Továbbmentek a lesajnált angolok, Szlovéniának egy percen múlt

Vágólapra másolva!
Az angol sajtó a két döntetlen után már-már Fabio Capello fejét követelte, az olasz tréner végül mégis továbbjuttatta Angliát, miután csapata a Heskey helyett a kezdőbe állított Defoe góljával 1-0-ra legyőzte Szlovéniát. A kétmilliós lakosú ország csapata egészen a 91. percig nyolcaddöntősnek érezhette magát, ám ekkor a másik meccsen az amerikaiak gólt lőttek Algériának, és megnyerték a C csoportot.
Vágólapra másolva!

C csoport, 3. forduló:
Szlovénia - Anglia 0-1 (0-1)
Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay, 36 893 néző
vezette: Stark (német)
Szlovénia: S. Handanovic - Brecko, Cesar, Suler, Jokic - Birsa, Koren, Radosavljevic, Kirm (Matavz, 79.) - Novakovic, Ljubijankic (Dedic, 62.)
Anglia: James - G. Johnson, Upson, Terry, A. Cole - Milner, Barry, Lampard, Gerrard - Defoe (Heskey, 86.), Rooney (Joe Cole, 72.)
gól: Defoe (23.)
sárga lap: Johnson (48.), illetve Jokic (40.), Birsa (79.), Dedic (81.)

A labdarúgó-vb kezdete előtt Angliát képesnek tartották arra, hogy a legjobb négy közé kerüljön, hiszen a csapat remekelt a selejtezők során, tele van Premier League-sztárokkal, és Fabio Capello kapitány eredményeit, tudását is mindenki elismerte. Az olasz tréner nyert már a Milannal BL-t, a Romával Serie A-t, a Real Madriddal spanyol bajnokságot, tavaly pedig a BBC az év edzőjének választotta Angliában, ám hogy idén is legyen esélye ilyen, vagy ennél még komolyabb díj begyűjtésére, a két döntetlen után muszáj volt nyernie Angliával a csoportelső Szlovénia ellen.

Az első körben az Egyesült Államokkal 1-1-et játszott Anglia (a meccs emlékezetes volt Robert Green potyagóljáról), majd még gyengébb játékkal csak 0-0-s döntetlent ért el Algéria ellen. Hogy ismét legyen miről írnia a kíméletlen angol sajtónak, arról Wayne Rooney gondoskodott, a gyepről levonulván beszólt a saját drukkereinek (a Guardian pihent szerkesztői az esetet legóváltozatban is bemutatták).

Két ponttal mindössze harmadik helyen állt Anglia a zárókör előtt, s Capello a következő nyilatkozattal próbált javítani övéi önbizalmán: "Nem őrültem meg, amikor azt mondom, hogy a célom továbbra is a világbajnoki döntő." Pedig sok angol fanatikus már rég lemondott erről, és egy sima továbbjutásnak is kisgyerekként tudott volna örülni.

A meccs előtt a korábbi csapatkapitány, Terry válságértekezletre hívta a csapat kulcsjátékosait, amely végül felemásan sikerült. A Chelsea-védő szerette volna a kezdőbe tudni londoni csapattársát, Joe Cole-t, és többek között azt is kezdeményezte, hogy 4-4-2-ről az angolok térjenek át a 4-5-1-es hadrendre, ám nem Terry a szövetségi kapitány (de a szexbotránya miatt még csak a csapaté sem), Capello pedig nem foglalkozott a javaslatokkal.

A 64 éves tréner a csapatot felforgatta: a kapuban maradt az Algéria ellen jól védő, 39 éves James, az eltiltott Carraghert Upson váltotta a védelem tengelyében, Milner került a középpálya bal oldalára, a csapatkapitány Gerrardot pedig áttette a jobb oldalra. Elöl pedig - sok drukker megkönnyebbülésére - nem a darabos mozgású Heskey, hanem a fürge Defoe lett Rooney ékpárja.

Miért várt eddig Capello Defoe csapatba állításával?

Az angolok eddig színtelenül-szagtalanul fociztak, semmit nem lehetett felfedezni a vb-selejtezőkben mutatott látványos játékukból, ám az első félidőben tényleg látni lehetett az akarást és a Premier League-szintű focit (a meccs előtt Lampard emlegette, hogy vissza kéne csempészni a PL-nívót a csapat játékába).

Az első lövés mégis Birsáé volt, aki Jamesen nem tudott kifogni, majd Lampard 30 méterről lőtte rá bátran, de Samir Handanovic (a cserekapus Jasmin Handanovic unokatestvére) szintén könnyedén ölelte magához a labdát.

A folytatásban az angolok beszorították a csoport éllovasát, Rooney végre manchesteri formájában tündökölt, nagyon pörgött, ám a védőn megpattanó lövése elkerülte a kaput, öt méteres perdítésénél pedig a kapus volt résen. Hogy milyen jó ötlet volt Defoe csapatba állítása, arról a 23. percben mindenki megbizonyosodhatott, Milner jobb oldali beadását a berobbanó Spurs-csatár sipcsonttal kapura küldte, a meglepett szlovén kapus csak ijedten belekapni tudott a labdába, a gólt nem tudta megakadályozni.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A 169 centis Defoe nagyot focizott

A gól után még felszabadultabban futballoztak az angolok, bár Gerrardban egy kis gát még mindig lehetett, 10 méteres csavart lövéséből ugyanis nem lett gól, a remekül védő szlovén kapus megfogta a bal alsó felé tartó labdát. Az angolok ekkor abszolút uralták a játékot, bátran vállalkoztak távolról, ám ezen a vb-n hiába püfölik rá messziről a Jabulanit a játékosok, a várakozásokkal ellentétben ritka a bombagól. Lampard félidőt lezáró lövése sem volt kivétel, a labda fölé szállt.

A védők megmentették az angol csapatot, Szlovénia a 90. percig örülhetett

A második játékrészben folytatódott a macska-egér harc, az angolok szerettek volna még egy gólt rúgni, a szlovénok meg mintha csak azért szorítanának, hogy ne kapjanak többet, és hogy a másik meccs döntetlen legyen.

A vb-történelem egyik legérdekesebb gólja lett volna, ha bemegy Rooney szöglete, aki a kapujából elkóborolt Handanovic mellett próbálta meg becsavarni a labdát, ám a kapus végül visszaért. De a helyzetnek ezzel még nem lett vége, a kapu előtt ólálkodó Defoe közelről épphogy mellé pöccintett.

A zendülő Terrynek már az első félidőben is volt egy veszélyes fejese, a második félidőben egy jobb oldali szöglet után még közelebb volt ahhoz, hogy növelje Anglia előnyét. A bekk nagyon jól játszott, többször is az egész testével bevetődve mentett a szlovénok elől, a második félidő derekán három szlovén lövésből kettőnél jókor reagált, a harmadik meg mellé ment. A szlovénok ettől a nagy helyzettől tán erőre kaptak, Birsa 28-ról rá is lőtte, de a labda fölé szállt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Anglia végül csak továbbjutott

Terrynek végül igaza lett, legalábbis 18 perc erejéig. Ekkor ugyanis Rooney helyére beállt Joe Cole. A csapat támadójátéka viszont nem lett ettől jobb (annak ellenére sem, hogy Cole egy kaput jócskán elkerülő lövéssel nyitott), de a hajrában, úgy tűnt, már nem olyan fontos Capellóéknak az újabb gól szerzése.

Pedig ez felért egy pengeélen való táncolással, hiszen a szlovénoknak néha bejött a kontrajáték, a 90. percben például Upson vetődéssel mentette meg a góltól James kapuját.

A szlovénok a lefújás után döbbenhettek rá, hogy az 1-0 a vesztüket jelenti, a másik meccsen ugyanis Donovan a rendes játékidő után betalált, így a Magyarországgal határos ország csapata a csoportkör utolsó pillanatában esett ki.

Osztályozza a mérkőzés játékosait!