Szerbia: új név, régi hülyeségek

Vágólapra másolva!
Nemcsak a játékosok és a szövetségi kapitány, de a hazai sajtó is elégedetlen a szerb labdarúgó-válogatott világbajnoki bemutatkozásával. Az együttes 1-0-ra kikapott Ghánától, beszedett egy piros lapot, összehozott egy bugyuta büntetőt, s immáron zsinórban ötödik vb-mérkőzését bukta el.
Vágólapra másolva!

"Új név, régi hülyeségek" - jegyezte meg a Mondo internetes újság, hozzátéve, mindegy az ország Jugoszlávia, Szerbia-Montenegró vagy Szerbia néven indul egy világversenyen, a végeredmény mindig ugyanaz lesz a buta kiállítástól az értelmetlen büntetőn át a vereségig.

A lap kiemeli, hogy zsinórban ötödik vb-meccsét bukta el a nemzeti csapat, hiszen 1998-ban Hollandia (1-2), 2006-ban ismét Hollandia (0-1), majd Argentína (0-6) és Elefántcsontpart (2-3) ellen is kikapott, csakúgy, mint most Ghánától.

"Azt hittem, nyugodt játékra számíthatok, s meglesz a győzelem. De sajnos az első félidőben nagyon idegesen futballoztunk, a bíró is túl szigorúnak tűnt. Nincs más választásunk, ha teljesíteni akarjuk a nyolcaddöntőbe jutást, meg kell nyernünk a hátralévő két mérkőzést" - mondta Radomir Antic szövetségi kapitány.

A nagy kérdés csak az, hogyan? Hiszen Németország és Ausztrália sem ígérkezik könnyű feladatnak, ráadásul a győzelemhez gól kellene, az pedig hiánycikk az együttesnél. A felkészülés során Új-Zélandnak és Lengyelországnak sem sikerült betalálni, s hiába volt a Kamerun elleni 4-3-as siker, Ghána ellen ismét impotens támadójátékot produkáltak Zigicék.

Dejan Stankovic szerint nem kell pánikolni, még elérhető a továbbjutás. "Az első 45 percben túlzottan is tiszteltük a ghánaiakat, átadtuk túlzottan a kezdeményezést. A második félidőben aztán hiába dolgoztunk ki helyzeteket, nem sikerült gólt szerezni. Márpedig egy vébén nem lehet tíz helyzetet büntetlenül kihagyni. Nincs még veszve semmi, bízom a csapatban és Anticban."

"Hülyeséget tettem" - sírta el magát a mérkőzés után Zdravko Kuzmanovic, akinek kezezése miatt ítéltek büntetőt Ghána javára. "Szándékos volt a mozdulat, mert a labda elszállt volna a fejem mögött, így automatikusan belecsaptam a labdába. Sajnálom."

"Az történt, amit vártam, két hasonló erősségű válogatott kiélezett csatáját hozta a mérkőzés, amelyet egy hatalmas hiba döntött el. Ghána többet tett a győzelemért, lendületesebb futballt mutatott be a kissé statikus szomszédunk ellen. A szerbek nem tudtak kibontakozni a gyors afrikaiak ellen, bár a buta kiállítás után az emberhátrányban lévő gárda is meglepően feldobódott. Nincsen könnyű helyzetben a kiegyensúlyozott csoportban ezzel a vereséggel Szerbia, míg a ghánaiak nagyot léptek előre a továbbjutás szempontjából" - mondta a találkozóról az MTK kétszeres válogatott játékosa, Kanta József.

"Ez volt pályafutásom legszebb győzelme, ugyanakkor sajnálom Szerbiát. Láttam a fájdalmat a játékosok arcán a lefújást követően. Remélem, a honfitársaim megnyerik a következő két mérkőzésüket" - mondta a győztes ghánai válogatott szövetségi kapitánya, Milovan Rajevac.