"A tévedések kiegyenlítik egymást" - a németek középpályása szerint nem kell videobíró

Vágólapra másolva!
A csapategységet nevezte meg az Anglia elleni győztes vb-nyolcaddöntő kulcsaként Miroslav Klose és Sami Khedira a német válogatott sajtótájékoztatóján, amelyen az is kiderült, a Bayern csatára és a Stuttgart középpályása ellentétes nézeteket vall a videobíró bevezetésének szükségesséről.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Dél-Afrikából

Az Anglia elleni 4-1-es siker másnapján érthetően oldott hangulatban készült sajtótájékoztatóra a német válogatott a szállásául szolgáló Valmore Hotelben, amely egy hatalmas puszta közepén terül el Johannesburg és Pretoria között félúton, és a németek stílusának megfelelően visszafogottan elegáns arculattal bír.

A németországi futball-láz kezdi elérni a négy évvel ezelőtti szintet: akkor a hazai rendezésű vébén mindenki felsorakozott a Jürgen Klismann által irányított német csapat mögé, és Harald Stenger szavaiból ítélve hasonló lehet a helyzet most is, a sajtófőnök ugyanis nem győzött hálálkodni a rengeteg jókívánság és biztató üzenet miatt, amelyeket a drukkerek küldtek a csapatnak.

Mivel az angol szurkolók nagy része még mindig nem tért napirendre Lampard meg nem adott gólja felett, természetesen a sajtótájékoztatón is előkerült a "Kell-e videobíró?" téma, amellyel kapcsolatban a két jelenlévő játékos, Sami Khedira és Miroslav Klose ellentétesen reagált. "Nem értek egyet azokkal, akik szerint szükség van a videobíróra. Hosszú távon a tévedések kiegyenlítik egymást, és ha lehetőség lenne visszanézni a vitatott eseteket, eltűnne az emberi oldala a dolognak, kevesebb lenne az emóció" - mondta a Stuttgart középpályása. Klose ugyanakkor azt vallja, ha megvan a megfelelő technika, akkor azt használni kéne, hiszen más sportágakban is igazolódott, hogy működőképes a rendszer, szerinte a labdába helyezett chip vagy a gólvonalnál működő kamera véget vetne a mostani áldatlan állapotnak.

A Bayernben meglehetősen gyenge szezont produkáló támadó a válogatottban rendre hozza magát, az angolok elleni találkozó volt a 99. fellépése a német csapatban, szemfüles gólja pedig már az ötvenedik válogatottbeli találata volt, amivel Gerd Müller (68) és Joachim Streich (55) mögött harmadik az örökranglistán. Klose a vb-örökranglistán is előkelő helyet foglal el, három vébén összesen tizenkét gólt szerzett, amivel beérte Pelét, és már csak a Just Fontaine, Gerd Müller, Ronaldo trió előzi meg. Klose ezzel kapcsolatban annyit mondott, fantasztikus dolog, hogy ilyen illusztris nevekkel emlegetik együtt, de semmire sem menne, ha nem kapna jobbnál jobb labdákat a csapattársaktól.

A német válogatott csapatként bizonyult jobbnak ellenfelénél

Az angolok elleni győzelem kulcsaként mind Khedira, mind Klose azt nevezte meg, hogy a német válogatott csapatként bizonyult jobbnak ellenfelénél, amely nevekben erősebb volt, de ebből a pályán semmi nem érződött. "Mindenki tökéletesen látta el a dolgát, hittünk magunkban, mert tudtuk, megvan a képességünk ahhoz, hogy kiejtsük a nagy sztárokat felvonultató angolokat" - mondta az apai ágon tunéziai származású Khedira, akit a Sport Bild az új Ballackként emlegetett.

Forrás: AFP

Klose szerint Argentína ellen is hasonló lesz a helyzet, mivel papíron a dél-amerikaiak is erősebbek náluk, és a négy évvel ezelőtti, tizenegyesekkel megnyert nyolcaddöntőn gólt szerző támadó úgy érzi, Maradonáék bosszút akarnak majd állni 2006-ért. Khedirát Messiről faggatták, akiről személyes emlékei lehetnek, hiszen a Stuttgart tagjaként BL-nyolcaddöntőt játszott a Barcelona ellen. "Gondolom, senkit nem lepek meg azzal, ha azt mondom, Messi a világ egyik, ha nem a legjobb játékosa, akit csak úgy lehet megfogni, ha többen is figyelnek rá, de ez sem életbiztosítás, mert az argentinoknál rajta kívül is elég sok klasszis van, aki eldöntheti a meccset."

A 2006-os tizenegyespárbaj hőse Jens Lehmann volt, aki Ayala és Cambiasso lövését is kivédte, és utólag azt nyilatkozta, a büntetők előtt egy papírfecnit gyűrt a sportszárába, amelyen az argentin játékosok tizenegyeseiről szerepeltek információk. "Neuer és a kapusedzőnk biztosan alaposan felkészülnek majd az argentinokból, még az is lehet, hogy egy üres papírlap is lesz nála, hogy ezzel is kizökkentse a rúgókat, ha tizenegyesekre kerül sor" - mondta Khedira, amikor arról érdeklődtek nála, Lehmann utódja is alkalmazza-e majd az egyszer már bevált módszert.

Kedd estig kimenőt kaptak a játékosok

A német játékosok hat hete össze vannak már zárva, úgyhogy a vezetőség úgy döntött, kedd estig kimenőt ad a játékosoknak, mindenki találkozhat a családjával, barátnőkkel, feleségekkel, Klose pedig az egész termet megnevetette, amikor azt mondta, mivel a felesége nincs itt, maximum csak a sajtófőnökkel tudna kellemes órákat eltölteni, de azt inkább kihagyná.

A 32 éves Klose a csapat egyik rangidősének számít, és nagyon jó véleménnyel van a fiatalokról, a már három gólnál járó Müllert például hosszasan dicsérte, de azért hozzátette, neki is lesz majd hullámvölgye. Az Argentína ellen századik válogatottságára készülő csatár a jövőjével egyelőre nem foglalkozik, amíg a lábai viszik, addig futballozni fog, de megvan benne az a képesség, hogy felismerje, mikor kell átadnia a helyét a fiataloknak.

Klose a Bayernben kevesellte a Van Gaaltól kapott játéklehetőséget, de azt mondta, élvezi a holland edző tréningjeit, mert még mindig tanul új dolgokat, és örül annak, hogy a következő szezonban tiszta lappal indulhat.

A mostani válogatottra nem csak a fiatalos lendület jellemző, hanem az is, hogy meglehetősen multikulturális társaság, a keretben ghánai, török, tunéziai, nigériai, spanyol, brazil és lengyel származású is található, de Khedirát ez nem zavarja, németnek érzi magát, és örömmel játszik a csapatban.