Minden vb-átkot megtörtek a görögök

Vágólapra másolva!
Története ötödik világbajnoki mérkőzésén nemcsak első gólját, de első győzelmét is megszerezte a görög labdarúgó-válogatott, amely a dél-afrikai világbajnokság B csoportjának második fordulójában 2-1-re legyőzte Nigériát.
Vágólapra másolva!

Eredmény, B csoport, 2. forduló:
Görögország - Nigéria 2-1 (1-1)
Bloemfontein, Free State-stadion
v.: Oscar Ruiz (kolumbiai)
Görögország: Corvasz - Vintra, Kirjakosz, Toroszidisz, Ciolisz - Papadopulosz, Papasztatopulosz (Szamarasz, 37.), Karagunisz, Kacuranisz - Szalpingidisz, Gekasz (Ninisz, 79.)
Nigéria: Enyeama - Odiah, Shittu, Yobo, Taiwo (Echiejile, 53.; Afolabi, 77.) - Uche, Etuhu, Haruna, Kaita - Yakubu, Odemwingie (Obasi, 46.)
gól: Szalpingidisz (44.), Toroszidisz (71.), illetve Uche (16.)
piros lap: Kaita (33.)

Melyik csapatnak marad több esélye a továbbjutásra? Ez volt a nagy kérdése a B csoport első fordulójának két vesztese, a görög és nigériai válogatott egymás elleni mérkőzésének. Otto Rehhagel három helyen is változtatott kezdőcsapatán, Szamarasz helyett Szalpingidisz kezdett a csatársorban, kimaradt Hariszteasz és Szeitaridisz, bekerült Kirjakosz, illetve Papasztatopulosz. Nigéria svéd kapitánya, Lars Lagerbäck ezúttal a kezdőbe jelölte az Argentína ellen csereként beálló Odemwingie-t és Uchét.

A két csapat eddig mindössze kétszer találkozott egymással: az 1994-es vébén Nigéria Finidi George és Daniel Amokachi 2-0-ra győzött, 1999 novemberében a görögök Nikosz Mahlasz két góljával vágtak vissza.

13 percnyi labdatologatás után Kacuranisz gondolt merészet, a kezdőkörből kapura ívelt, de Enyama könnyedén hárított. Három perc múlva Corvasz kolléga már nem maradt ennyire nyugodt, Nigéria ugyanis megszerezte a vezetést. Uche 40 méterről, bal oldalról, az alapvonal mellől ívelt középre, a görög védelem asszisztálása mellett Odemwingie nem is akart belecsúsztatni, inkább lehúzta a fejét, Corvasz pedig ahelyett, hogy állva maradva hárított volna, váratlanul elvetődött jobbra, így a labda akadálytalanul pattant a hálóba (0-1).

Maradt a lagymatag futball, s ki tudja, meddig tartott volna a görög átok - a gólképtelenség és a vereségsorozat egyvelege -, ha a 33. percben Kaita nem produkálja a vb eddigi legbutább kiállítását. A nigériai bedobást reklamálva megrúgta Toroszidiszt, majd térdre rogyva értetlenkedett, miután a kolumbiai játékvezető felmutatta a jogos piros lapot.

A 44. percben megtört a jég: ötödik vb-meccsén, 404 perc után megszerezte első gólját a görög válogatott. Szalpingidisz a 16-os jobb sarkától lőhetett, a labda megpattant Harunán, és védhetetlenül vágódott a jobb sarokba (1-1).

Amíg Rehhagel már a kiállítás követően váltott, és Papasztatopulosz helyett Szamaraszt vetette be, addig Lagerbäck a szünetben Obasit állította csatasorba Odemwingie helyére, majd az 53. percben a megsérült Taiwo pótlására Echiejile is pályára lépett.

A görögök hatalmas fölénybe kerültek, az emberelőny ellenére meglepő volt látni a különbséget az egyik legjobbnak tartott afrikai, és az eddig vb-betlit produkáló európai csapat között.

Az 54. percben Kirjakosz fejesét védte Enyama, öt perccel később Yobo az ötösön passzolt Gekaszhoz, aki hatalmas ziccerben a kirepülő kapus lábát találta el. A lecsorgó labdával azonnal kontrázott az ellenfél, Yakubu ajtó-ablak helyzetét Corvasz ütötte ki bravúrral, a kipattanót Obasi képtelen volt az üres kapuba terelni.

A 68. percben ismét Enyama villant, Szamarasz fejesét a levegőbe úszva tolta ki a bal sarok elől. Három perc múlva - milyen a kapussors - azonban már zörgött a háló: Ciolisz löketét a kapus nem tudta megfogni, a lecsorgó labdára Toroszidisz robbant (2-1).

Forrás: AFP

Nigéria képtelen volt újítani, bár Echiejile sérülése azt mutatta, a szerencse sem akart mellé állni. Mind gyorsaságban, mint technikailag alul maradt az együttes, így már csak abban reménykedhet, hogy az utolsó fordulóban Argentína megveri a görögöket, mert akkor Korea legyőzésével még meglehet a továbbjutás.

A 2-1-es sikerrel Görögország helyzete annyival jobb, hogy pozitív hangulatban, három ponttal várhatja a Messiék elleni sorsdöntő csatát.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!