Svájc - Honduras: magyar bajnoki a vb-n

Vágólapra másolva!
Pontot szerzett Honduras és kiesett a Spanyolországot legyőző Svájc. A két csapat egymás ellen gól nélküli döntetlent játszott egy alacsony színvonalú mérkőzésen, akkor sem néztünk volna furcsán, ha egy élvonalbeli magyar meccset láttunk volna.
Vágólapra másolva!

Élő tudósítások, statisztikák, adatbank
Nézze meg a focivébé összes gólját!


H csoport, 3. forduló
Svájc - Honduras 0-0
Bloemfontein, Free State Stadion, 26 ezer néző
vezette: Hector Baldassi (argentin)
Svájc: Benaglio - Lichtsteiner, Von Bergen, Grichting, Ziegler - Barnetta, Huggel (Shaqiri), Inler, Fernandes (Yakin, 46.) - Derdiyok, Nkufo (Frei, 69.)
Honduras: Valladares - Sabillon, Chavez, Bernardez, Figueroa - Álvarez, Wilson Palacios, Thomas, Nunez (Martínez, 78.) - Jerry Palacios (Welcome, 78.), Suazo (Turcios 87.)

Egy dologban lehettünk biztosak a svájciak Honduras elleni mérkőzése előtt, abban, hogy nem fog sok gól születni. Svájcnak remek a védelme, a Chile ellen vereséget jelentő gólig 559 percen keresztül nem kaptak gólt vébéken. Támadójátékuk viszont nem idézi a Barcelonáét, eddigi két vb-meccsükön a találkozók meddő többségét sündisznóállásban töltötték. Honduras sem kombinatív támadójátékával lopta be magát a dél-afrikaiak szívébe, még nem szerzett gólt története második világbajnokságán.

A támadófutball kezdetleges szintje ellenére Svájc remekül sáfárkodott eddigi egyetlen góljával, a H csoportban a legkedvezőbb előjelekkel várta a továbbjutást: egy kétgólos győzelem már biztos továbblépést jelentett volna az Alpok olaszainak. Papíron Hondurasnak is volt esélye a továbblépésre, erre azonban vélhetően nem záporoztak a több számjegyű összegű fogadások.

Az első félidőben lagymatag játékot láthatott a visszafogottan vuvuzelázó bloemfonteini közönség. Kiegyenlített volt a meccs, a mezőnyben a hondurasiak helyenként szép dolgokat mutattak be, látszott, hogy egyéni képességekben itt a legkisebb a különbség köztük és vb-csoportbeli ellenfeleik között. Svájcon érződött, hogy egygólos meccset akar játszani, de azt az egy gólt nem az első félidőre tartogatták.

A játékrész utolsó öt percében Svájc rákapcsolt, több lehetőséget is kialakítottak. A 42. percben Derdiyok beadása üresen találta Nkufót, aki 2 méterre a kaputól ahelyett, hogy befejelte volna, mellel próbálta átvenni a labdát, de ezzel a mozdulattal vélhetően nem sikerült felhívnia magára a sportszergyártó cégek marketingeseinek figyelmét.

Forrás: AFP

A félidő statisztikáit böngészve meglepő, hogy a svájci csapat hét kilométerrel többet futott a közép-amerikaiaknál, ami ezen a szinten ritka. A svájciak négyszer próbálkoztak kapuralövéssel, Honduras pedig kettővel. Az első játékrészt leginkább reprezentáló adat a kaput eltaláló lövések száma, pontosabban a kaput eltaláló lövés száma: Svájc - Honduras 1-0.

A félidőben a spanyol-chilei meccsen 2-0-ra vezettek a spanyolok, ráadásul volt egy chilei kiállítás is, emiatt Honduras továbbjutásai esélyei szinte teljesen elszálltak, Svájcnak pedig úgy tűnt, elég lesz az egygólos siker. A második félidő egy hatalmas hondurasi helyzettel indult, Álvarez remek beadását Suazo öt méterről a hosszú sarok mellé fejelte.

A helyzet és a másik meccsen esett chilei gól után megváltozott a játék képe. Az európai csapat átvette a kezdeményezést, ha nem is helyezte komoly nyomás alá a hondurasi védelmet, de megpróbálták előkapni az offenzív énjüket, amelyet legutóbb a Luxemburg elleni vb-selejtezőn használhatták, nem csoda, hogy akadozott a gépezet. Hitzfeld még ekkor sem mert kockáztatni, Freit ugyan beküldte, de egy csatárt hívott le helyette Nkufo személyében.

Forrás: AFP

A meccs védését Benaglio mutatta be, aki Álvarez ziccerét hárította gyönyörű vetődéssel. A svájci mezőnyfölény mellett többször is ígéretes kontrákat vezettek a hondurasiak, de nagyon pontatlanok voltak. A közönség az utolsó percekben teljesen eksztázisba jött, felállva táncoltak, énekeltek, többen háttal a pályának. Ez sem hatott inspirálólag a játékosoknak, az embernek többször eszébe jutott a klasszikus mondás, amely gólképtelenséget a hajnallal hozza összefüggésbe. Egy hondurasi szöglet után például három hondurasi előtt suhant el a labda a gólvonaltól fél méterre, anélkül, hogy bármelyikük is eltalálta volna a labdát.

Honduras szerzett ponttal búcsúzott a vb-től, Svájc pedig azzal a bravúrral, hogy vb egyik legnagyobb esélyese elleni győzelem után nem jutott tovább a csoportjából, amit vélhetően a svájciakon és a védekező foci szerelmesein kívül senki sem bán.

Osztályozza a játékosok teljesítményét!