Spanyolország esélyeshez méltó játékkal verte ki a portugálokat

Vágólapra másolva!
Az első félidőben még csak mezőnyfölényben játszott, a szünet után viszont egyértelműen a portugálok fölé nőtt a spanyol válogatott, amely David Villa góljával megnyerte a mérkőzést és bejutott a negyeddöntőbe.
Vágólapra másolva!

Eredmény, nyolcaddöntő:
Spanyolország - Portugália 1-0 (0-0)
Fokváros, Zöld Pont Stadion, 62 955 néző
v.: Baldassi (argentin)
Spanyolország: Casillas - Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila - Xabi Alonso (Marchena, 93.), Busquets - Iniesta, Xavi, Villa (Pedro, 88.) - Torres (Llorente, 59.)
Portugália: Eduardo - Ricardo Costa, Bruno Alves, Carvalho, Coentrao - Raul Meireles, Pepe (Pedro Mendes, 72.), Tiago - Cristiano Ronaldo, Simao Sabrosa (Liedson, 72.), Almeida (Danny, 59.)
gól: Villa (63.)
kiállítva: Ricardo Costa (89.)
sárga lap: Xabi Alonso (74.), illetve Tiago (80.)

Cristiano Ronaldo látványos fohászával indult a mérkőzés, a portugálok csillaga tekintetét és tenyereit egyaránt az ég felé fordítva gondoskodott róla, hogy övé legyenek a kezdőrúgás előtti utolsó képsorok, az első percben azonban már a spanyolok csatára, Fernando Torres hívta fel magára a figyelmet. A térdsérülések sorozatától sújtott játékos az eddigi meccseken úgy mozgott, mintha béklyó lett volna a lábán, most viszont balról azonnal megindult befelé, és kapura nyesett, Eduardo jól tette, hogy alaposan bemelegített.

Ahhoz képest, hogy Portugália az előző huszonhat meccséből huszonkettőn nem kapott gólt, a nyolcaddöntőig pedig az egyetlen csapat volt, amelynek a kapuját nem tudták bevenni, a spanyolok az első öt percben akár háromszor is betalálhattak volna, ám Eduardo Villa lövéseit is hárítani tudta, egy ízben pedig a játékvezető volt elnéző, amikor Coentrao a tizenhatoson belül leterítette Torrest, akit olyannyira átitatott már a Premier League mentalitása, hogy nem is kérte számon a bírón a büntetőt.

Akárhogyan is, pár perc alatt több említésre méltó esemény történt, mint a délutáni Paraguay-Japán meccs 120 perce alatt összesen, ám ahogy ez a gondolat megfogant bennünk, a spanyol rohamok máris alábbhagytak, és a játékon eluralkodtak a taktikai megfontolások.

A következő helyzetre így a 20. percig kellett várni, és ezt már a portugálok hagyták ki, Tiago löketét fölfelé öklözte a kissé kint álló Casillas, a visszahulló labdára Almeida startolt rá, Casillas azonban ismét emelkedett, így a csatár csak a kapust tudta a hálóba tuszkolni.

Forrás: AFP

Nyolc percre rá ismét Casillas baja gyűlt meg a labdával, Ronaldo a szokásos csendőrterpesszel jelezte, hogy messziről is rá fogja küldeni a szabadrúgást, a szitáló Jabulani ki is pattant a klubtárs kezei közül, de megúszták a spanyolok.

A játékot ennek ellenére továbbra is inkább Xaviék irányították, egy idő után olyan érzésünk támadt, mintha a Barcelona passzolgatna egy fegyelmezetten védekező ellenféllel szemben, amely ugyan hibátlanul zár a tizenhatosa előtt, de egyébként nem igazán tudja megzavarni a másik adogatását.

Legalábbis a 39. percig, amikor a labdaszerzés után máris villantak a portugálok, Meireles jobb oldali beadása éppen csak lecsúszott Almeida fejbúbjáról, három perc múlva pedig már Tigao bólintott mellé hasonló szituációban.

A fordulás után mit sem változott a kép, a spanyolok terméketlenül szövögették támadásaikat, helyzetbe viszont a portugálok kerültek: Almeida kavargatott a bal oldalon, beadása pedig Puyolon gellert kapva vált veszélyessé, a labda éppen csak elkacsázott a bal kapufa mellett. Az 57. percben ismét az egyébként szelíd Casillas használta az öklét, ezúttal Simao fejéről ütötte le a labdát.

A két kapitány egy füst alatt próbálta frissíteni csapatát, a portugáloknál Queiroz addigi legveszélyesebb emberét, Almeidát, Del Bosque pedig Torrest kapta le, utóbbi helyére Llorente állt be, aki első labdaérintéséből majdnem gólt szerzett, Eduardo azonban egy rémült reflexmozdulattal kipaskolta a közeli fejest.

Mintha ez lett volna a jel, hirtelen ritmust váltottak a spanyolok, előbb Villa pörkölt cenktikkel a kapu mellé, majd egy Iniesta, Xavi (sarokkal), Villa háromszög után a leshatáron kilépő csatár első lövése még elakadt Eduardóban, másodjára azonban már a hálóba emelt (1-0).

Forrás: AFP

A portugálok a gól után sem tudtak támadó üzemmódba kapcsolni, továbbra is spanyolok rohamoztak, a hátvéd Sergio Ramos egy csellel betört a büntetőterületre és megcélozta a bal alsót, Edurardónak kellett szögletre mentenie.

Queiroz kettőt is cserélt, Ronaldót is feltolta centernek, de ezzel sem tudott tartást csempészni összerogyott csapatába, spanyolok ellenben úgy játszottak, mintha ők lettek volna hátrányban, Villa 25-ről bikázott a jobb felsőre, megint Eduardónak kellett kapaszkodnia.

Ahogy telt az idő, egyre inkább igazolódni látszott, miért a spanyolokat tartották előzetesen a torna esélyesének, és nem a portugálokat, akik még a hajrában sem tudták átterelni a játékot a spanyol térfélre, Llorente fejese ellenben megint csak majdnem beakadt a kapujukba.

Spanyolország teljesen megérdemelten győzött, a negyeddöntőben Paraguay lesz az ellenfele. Portugália egyetlen kapott góllal búcsúzik a tornától.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!