McCarthy: A vébét nem az egyének nyerik meg, hanem a csapat

Vágólapra másolva!
A Guardian szakértőjeként a világbajnokság mérkőzéseivel kapcsolatban osztja meg észrevételeit Mick McCarthy, a Premier League-ben szereplő Wolverhampton edzője. A korábbi 57-szeres ír válogatott az [origo]-nak elmondta, el volt ragadtatva a vébé nyitómeccsétől, az angolokat az elődöntőbe várja, Argentínával kapcsolatban viszont azért óvatos, mert a klasszisok nem mindig alkotnak ütőképes csapatot.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni interjúja Johannesburgból

- Mit vár a vébétől? Több lesz a gól és a támadófutball dominál majd, vagy esetleg egy olyan csapat nyerhet, mint a 2004-es Eb-győztes görög, amely a masszív védekezéssel ért révbe?
- Általában nincsenek konkrét elvárásaim a nagy tornák előtt, úgy vagyok vele, lássuk, mi sül ki belőle. Úgy vélem, a mai futballról elmondható, hogy a csapatok jobban felvállalják a nyílt játékot, ahogy azt a nyitómeccsen is láthattuk. Nagyon tetszett a Dél-Afrika-Mexikó találkozó, jó volt látni, hogy a csapatok játszani akartak, és hogy sok volt az esemény a két kapu előtt. Kifejezetten élvezetes volt, ugyanez nem mondható el az Uruguay-Franciaország meccsről, de a nagy tornákon mindig van pár felejthető összecsapás.

- Az Argentína-Nigéria mérkőzést a Guardian szakértőjeként tekinti meg, Maradona csapata is a favoritok között van, mit gondol, mire viheti a kétszeres világbajnok Dél-Afrikában?
- Az egyik legerősebb kerete Argentínának van, és bár Maradonát sokan támadják, ezen a tornán elválik, jogosak voltak-e a kritikák. Lehet, hogy most derül ki, hogy edzőként is zseniális, de az is elképzelhető, hogy csúnyán leég. Egyénileg tele vannak klasszisokkal, de a vébét nem az egyének nyerik meg, hanem a csapat. Az első meccs után okosabbak leszünk.

- Mivel egy angol újság szakértőjeként figyeli a meccseket, adódik a kérdés, milyennek látja Angliát?
- Nagyszerű csapat egy zseniális edzővel, minden adott ahhoz, hogy jól szerepeljenek. A csoportkörből a papírforma alapján sétagalopp lesz a továbbjutás, és onnantól kezdődik majd a torna érdemi része, szerintem az elődöntő benne van a csapatban.

- Írország emlékezetes körülmények között maradt le a vébéről, Henry kezezése sebeket szakít még fel, vagy az írek túltették már magukat az eseten?
- Sajnálom, hogy nem vagyunk itt, hiányzik a csapat, de ilyen a futball, születnek néha rossz döntések, és azon a meccsen mi voltunk az egyik ilyennek az elszenvedői. Az más kérdés, hogy ez a döntés is ludas abban, hogy nem jutottunk ki a vébére, de ezen nem érdemes rágódni, hiszen már nem lehet változtatni rajta.

- Ami nem jött össze Robbie Keane-éknek, az összejött önnek, az 1990-s torna Írország legsikeresebb vébéje volt, hiszen egészen a negyeddöntőig jutottak.
- Igen, az olaszországi vébé pályafutásom legszebb élménye. Írország először jutott ki a vébére, és mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy csak a későbbi bronzérmes olaszoktól kaptunk ki 1-0-ra a nyolc között. Az a római vereség akkor mindenkit elszomorított, de már egy szép emlék.