Örömfoci helyett darálós iksz a portugál-brazilon

Vágólapra másolva!
Brazília már biztos továbbjutóként lépett pályára a csoportkör harmadik fordulójában, és miután olyan eredmény is csak papíron jöhetett ki, hogy Portugália  kiessen, igazi örömfocira lehetett számítani a biciklicselek bűvöletében élő két válogatott között. Ehhez képest 0-0 lett az eredmény, egy hajtós, ám nem különösebben szemet gyönyörkedtő meccsen.
Vágólapra másolva!

Nézze meg a mérkőzés összefoglalóját

G csoport, 3. forduló
Portugália - Brazília 0-0
Durban, 65 ezer néző
vezette: Benito Archundia (mexikói)
Portugália: Eduardo - R. Costa, R. Carvalho, B. Alves, Duda (Simao, 54) - Tiago, Pepe (Mendes, 64.), R. Meireles (84.) - Danny, C. Ronaldo, F. Coentrao
Brazília: Julio Cesar - Maicon, Lúcio, Juan, M. Bastos - D. Alves, G. Silva, Felipe Melo (Josué, 44.) - Nilmar, J. Baptista (Ramires, 32.), L. Fabiano (Grafite, 85.)
sárga lap: Duda (24.), Tiago (30.), Pepe (40.), Coentrao (45.), illetve Fabiano (15.), Juan (24.), F. Melo (43.)

A presztízsen kívül azért nem volt különösebb tétje a találkozónak, mert délután még nem lehetett tudni, hogy a csoport első vagy második helyezettje kerüli-e el a Európa-bajnok spanyolokat.

A portugálok önbizalmának mindazonáltal fontos lehetett, hogy legyőzzék az ötszörös világbajnokot, hiszen utoljára éppen tőle kaptak ki, 2008 novemberében 6-2-re alázták őket Maiconék.

Bár mindkét csapat összeállításában akadtak változások, mégsem nevezhettük tartalékosnak egyik válogatottat sem, hiszen bár Robinho pihent, játszott viszont többek között a világ második legjobb jobbhátvédjének tartott Daniel Alves (Elano helyén, a középpályán), a portugáloknál pedig a négy helyen kicserélt csapatban is ott volt Cristiano Ronaldo, annak ellenére, hogy már volt egy sárga lápja, vagyis egy szabálytalansággal nyolcadöntős játékát kockáztatta.

Hamar kiderült, Brazília a csoportrangadón sem enged a védjegyének tekinthető labdabirtoklási fölényből, két Alves-lövésen kívül azonban sokáig nemigen tündökölt a kapu előtt. A portugál lábakon ugyan jóval kevesebbet járt a labda, olyankor viszont igyekeztek tartalommal megtölteni az ellentámadás fogalmát, kevés húzásból eljutottak a brazil tizenhatosig, egy ilyen akció végén Tiago tüzelt éppen csak a kapu fölé.

Pár percre rá Ronaldo léphetett volna ki még kecsegtetőbb helyzetben, Juan azonban egy sallangmentes kézmozdulattal lekapcsolta az átadást. Bár a FIFA szabálykönyve erről nem rendelkezik, de ha figyelembe vesszük Ronaldo képességeit, akkor a középhátvéd gólhelyzetet akadályozott meg, üldözőbe is vették a bírót a sárga helyett piros reklamáló portugálok, kiknek leghevesebbikét, Dudát ugyancsak sárgával fegyelmezte a játékvezető.

Hogy Benito Arcundia nem igazán díjazza, ha a játékosok manipulálni akarják, annak Tiago műesésénél is tanújelét adta (valószínűleg a mexikói is kiszúrta, Tiago már a vetődés előtt belekezdett a teátrális méltatlankodásba).

A bírói erély ellenére az indulatok egyre jobban fellángoltak, az első félidőben hétszer villant a sárga. A vezetéshez a brazilok álltak közelebb, a jobb szélről kétszer is bepasszolták a labdát az elalvó Carvalhóék mögé, ám előbb Nilmar közeli lövését tolta bravúrral a lécre Eduardo, majd Fabino földre fejelt labdája pattant el centikkel a kapufa mellett.

Forrás: AFP

A fordulás után Ronaldo tűnt fel kétszer is a bal szélen, de nem sikerültek a beadásai, majd egy negyvenméteres szabadrúgásnak állt neki a gondosan begyakorolt terpesszel, a lövés Pepe sarkán megpattanva vált veszélyessé.

A második félidőre mindenesetre felpörgették a játékot a portugálok, az 58. percben már vetődnie is kellett Julio Cesarnak, csak hogy végre megszelídítse a Simao lövése után a kezéből kiszabadult labdát.

Két percre rá aztán már nagyobbat domborított a brazilok kapusa: Ronaldo kígyózott át a brazil védelem bal oldalán, lenyomta Lúciót is, akinek végső kétségbeesésében sikerült úgy becsúsznia, ahogy azzal potenciális gólpasszt tálalt a középes érkező Meireles elé, Cesar azonban kitornázta a finom perdítést.

A brazilok nem találták a ritmust, bár a statisztika szerint még mindig többet volt náluk a labda, de érzésre a mezőnyfölényük is odalett, a támadók közül és Baptista alig találkozott a labdával, Fabiano is inkább csak a középpályán.

Az utolsó negyedórára aztán megint mintha megnyomták volna a darál gombot a selecaón, de továbbra sem tudták felőrölni a portugál védelmet. A középhátvéd Lúciónak volt egy kapura menő fejese a 88. percben, ám a labda éppen Eduardo ölébe szállt, majd a hosszabbításban még kimaradt a meccs egyik legnagyobb helyzete, Ramires lövése megpattant egy portugál háton, így nagyot kellett halásznia a Braga kapusának.

A döntetlennel Brazília megnyerte a csoportot, ám hogy jól járt-e vele, az majd este, a Spanyolország-Chile mérkőzés után derül ki.