Salátával is túl könnyű volt a szlovák válogatott Paraguay ellen

Vágólapra másolva!
Rosszul sikerült a magyar származású Saláta Kornél bemutatkozása a focivébén, Szlovákia ugyanis 2-0-ra kikapott Paraguaytól az F csoport második fordulójában. Igaz, a 25 éves védő a második dél-amerikai gólban már nem volt benne, hiszen még előtte, a 83. percben lecserélték.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, F csoport, 2. forduló:
Paraguay - Szlovákia 2-0 (1-0)
Bloemfontein, Free State-stadion, 28 ezer néző
v.: Eddy Maillet (Seychelles-szigeteki)
Paraguay: Villar - Bonet, Alcaraz, da Silva, Morel - Vera (Barreto, 88.), Cáceres, Riveros - Valdez (Torres, 68.), Santa Cruz - Barrios (Cardoso, 82.)
Szlovákia: Mucha - Pekarik, Skrtel, Salata (Stoch, 83.), Durica - Strba - Hamsik, Kozak, Weiss - Sestak (Holosko, 70.), Vittek
gól: Vera (27.), Riveros (86.)
sárga lap: Vera (45.), illetve Durica (42.), Sestak (47.), Weiss (84.)

Vasárnapig kellett várni, hogy ismét magyar érdekeltsége legyen a focivébének. Kedden Kassai Viktor vezette - hibátlanul - a Brazília-Észak-Korea (2-1) mérkőzést, s bár Szlovákia azon a napon is pályára lépett, a csapatban nem kapott helyet a magyar-szlovák határ melletti Garamkövesden lakó magyar származású védő, Saláta Kornél.

"Hiába játszottunk jól, hiába vezettünk még a 92. percben is, a végén csak egy pontot szereztünk a nyitómeccsen, ami megrázta a csapatot" - írta saját blogjában Saláta a szlovákok Új-Zéland elleni meccsét követően. "Senkinek nem kívánom, hogy átélje azt az öltözői hangulatot: lehajtott fejek, szomorúság, sokan el sem hitték, hogy az utolsó másodpercekben ekkora pechünk volt."

Azért némi pozitívumot is ki tudott emelni: "Fantasztikus hangulatot teremtettek a szurkolók a lelátón, olyat, ami valószínűleg csak a vb-re jellemző. Ezekért a pillanatokért volt értelme annyit edzeni és küzdeni."

Az [origo]-nak adott vb előtti interjújában a Slovan Bratislava játékosa azt mondta, védőként az a célja, hogy a csapat ne kapjon ki - ez ugye összejött Új-Zéland ellen, ám ennek kedden mégsem örült annyira. A döntetlent a védő sokknak, a csapat edzője, Vladimir Weiss pedig egyenesen tragédiának nevezte.

Saláta váratlanul bekerült a kezdőbe

A Paraguay elleni meccset megelőzően azt írtuk, hogy nem sok esélye van a kezdőcsapatba kerülésre, hiszen eddig csak négyszer volt válogatott, tehát nem számít tapasztaltnak, ám Vladimir Weiss végül bizalmat szavazott neki, mégpedig a liverpool Skrtel mellett, a védelem tengelyében.

A dél-amerikai csapat nem könnyű ellenfél, legalábbis az olaszok elleni erőfocijuk hatásosnak bizonyult, a címvédő ellen Santa Cruzék kibrusztolták az 1-1-et.

A szlovákok Új-Zéland ellen szervezetten, néhol szépen játszottak, ám Paraguay ellen ebből az első félidőben semmit nem lehetett látni. A játékot a dél-amerikaiak irányították, a szlovák védelem pedig nem igazán állt a helyzet magaslatán. Salátának bár voltak jó megoldásai, egy-két alkalommal ő is hibázott.

Forrás: AFP

Így történt ez a gólnál is, a 38. percben Barrios Saláta lábai között tudta ellőni a labdát, amelyet Vera - Durica szorításában - pazarul emelt át jobb külsővel a szlovák kapus felett.

A labda többet volt valamivel a szlovákoknál, ám a kapura tartó kísérletek aránya 8:1 volt Paraguay javára a szünetben. Az egyetlen szlovák helyzetet éppen Saláta hagyta ki, aki egy bal oldali szögletet követően mindenkit túlugrott, és másfél méterrel fejelt a kapu fölé.

"Szlovákia nem sok hajlandóságot mutatott arra, hogy támadásokat vezessen, hosszú labdákkal próbálták Robert Vitteket játékba hozni, ám ez nem jött be. A félidő utolsó perceiben a szélről érkező beadásaik sokkal veszélyesebbé tették a játékukat" - nyilatkozta a BBC-nek a szünetben a Fulham edzője, Roy Hodgson.

Nem haraptak a szlovákok, növelték előnyüket a paraguayiak

A második játékrészben Paraguayt nem zavarta, hogy a szlovákok támadgatnak, s éppen azért, mert csak támadgattak. Nem volt bennük átütőerő, és alig vállaltak kockázatot.

A fazonszabászok, ifjabb Vladimir Weiss és Marek Hamsík nem tudták felpörgetni a csapatot, távoli lövésekre, okos passzokra nem futotta erejükből, pedig a legutóbbi meccsen mindketten jól játszottak.

Forrás: AFP

A szünet után a 72. percig nem kellett attól tartani, hogy a kapu mögött ólálkodók úgy járnak, mint az ágyékon talált hálómester. Ekkor azonban végre ismét veszélybe került az egyik kapu, Vera földre fejelt labdája majdnem beakadt Mucha hálójába.

A szlovákoknak hajtani, nyomni, futni, csípni, lőni kellett volna, ám erről szó sem volt, sőt Paraguay még növelni is tudta előnyét. Pedig bohózatba illő jelenettel indult az akció, az egyik dél-amerikai védő a labda helyett a társa lábát találta telibe (aki le is sántult), majd Riveroshoz került a labda, aki 15 méterrel bebombázta azt a kapu jobb oldalába.

Szlovákia ezek után még inkább bánhatja az első meccsen eltékozolt két pontot, hiszen így két kör után csak egy pontja van, azaz közel került a vb-búcsúhoz. Paraguay viszont négy ponttal a csoport favoritjává lépett elő, főképp, hogy az olasz-új-zélandi meccs döntetlenre végződött.

"Nagyon jól és tökéletesen koncentrálva futballoztunk. Ez az eredmény rengeteg önbizalmat ad a játékosoknak" - nyilatkozta Gerardo Martino, a paraguayiak szövetségi kapitánya.

Vladimir Weiss, a szlovákok trénere önkritikus volt: "Azért vesztettük el a mérkőzést, mert nem voltunk elég határozottak. Paraguay nem játszott annyira jól, mint amennyire tud, mégis kikaptunk. Megfizettünk a hibáinkért, de nem tudtuk kihasználni ellenfelünk botlásait."

Osztályozza a mérkőzés játékosait!