Több ezren tüntettek a vb ellen Dél-Afrikában

Vágólapra másolva!
A kormány és FIFA pazarlása ellen háromezren tüntettek a dél-afrikai Durbanban. Dél-Afrikát a rendezés megnyerése óta folyamatosan kritizálják, mert a nagyarányú szegény lakosság ellenére százmillió dollárokat költ a stadionokra.
Vágólapra másolva!

Az apartheid rendszer elleni Soweto-felkelés 34. évfordulóján, szerdán 3000 ember tüntetett Dél-Afrikában a kormány és a FIFA ellen, mert szerintük rengeteg pénzt elpazarolnak a tornára, holott az országban több millióra tehető az éhezők száma.

"Takarodjon a FIFA maffia" - skandálták a tüntetők, akik között több olyan biztonsági őr is ott volt, akik hétfőn összecsaptak a rendőrökkel alacsony fizetésük ellen tiltakozva. A hétfői, johannesburgi tüntetések hatására több stadion környékén is megerősítették a rendőri jelenlétet.

A dél-afrikai kormányt a rendezés megnyerése óta folyamatosan kritizálják, hogy nem kellene több százmillió dollárt elkölteniük a stadionokra, miközben az 50 milliós lakosság 40 százaléka napi 2 dollárnál kevesebb pénzből él.

"Ha van pénzünk stadionokra, akkor nem kellene, hogy legyenek hajléktalanok" - mondta a tüntetés szervezője. A tüntetés időzítése amúgy nem lehet véletlen, Dél-Afrikát éppen a 34 évvel ezelőtti Soweto-felkelés leverése után zárták ki a FIFA-ból és csak 1991-ben vették fel újra.