Beletört a címvédő bicskája Paraguayba

Vágólapra másolva!
A négy évvel ezelőtti aranylabdás Cannavaro és védőtársai öregesen védekeztek, Buffon még meg is sérült, a kemény focival kellemetlenkedő Paraguay az első félidőben vezetést szerzett. A támadásvezetés az egész meccs során jobban ment a világbajnoknak az F csoport mérkőzésén, ám mivel a dél-amerikaiak nagyon jól védekeztek, De Rossi gólja csak a döntetlenhez volt elegendő.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, F csoport, 1. forduló:
Olaszország - Paraguay 1-1 (0-1)
Fokváros, Zöld Pont-stadion, 62 689 néző
v.: Archundia (mexikói)
Olaszország: Buffon (Marchetti, 46.) - Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito - Montolivo, De Rossi, Marchisio (Camoranesi, 59.) - Iaquinta, Gilardino (Di Natale, 72.), Pepe.
Paraguay: Villar - Bonet, Da Silva, Alcaraz, Morel - Vera, Caceres, Riveros, A. Torres (Santana, 59.) - Barrios (Cardozo, 76.), Valdez (Santa Cruz, 68.)
gól: De Rossi (63.), illetve Alcaraz (39.)
sárga lap: Camoranesi (70.), illetve Caceres (62.)

Négy éve, a franciák ellen megnyert vb-döntőben Olaszország a Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso - Camoranesi, Gattuso, Pirlo, Perrotta - Totti - Toni csapattal állt fel.

Az egyik neves angol futballmagazin vb-kiadványa a következő - öregnek titulált - olasz kezdőcsapatot prognosztizálta: Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Grosso - Gattuso, De Rossi, Camoranesi - Pirlo - Gilardino, Di Natale.

Marcello Lippi szövetségi kapitányt úton-útfélen azzal vádolták, hogy nem ad lehetőséget új arcoknak, és öreg csapattal igyekszik megvédeni a világbajnoki címet, és a fenti két névsor valóban nagyon hasonlít, összesen hét helyen, annyi különbséggel, hogy időközben mindegyik játékos négy évvel idősebb lett.

Tévhit, hogy öreg az olasz válogatott

S hogy végül miképp álltak fel az olaszok a 2010-es vb-n Paraguay ellen? Lippi a károgókat és a kritizálókat, a csapatát vénnek nevezőket elcsendesítve a következő kezdőcsapatot nevezte meg hétfőn este egy órával a kezdő sípszó előtt: Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito - De Rossi, Montolivo, Pepe, Marchisio, Iaquinta - Gilardino.

A vb-döntős kezdőből így végül a várt hét helyett csak hárman futottak ki a gyepre a fokvárosi Green Point-stadionban, a vb előtt megtippelt válogatott pedig öt helyen sem stimmelt (Grosso például nem is utazott el Dél-Afrikába).

De kik is az új arcok, és hány évesek? A genovai védő, Criscito 23 éves, a Fiorentina középpályása, Montolivo 25, az Udinese játékosa, Simone Pepe még nincs 27, a juvés Marchisio pedig mindössze 24. A most kezdő Iaquinta (Juventus) és Gilardino (Fiorentina) ugyan már az előző vb-keretben is benne volt, ám még ők sem öregek, előbbi 28, utóbbi 27 éves. Cannavaro, Buffon és Zambrotta valóban 30 felett van, ám három játékos miatt botorság lenne egy válogatottat öregnek nevezni.

Hogy Lippi jól tette-e, hogy az angol magazinban megjósolt helyett a fiatalított csapatot küldte pályára, ahhoz bizonyítani kellett Paraguay ellen, amely nem könnyű ellenfél. A dél-amerikai csapatról úgy tartják, hogy az ereje az egységességben és a támadásépítésben rejlik, de a vb-selejtezőkön elért eredményeikre is büszkék lehetnek, főképp mert elmondják majd unokáiknak, hogy három korábbi vb-győztest is legyőztek (Uruguayt, Brazíliát és Argentínát).

A paraguayiak erőfocija az első félidőben eredménnyel járt

Hétfőn egy újabbat próbáltak legyűrni, az első fél órában nem sok sikerrel. Ekkor csak durvaságban voltak jók a paraguayiak, Montolivót és De Rossit is úgy lábon rúgták, hogy mindkét olasz csak a szerencsének köszönhette, hogy nem sérült meg.

Az olaszok a sztereotípiákkal ellentétben nem védekeztek, hanem kitámadtak, a dél-amerikai csapat pedig nyolc emberrel védekezett, s bár nem volt igazán nagy helyzetük Gilardinóéknak, mondhatjuk, hogy érett a címvédő gólja.

Nem ritka a fociban, hogy egy ilyen helyzetben a védekező csapat szerez vezetést, és így volt ez most is: Torres előreívelt szabadrúgásánál - jegyezzük meg: a 36 évével korelnök - Cannavaro elbújt a felugró Alcaraz mögött, a Wiganbe igazolt csatár szép fejesénél pedig De Rossi és Buffon tehetetlen volt.

Forrás: AFP

A folytatásban egészen elképesztő taktikával fociztak a fáradhatatlannak tűnő paraguayiak, amikor egy olasz labdát kapott, rögtön rárontottak ketten-hárman, és ezzel a becsúszós, kemény letámadással nem engedték előretörni az azúrkék mezeseket.

A második játékrészben még fiatabb lett az olasz kezdőcsapat átlagéletkora, bár ennek - esetleg a paraguayiakon kívül - nem volt ember, aki örült, hiszen a világ egyik legjobb kapusának tartott Buffon izomsérülése miatt cserét kért, s a helyére a négy évvel fiatalabb Marchetti állt be.

A hatvanadik percig történtek alapján szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy az olasz csapat képes lesz a fordításra, vagy akár csak az egyenlítésre, a paraguyaiak kitűnően védekeztek, nem így az olaszok - valóban öreg - védelme, néha hajmeresztő passzokkal, mozdulatokkal ijesztgették rajongóikat.

De egy világbajnok csapat azért világbajnok, mert bármikor képes gólt szerezni: Pepe szögletét követően Villar öklözni akart, de nem találta el a labdát, a középen érkező - szakállas és borvirágos arcú - De Rossi viszont közelről nem hibázott.

Forrás: AFP

Az utolsó húsz percben már csak az olaszok támadtak, volt is két jó kísérletük is távolról (Pepe középre lőtt, Montolivo-bombáját szintén védte Villar), ám a győzelmet nem sikerült megszerezniük.

Hogy hiányoznak-e az előző vb-győztes csapat további nagy öregjei, az a folytatásban derül csak ki.