Már Ronaldo kapufájának is örülni kellett

Vágólapra másolva!
Sok örömöt nem okozott az elefántcsontparti és a portugál labdarúgó-válogatott a világbajnokság G csoportjának első összecsapásán. Az unalmas mérkőzés gól nélküli döntetlennel ért véget. Érdemleges momentum Cristiano Ronaldo bődületes kapufája, illetve Didier Drogba pályára lépése volt.
Vágólapra másolva!

Eredmény, vb, G csoport, 1. forduló:
Elefántcsontpart - Portugália 0-0
Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay Stadion, 37 034 néző
v.: Jorge Larrionda (uruguayi)
Elefántcsontpart: Boubacar Barry - Emmanuel Eboue (Koffi Ndri Romaric, 89.), Kolo Toure, Guy Demel, Siaka Tiene - Didier Zokora, Yaya Toure, Cheik Tiote - Gervinho (Abdul-Kader Keita, 82.), Salomon Kalou (Didier Drogba, 66.), Aruna Dindane
Portugália: Eduardo - Paulo Ferreira, Bruno Alves, Ricardo Carvalho, Fabio Coentrao - Pedro Mendes, Raul Meireles (Ruben Amorim, 86.), Deco (Thiago Mendes, 62.), Cristiano Ronaldo - Danny (Simao Sabrosa, 55.), Liédson
sárga lap: Zokora (7.), Demel (21.), illetve C. Ronaldo (21.)

"Itt az idő, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek" - jegyezte meg a mérkőzés előtt Carlos Queiroz, a portugál válogatott szövetségi kapitánya, aki szerint nemcsak Cristiano Ronaldo, hanem az egész csapat élete formájában van.

Erre célzott a másik kapitány, Sven-Göran Eriksson is, aki úgy vélte, a három pont megszerzéséhez kimagaslóan jól kell futballoznia Elefántcsontpartnak. "Felkészültünk a mérkőzésre, magabiztosak és optimisták vagyunk. Ráadásul a hír, hogy Drogba is játszhat, mindenkit feldobott."

A svéd szakember persze annyira nem volt bátor, hogy a kezdőbe jelölje a Chelsea könyöksérüléssel bajlódó támadóját. Drogba még a japánok ellen 2-0-ra megnyert barátságos találkozón egy ütközés után esett rá a jobb karjára, és eltört a könyökcsontja. Az orvosok ugyan engedélyezték a játékot neki egy speciális karvédőben, ám végül csak a cserék közé ült le.

A csatársorban így Gervinho, Salomon Kalou és Aruna Dindane kezdett, az Elefántok kispadján első tétmérkőzését töltő Eriksson tőlük várta a gólt, gólokat. A másik oldalon Pepe mellett Simao Sabrosa maradt ki, a szélen Danny kapott lehetőséget.

A mérkőzés első említésre méltó eseménye Cristiano Ronaldo hatalmas esése volt, a portugál már a 6. percben úgy gondolta, ideje sárgát adatni Zokorának, az uruguayi játékvezető vevő volt az ötletre.

De nem ez volt Larrionda utolsó hibája, előbb a végre tényleg megrúgott Ronaldónak nem ítélt szabadrúgást, mire a madridi középpályás reklamált, s összetűzött Demellel, így még sárga lapot is kapott kiskakas párjával együtt.

A 29. percben Mendes majdnem eltörte Eboué lábát, Uruguayban ez is szabályos szerelés, Larrionda továbbot intett.

Szerencsére azért a futballra is jutott idő: a 11. percben például Ronaldo 30 méteres szabadrúgása - amely a mérések szerint 106 km/órás sebességgel zúgott kapura -, a jobb kapufáról vágódott ki a mezőnybe.

A másik oldalon Tiene szabadrúgása és Tioté 18 méteres lövése jelenthetett volna veszélyt, ha eltalálta volna a kaput.

Félidőben mindkét szakvezető elégedett lehetett a látottakkal - miért is ne, a 22 játékos 45 perc alatt egyszer csak el tudott lőni a kapuig -, egyikőjük sem cserélt. Fokozatosan mezőnyfölénybe került az afrikai együttes, a legkomolyabb helyzetet mégis Liédson hagyta ki, akinek fejesét szép vetődéssel fogta Barry.

A portugáloknál hiába érkezett Simao Sabrosa és Thiago, a legnagyobb tapsot mégiscsak Drogba kapta, aki már a szünetben melegített, de csak a 66. percben lépett pályára.

Forrás: AFP

Az utolsó 24 perc ettől még nem lett izgalmasabb, a szakadó esőben csupán egy lefelé csapódó, de a kapu felett így is méterekkel elszálló Ronaldo-szabadrúgás okozott izgalmakat.

A gyenge mérkőzés végül gól nélküli döntetlennel ért véget, a semmiért kapott egy ponttal mindkét válogatott elégedett lehet.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!