Nem gyerekek játszótere a foci-vb

Vágólapra másolva!
Norman Whiteside és Roger Milla megnyugodhatott, a vb-történelem legfiatalabb és legidősebb játékosa rekord továbbra is az övék. A keretek átlagéletkorát vizsgálva megállapítható tendencia, hogy a világfutball elitje egyre fiatalabb, ugyanakkor az esélyesebb válogatottak szövetségi kapitányai inkább a rutinban bíznak.
Vágólapra másolva!

Minden idők legifjabb vb-játékosa az északír Norman Whiteside, aki 1982-ben 17 évesen és 41 naposan lépett pályára, a legfiatalabb gólszerző pedig Pelé volt 1958-ban, a Fekete Gyöngyszem 17 éves és 239 napos korában talált be Wales ellen.

Most viszont a legfiatalabb játékos is már elmúlt 18 éves: a dán Christian Eriksen 1992. február 14-én született. Dél-Afrikában mindössze hat tinédzser szerepelhet majd, Eriksenen kívül a kameruni Vincent Aboubakar és Joel Matip, az új-zélandi Chris Wood, a svájci Xherdan Shaqiri és a ghánai Jonathan Mensah az, aki még nem töltötte be a 20. életévét.

A kapusok a legöregebbek

Mind a hatan mezőnyjátékosok, míg a másik végletet a kapusok jelentik: a torna öt legidősebb szereplője közül négyen ezen a poszton szerepelnek. A legöregebb benevezett játékos David James, aki augusztus elsején lesz 40. Három hónappal fiatalabb nála a holland Sander Boschker, a ranglista harmadik helyezettje, az amerikai Marcus Hahnemann pedig június 15-én ünnepli 38. születésnapját. Az ausztrál Mark Schwarzer 37 éves és hét hónapos, és a legöregebb mezőnyjátékos csak utánuk következik: a mexikói Cuauhtemoc Blanco 37 évesen és öt hónaposan kapott játéklehetőséget a nyitómérkőzésen.

Mindannyian alaposan elmaradnak a vb-történelem legidősebb focistájától, Roger Millától: a kameruni klasszis 1994-ben már 42 éves is elmúlt 39 nappal, amikor pályára lépett Oroszország ellen, és mivel gólt is szerzett, így ő a legidősebb gólszerző is.

A torna legifjabb és legidősebb játékosa között tehát több mint 21 év a különbség, ennél nagyobb differencia korábban csak négy alkalommal fordult elő. 1958-ban, 1982-ben, 1994-ben és 1998-ban. Az amerikai vébén a kameruni keretben Rigobert Song 24 évvel és 42 nappal volt fiatalabb csapattársánál, Millánál. A brazilok ellen mindketten játszottak is, Millát a 63. percben cserélték be, Songot pedig a 84. percben állították ki - ezzel ő legfiatalabb piros lapos. Vagyis ez a rekord sem dőlhet meg az idén.

Nem is az olaszoké a legöregebb válogatott

Valószínűleg a legtöbben Olaszországot jelölnék meg, mint a vébé legidősebb csapatát, azonban három válogatott átlagéletkora is magasabb. Némiképp meglepő módon két esélyes is köztük van: a brazilok átlagéletkora 28,6, az angoloké pedig 28,7 év, de az olaszoknál még az ausztrálok is idősebbek egy kicsivel.

Az ellenkező pólust Ghána jelenti, ahol a tavalyi U20-as világbajnokságon aranyérmet nyert csapatból Samuel Inkoom, Jonathan Mensah, André Ayew és Dominic Adiyiah is ott van Dél-Afrikában. Négy éve Németországban is a ghánaiak voltak a legfiatalabbak.

Forrás: AFP
A labdát szelidítő Eriksen a vb legfiatalabb játékosa

Idén rajtuk kívül még egy válogatott átlagéletkora van 25 év alatt: a Koreai NDK-é. A harmadik legifjabb együttes meglepő módon Németország, amely 1998-ban például a világbajnokságok történetének legidősebb csapatát szerepeltette. A Jugoszlávia elleni csoportmérkőzésen a szünetben Dietmar Hamannt Lothar Matthäus váltotta, majd az 58. percben Andreas Möller helyett Ulf Kirsten állt be, végül Christian Ziege helyére Michael Tarnatot cserélték be. Az ezt követően pályán lévő 11 futballista átlagéletkora meghaladta a 30 évet (csak három labdarúgó volt ennél fiatalabb, a többiek mind túl voltak a harmadik ikszen). Minden idők legfiatalabb együttese viszont éppen a jugoszlávoké volt, igaz, sokkal korábban: az 1930-as világbajnokságra olyan kerettel utaztak, amelynek legidősebb tagja a 24 éves Milutin Ivkovics volt.

A 32 válogatott keret átlagéletkora

24,1 év Ghána
24,8 Koreai NDK
25,0 Németország
25,2 Kamerun
25,9 Chile, Spanyolország
26,0 Szerbia
26,1 Szlovákia
26,7 Elefántcsontpart, Svájc, Szlovénia, Uruguay
26,9 Dél-Afrika, Egyesült Államok
27,1 Argentína, Koreai Köztársaság, Mexikó
27,2 Algéria
27,3 Új-Zéland
27,4 Franciaország
27,7 Dánia, Görögország, Hollandia, Nigéria, Portugália
27,8 Japán
28,1 Honduras, Paraguay
28,2 Olaszország
28,4 Ausztrália
28,6 Brazília
28,7 Anglia

www.global-soccer.eu