A közönség után Japán bűnhődött

Vágólapra másolva!
A világbajnokság legrosszabb mérkőzésén nemhogy gól nem született, komoly gólhelyzet sem alakult ki 120 perc során, büntetőkkel végül Paraguay 5-3-ra győzött Japán ellen, s története során először bejutott a legjobb nyolc közé.
Vágólapra másolva!

Eredmény, nyolcaddöntő:
Paraguay - Japán 0-0 - büntetőkkel 5-3
Pretoria, Loftus Versfeld-stadion
v.: De Bleeckere (belga)
Paraguay: Villar - Bonet, Álcaraz, Da Silva, Morel - Vera, Ortigoza (E. Barreto, 75.), Riveros - Santa Cruz (Cardozo, 94.), Benítez (H. Valdez, 60.), Barrios
Japán: Kavasima - Komano, Nakazava, Tanaka, Nagatomo - Haszebe, Abe (K. Nakamura, 81.), Okubo (Tamada, 105.) - Endo, Macui (Okazaki, 65.) - Honda
sárga lap: Riveros (118.), illetve Macui (58.), Nagatomo (72.), Honda (93.), Endo (114.)

Sohasem fordult korábban elő a világbajnokságokon, hogy Japán vagy Paraguay válogatottja bekerüljön a legjobb nyolc közé, így történelmi mérkőzésre készültek a fele Pretoriában. Ennek megfelelően mindkét kapitány óvatosan fogalmazott a találkozó előtt. Okada Takesi azt mondta, mindent elkövetnek a csodáért, Gerardo Martino pedig úgy vélte, ha uralni tudja csapata a játékot, s többet birtokolja a labdát, nem lehet baj.

Az első 45 percben nem is lett, a labdabirtoklást megnyerte a dél-amerikai együttes, de energiáját nem a támadásokra fordította, így nehéz volt gólt szereznie.

Sokan és sokszor panaszkodtak a Jabulanira, pedig a japánok megmutatták, lehet bánni a világbajnokság hivatalos labdájával is, csak gyakorlás kérdése. Hondáék már két szabadrúgásgólt szereztek korábban a vébén, távoli lövéseik mindig életveszélyesek voltak, ennek ellenére, amikor csak lehetőség adódott előttük, szabadon lőhettek, nem figyeltek rájuk a paraguayiak.

Az első öt percben Okubo, majd Komano lőtt távolról sikertelenül, a 21. percben aztán Macui suhintotta meg 25 méterről, s a lefelé csapódó labda a lécen csattant, Villar kapus már verve volt.

A 24. percben feljegyezhettük az egyetlen paraguayi helyzetet, egy bal oldali szögletrúgást követően a labda a 11-es pontnál lecsorgott a tömörülő védelmen, Santa Cruz talán két másodperccel lassabban reagált a kelleténél, ettől még persze nem kellett volna a bal kapufa mellé lőnie.

A félidő vége felé még Honda 18 méteres lövésének örülhettek a szurkolók, akik akár a pályának háttal állva is fújhatták volna a vuvuzelát, nem maradtak le volna semmiről.

Forrás: AFP

Félidőben sem történt eget rengető csoda, 13 percet kellett várni arra, hogy legalább Kavasima kapus ne aludjon el, s megfogja Riveros középre tartó fejesét.

A könnyen feledhető első csoportkör óta nem akadt ennyire gyenge mérkőzés a vébén, a véletlenszerű felívelgetések, tétova megindulások és áltámadások mellett a legnagyobb izgalmakat az edzők okozták, vajon kit visznek le és hoznak be a 3-3 cserelehetőségnél.

Edgar Barreto akár hős is lehetett volna, de a 79. percben olyan gyengén lőtt, hogy a szendergő kapus így is könnyedén fogta a gólvonalig alig eljutó labdát.

Miután a kettős leléptetés ismeretlen fogalom a futballban, következhetett a 2x15 perces hosszabbítás.

Forrás: AFP

A ráadás első részében két paraguayi lehetőség is kimaradt, előbb Barrios fejesét könnyedén, majd Valdez lövését bravúrral védte Kavasima. Aztán Honda próbálkozott szabadrúgással, a labda ugyan elment volna a bal kapufa mellett, de Villar azért elvetődött, nehogy még jobban elgémberedjen. A 109. percben Valdez fejesét fogta a japán kapus, a maradék hat percre már esemény se jutott.

Következtek a büntetők, amíg a paraguayiaknál Barreto, Barrios, Riveros, Valdez és Cardozo magabiztosan belőtte, addig a japánoknál Endo, Haszebe, illetve Honda gólja mellett Komano a lécet találta el.

Paraguay ezzel története során először bejutott a legjobb nyolc közé.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!