


Kocsis a döntőbe fejeli Magyarországot:


A bajszáról is híres csatár, Andrzej Szarmach három világbajnokságon játszott a lengyel válogatottban (1974, 1978, 1982), és mindhárom tornán gólt is szerzett. Hét találata közül négy volt fejesgól.

Szarmach Olaszország ellen (1974):


Haiti elleni góljai (1974):


Peru ellen (1978) (3:35-től látható)


Az 1990-es világbajnokság második legeredményesebb játékosa, a csehszlovák Tomás Skuhravy a csoportmérkőzések során az Egyesült Államok ellen használta először gólt érően a fejét (másik találatát lőtte), de az igazi előadást a nyolcaddöntőre tartogatta, amikor hármat bólintott Costa Ricának.


A 2002-es világbajnokságon azonban komoly rivális bukkant fel. A német Miroslav Klose első találkozóján rögtön három gólt fejelt Szaúd-Arábiának (csapata 8-0-s győzelmet aratott), de a csoportmérkőzések során nem kegyelmezett Írországnak és Kamerunnak sem. Négy évvel később még eredményesebbnek bizonyult (a hazai vébén öt találattal gólkirály volt), de csak egyet szerzett fejjel, a negyeddöntőben Argentína ellen. A torna kezdetén a jelenlegi vb-résztvevők között tíz góljával már amúgy is fölényesesen vezető Bayern-csatár Ausztrália ellen pedig ott folytatta, ahol az előző világbajnokságon abbahagyta, újabb gólt fejelt.

Mesterhármas Szaúd-Arábia ellen:

Írország ellen:

Kamerun ellen:


Argentína ellen:

www.global-soccer.eu