Vágólapra másolva!
Csupán két válogatottnak van biztos helye a nyolcaddöntőben (Hollandia, Brazília) a focivébé utolsó csoportfordulója előtt, és csupán két válogatott biztos kieső (Észak-Korea, Kamerun). Harminc csapat tehát még világbajnok lehet - készüljön fel velünk a folytatásra, vegye számba az esélyeket!
Vágólapra másolva!

A csoport: Mexikó és Uruguay kipöccintheti a franciákat

Mexikó és Uruguay elméletileg páholyban érezheti magát, a két válogatottnak egyaránt négy pontja van és egymás ellen játszanak, azaz egy döntetlennel kéz a kézben lépnének a legjobb 16 közé, kiejtve Franciaországot.

Csakhogy nem mindegy, mi lesz a csoport végeredménye, mivel a második a B csoport győztesével játszhat. Ki akarna a nyolc közé jutásért Argentínával meccselni? Mindez pedig lehetőséget ad a csoport másik két csapatának is: amennyiben a Franciaország-Dél-Afrika találkozón valamelyik gárda nagy gólarányú győzelmet arat, és Mexikó nem játszik döntetlent Uruguayjal, úgy az előbbi mérkőzés győztese jobb gólkülönbséggel megelőzheti a vesztes latin-amerikait. Más kérdés, hogy sem a francia, sem a dél-afrikai válogatottból nem nézzük ki, hogy legázolja ellenfelét: a franciáknak mínusz két-, a házigazdáknak mínusz háromgólos gólkülönbséget kellene feljavítaniuk. Ha például Mexikó egy góllal nyer, akkor Franciaországnak legalább néggyel kellene megvernie Dél-Afrikát - vagy a dél-afrikaiaknak öttel Raymond Domenech szétesett csapatát.

Továbbjutási esélyek:
Uruguay 80%
Mexikó 70%
Franciaország 30%
Dél-Afrika 20%

A csoportgyőztes várhatóan Dél-Koreával vagy Nigériával, a második nagy valószínűséggel Argentínával találkozik.

B csoport: Dél-Korea vagy Nigéria?

Az argentinok két győzelemmel állnak, vagyis utolsó mérkőzésükön még egy döntetlen is azt jelentené, hogy megnyerték a csoportot. Ha kikapnak a görögöktől, elsőségük akkor sem forog veszélyben, köszönhetően remek gólkülönbségüknek: Otto Rehhagel csapata csak akkor előzheti meg Diego Maradonáét, ha legalább három góllal nyer.

Matematikailag még az is elképzelhető, hogy Argentína ne jusson tovább, de ehhez az kellene, hogy Dél-Korea legyőzze Nigériát, ami még nem valószínűtlen, az viszont annál inkább, hogy az argentinok hattal kapjanak ki Görögországtól - a három csapat összevetésében ugyanis csak ekkor lenne rosszabb a gólkülönbségük a dél-koreaiaknál, akik most mínusz egynél állnak, és a minitabellába a Nigéria elleni eredmény nem számítana bele.

Az ázsiai válogatott alighanem abban bízik, hogy a görögök nem tudnak nyerni Lionel Messiék ellen, hiszen ebben az esetben győzelme esetén továbbjutó. Sőt, Park Ji Sungéknak még az is jó, ha mindkét összecsapás döntetlennel végződik, mert ebben az esetben a görögökkel azonos lesz a pontszámuk és a gólkülönbségük is - ők viszont eggyel több gólt szereztek. Nigéria számára alap, hogy meg kell verniük Dél-Koreát, és emellett arra lenne szükségük, hogy a görögök kikapjanak Argentínától. Ha így történik, a három azonos pontszámmal álló csapat közötti minitabellában biztosan az övék lenne a legjobb gólkülönbség.

Továbbjutási esélyek:
Argentína 95%
Dél-Korea 50%
Nigéria 30%
Görögország 25%

Várhatóan a csoportgyőztes argentinok a Mexikó, Uruguay páros egyikével találkoznak majd, míg a másikával Dél-Korea vagy Nigéria küzdhet.

C csoport: Az angoloknak sok gól kell

Annyi biztos, hogy Algéria már nem lehet csoportelső, de az afrikaiak a továbbjutást még kivívhatják, igaz, sorsuk már nincs a saját kezükben. Az Egyesült Államokat mindenképpen meg kell verniük, és amennyiben ezt megteszik, akkor a másik meccsen többféle eredmény is megfelel a számukra.

Rooney-ék még simán összerakhatják a továbbjutást

Ha Szlovénia megveri Angliát, vagy döntetlent játszik Wayne Rooneyék ellen, akkor a szlovének magukkal vihetik az algériaiakat, ám egy angol győzelem is jó lehet az afrikaiaknak - ez esetben viszont abban kell bízniuk, hogy Anglia minél jobban megveri Szlovéniát, amelynek most plusz egy a gólkülönbsége, míg Algériának mínusz egy. Ha például Algéria és Anglia is 1-0-ra nyer, úgy a szlovének több szerzett góljuknak köszönhetően előznék meg az afrikai csapatot. Látható tehát, hogy meglehetősen bonyolult a szituáció, legalábbis Algéria számára.

A másik három együttes biztos lehet benne, hogy egy győzelemmel bejut a legjobb 16 közé, sőt Szlovénia már egy Anglia elleni döntetlennel is nyolcaddöntős. Az amerikaiaknak a döntetlen akkor jó, ha Anglia egy kevesebb gólt hozó találkozón ikszel Szlovéniával: jelenleg az angolok és az USA azonos gólkülönbséggel állnak, de az amerikaiaknak kettővel több szerzett góljuk van. A lényeg tehát az, hogy Angliának minél több gólt kell szereznie.

Továbbjutási esélyek:
Szlovénia 55%
Egyesült Államok 50%
Anglia 45%
Algéria 40%

A csoportgyőztes várhatóan Ghánával vagy Németországgal találkozik, a másodikra pedig Szerbia várhat.

D csoport: Sorsolás is lehetséges

Ghánának egy pontra van szüksége a továbbjutáshoz, a Németország elleni győzelem csoportelsőséget érne, a döntetlen pedig akkor jelentené ugyanezt, ha Ausztrália és Szerbia szintén nem bír egymással.

Ez esetben még egy vereség is beleférhet az afrikaiaknak, de akkor már a gólkülönbségre is figyelniük kell: egygólosnál nagyobb német siker esetén Szerbia egy ponttal is megelőzné őket. Egygólos vereségnél pedig a ghánaiak csak eggyel kaphatnak többet, mint amennyit Szerbia szerez: például, ha a németek 1-0-ra verik Ghánát, Szerbia pedig 0-0-ra végez Ausztrália ellen, akkor az auszik és a ghánaiak azonos gólkülönbséggel állnának, de Ghána több szerzett találattal továbbjutó. Ha viszont Ghána úgy kap ki egygólos különbséggel a németektől, hogy a szerbek a németekkel megegyező találatot szereznek, akkor bizony sorsolás dönt Ghána és Szerbia között.

Szerbia tehát győzelemmel továbbjut, ha pedig ikszel, akkor számolgatnia kell, de ugyanez igaz Németországra is: a Nationalelf egy ponttal akkor jut tovább, ha Szerbia és Ausztrália is ikszel, vagy az ausztrálok nyolcnál kevesebb góllal győznek. A legkisebb esélye a socceroosnak van a továbbjutásra: nem elég, hogy le kellene győzniük Szerbiát, még drukkolniuk is kell a ghánaiaknak - vagy annak, hogy Németország kitömje az afrikaiakat. Ausztrália gólkülönbsége jelenleg ugyanis öttel rosszabb, mint Ghánáé.

Továbbjutási esélyek:
Szerbia 70%
Ghána 55%
Németország 45%
Ausztrália 30%

Az első a meglehetősen zűrös C csoport másodikjával (talán az Egyesült Államokkal), a második a C győztesével meccselhet (várhatóan Szlovénia vagy Anglia).

E csoport: Győzelmi kényszerben dánok

Két kör után itt a legtisztább a kép. Hollandia már továbbjutott, és nagy valószínűséggel a csoportot is megnyeri, hiszen ehhez elég egy döntetlen is a már biztosan kiesett Kamerun ellen. Sőt, Kuyték még egy vereséggel is az élen végeznek, amennyiben a japánok és a dánok döntetlent játszanak, vagy ha a hollandok nem rontják le túlságosan a jelenlegi plusz hármas gólkülönbségüket.

Kamerun tehát már csak a becsületéért játszik, a Japán-Dánia összecsapás viszont igazi ki-ki meccs. Aki nyer, az ott van a legjobb 16 között, ám a japánok annyival előnyösebb helyzetben vannak, hogy jobb gólkülönbségük miatt nekik egy döntetlen is elég ehhez. A dánoknak tehát mindenképpen nyerniük kell, az ázsiaiak pedig tovább bekkelhetnek - ez eddig is nagyon ment nekik.

Továbbjutási esélyek:
Hollandia 100%
Japán 60%
Dánia 40%
Kamerun 0%

A szinte biztos győztes Hollandia várhatóan Olaszországgal vívhat majd rangadót, Japán vagy Dánia pedig a temperamentumos Paraguayjal.

F csoport: Szlovákia verheti ki a címvédőt

Eddig csak Paraguay tudott nyerni a csoportban, ennek köszönhetően a dél-amerikai válogatott lépéselőnyben van a többiekhez képest. Roque Santa Cruzéknak ennek megfelelően egy döntetlen is elég a továbbjutáshoz Új-Zéland ellen, sőt, a paraguayiak még egy vereséggel is továbbmehetnek - ez esetben azonban arra lenne szükségük, hogy a döntetlendömping folytatódjon az Olaszország-Szlovákia összecsapáson.

Sokkal érdekesebb a világbajnoki címvédő és Új-Zéland helyzete, hiszen ez a két válogatott jelenleg holtversenyben áll, és ha az utolsó játéknapon a két csapat ugyanolyan gólarányú döntetlent ért el, akkor a sorsolás dönti el, hogy melyikük jut tovább. Az óceániaiaknak tehát arra lenne szükségük, hogy megverjék Paraguayt, a döntetlen csak akkor jó nekik, ha Olaszország is ikszel, mégpedig úgy, hogy kevesebb gólt szerez, mint Új-Zéland. Szlovákia helyzete viszont sokkal egyszerűbb: északi szomszédunk csak akkor maradhat versenyben, ha megveri Olaszországot, a döntetlen kevés.

Továbbjutási esélyek:
Paraguay 70%
Olaszország 50%
Új-Zéland 45%
Szlovákia 25%

Ha a valószínűségszámítás nem téved, Paraguay a Dánia-Japán meccs győztesével, Olaszország pedig Hollandiával találkozik majd a folytatásban.

G csoport: A portugál gólzápor továbbjutást érhet

Az előzetesen csak halálcsoportnak aposztrofált G csoportban a Koreai NDK már elvérzett, és nagy a valószínűsége, hogy Elefántcsontpart lesz a másik kieső. A portugálok ugyanis alaposan feljavították a gólkülönbségüket az ázsiaiak ellen, és innentől kezdve az afrikai csapat csak akkor juthat tovább, ha szintén gólzáport rendez az észak-koreaiak ellen - ráadásul Portugália kikap Brazíliától.

Dunga csapata számára viszont már egy döntetlen is csoportelsőséget ér a portugálok ellen, és mivel Cristiano Ronaldóék ezzel szintén biztosan továbbjutnának, így aztán jó esély van arra, hogy két együttes szép nyugisan leikszel egymással. Persze, még ha nem így lenne, Drogbáéknak akkor is nagyon meg kellene szórniuk a KNDK-t: az ő győzelmük, illetve az esetleges portugál vereség összesített gólkülönbségének meg kell haladnia a kilencet.

Továbbjutási esélyek:
Brazília 100%
Portugália 80%
Elefántcsontpart 20%
Koreai NDK 0%

F1-H2 - a kód egy előrehozott Brazília-Spanyolország nyolcaddöntőt takarhat. Az F2-H1 pedig egy Portugália-Chile meccset takarhat.

H csoport: Emelt színtű matek

A százszázalékosan álló Chile sincsen biztonságban, és a pont nélküli Honduras is továbbjuthat még - legalábbis elméletileg. A két mérkőzést nyert Chile számára egyetlen pontra van szükség a csoportelsőséghez, azonban a dél-amerikaiak ellenfele Spanyolország lesz, vagyis Marcelo Bielsa gárdájának nem lesz könnyű dolga. Annál is inkább, mert a spanyoloknak kell a győzelem ahhoz, hogy biztosan ott legyen a legjobb 16 között: ha Xaviék nem nyernek, akkor a másik mérkőzésre is figyelniük kell.

Chile persze egy vereséggel is továbbmehet, hiszen ha Svájc nem veri meg Hondurast, akkor a chileieknek bármekkora arányú fiaskó is belefér. Az izgalmak akkor kezdődnek, ha Svájc és Spanyolország is nyer, mert ez esetben három hatpontos együttes lesz a csoportban. A spanyolok gólkülönbsége Chilénél biztosan jobb lenne, a dél-amerikaiakat pedig Svájc akkor tudná megelőzni, ha az ő, illetve a spanyolok győzelmének összesített gólkülönbsége kettőnél több - vagy ha mindkét meccsen egygólos győzelem születik, akkor a svájciaknak legalább két góllal többet kell szerezniük Chilénél.

De nagy számolgatás lehet akkor is, ha Chile és Honduras nyer. Ez esetben a dél-amerikaiak nyerik a csoportot, a másik három gárdának pedig ugyanannyi pontja lenne. Honduras akkor mehet tovább, ha a két meccs összesített gólkülönbsége eléri az ötöt - valljuk be, erre kicsi az esély. Amennyiben ez a differencia négy, akkor a hondurasiaknak legalább három góllal kell többet szerezniük az utolsó meccsen a spanyoloknál: tehát a közép-amerikaiak 3-0-ra nyernek, Spanyolország pedig 1-0-ra kikap. De mondjuk 2-0-s spanyol vereségnél és 2-0-s hondurasi győzelemnél Fernando Torresék örülhetnének. Ha a két meccs összesített gólkülönbsége három, akkor a spanyolok abban az esetben mehetnek tovább, ha legalább annyi gólt érnek el az utolsó fordulóban, mint Svájc: azaz például Chile 2-0-ra veri a spanyolokat, Honduras pedig 1-0-ra Svájcot, akkor a dél-amerikaiak mögött Spanyolország a továbbjutó. De ha a Chile-Spanyolország mérkőzésen 2-0-s eredmény születik, viszont Svájc 2-1-re kap ki Hondurastól, akkor Ottmar Hitzfeld csapata lesz ott a legjobb 16 között.

Továbbjutási esélyek:
Chile 70%
Spanyolország 56%
Svájc 54%
Honduras 20%

Az eddig hibátlan dél-amerikaiak a csoportelsőség jutalmaként megúszhatják Brazíliát, szemben a várhatóan második spanyolokkal.

www.global-soccer.eu