Német csodafutball ausztrál statisztákkal

Vágólapra másolva!
Nemcsak játékban, labdabirtoklásban és a helyzetek számát, de a gólokat tekintve is megalázó fölénnyel győzött a német labdarúgó-válogatott Ausztrália ellen a világbajnokság D csoportjának vasárnapi mérkőzésén. A 4-0-s győzelemmel Németország bejelentkezett az aranyéremre.
Vágólapra másolva!

Eredmény, D csoport, 1. forduló:
Németország - Ausztrália 4-0 (2-0)
Durban, Moses Mabhida Stadion, 62 ezer néző
v.: Rodriguez (mexikói)
Németország: Neuer - Friedrich, Mertesacker, Badstuber, Lahm - Khedira, Schweinsteiger, Özil (Gomez, 74.) - Müller, Podolski (Marin, 81.), Klose (Cacau, 68.)
Ausztrália: Schwarzer - Neill, Moore, Chipperfield, Wilkshire - Valeri, Culina, Grella (Holman, a szünetben), Emerton (Jedinak, 74.), Cahill - Garcia (Rukavytsya, 64.)
gól: Podolski (8.), Klose (26.), Müller (68.), Cacau (70.)
sárga lap: Özil (12.), Cacau (92.), illetve Moore (24.), Neill (46.), Valeri (58.)
piros lap: Cahill (56.)

"A testbeszéden és a melegítésen látszik, hogy a német válogatott élvezi a játékot, s ez nagyon jó jel. Remélem, sikerül legalább elődöntőbe jutni" - nyilatkozta a mérkőzés előtt a németek világbajnok legendája, Franz Beckenbauer. A csapat valóban a lehető legjobb összeállításában kezdett, elöl Klose kezdett, de a taktikai felállás előrevetítette, ha kell, Podolski és Özil is felzárkózhat mellé a támadósorba.

Ausztrál részről mind az utolsó három felkészülési mérkőzést sérülés miatt kihagyó Emerton, mind a szintén kisebb gondokkal bajlódó Cahill a kezdőben kapott helyet, Kewell, illetve a Bundesligában szereplő Kennedy, Beauchamp, Vidosic trió csak a kispadra ült le.

A mérkőzés váratlan ausztrál helyzettel indult, a 3. percben Cahill csúsztatása előbb elakadt Garciában, a csatár azonban 4 méterről csak kapura fordult, a labda Lahmról vágódott a mezőnybe.

Megijedt a német együttes, mert pillanatok alatt helyzetekkel válaszolt. A 7. percben Klose lövése pattant ki Schwarzerről, egy perc múlva viszont már a Fulham kapusa sem segíthetett. Müller a jobbszélről ugyan rosszul centerezett, alaposan Klose mögé gurítva a labdáét, a hosszú oldalon érkező Podolski azonban nagy bombát helyezett a léc alá (1-0)

Az első három perccel ki is fulladt az ausztrál küzdelem, a német válogatottnak kifejezetten jót tett a lassú és körülményes Ballack hiánya. Klose mellé ugyanis pillanatok alatt képes volt felzárkózni még négy játékos, nemcsak Podolski és Özil, de Schweinsteiger és Khedira is.

A 23. percben előbb Podolski maradt le egy beadásról, majd Klose ordító ziccerben nem talált be az üres kapuba. De ami nem megy lábbal, sikerül fejjel: a 25. percben Lahm messziről ívelt a 16-os közepére, Schwarzer borzalmasan mozdult ki kapujából, Klose pedig a megszokott behúzott nyakú mozdulatával okosan a bal sarokba csúsztatott (2-0).

A 30. percben ismét hülyét csináltak az ausztrál védelemből, ezúttal Özil került ziccerbe, de túl elegánsan akarta megoldani a helyzetet, s Neill az utolsó pillanatban kivágta a gólba tartó labdát. A 39. percben még Khedira is kihagyott egy nagy lehetőséget, de a német együttes nem lehetett elégedetlen a játékkal, amely messze a legbiztatóbb volt a korábbi mérkőzéseket tekintve.

A második játékrész két ausztrál lehetőséggel indult - volna. A 48. percben ugyanis a mexikói játékvezető nem vette észre Mertesacker kezezését, s nem ítélt büntetőt. Három perccel később a csereként pályára lépő Holman lőtt jócskán a kapu mellé.

Az 54. percben ismét megfirkálták az auszik védelmét, Lahm jobboldali beadását Özil átlépte, Müller viszont ügyetlenül ajtó-ablak helyzetben a léc fölé csavart.

S ha nem érezte volna teljesen megalázott helyzetben magát Ausztrália, az 56. percben Marco Rodríguez tett róla: az egyensúlyát elvesztő Cahill ráesett Schweinsteigerre, s hiába bizonygatta igazát, nem tudta meggyőzni a piros lapot bőszen lobogtató játékvezetőt.

Ha teljes létszámban mindössze 35-40 százalékban birtokolta csupán a labdát az együttes, akkor ki lehet találni, mennyi esélye maradt az emberelőnybe kerülő németekkel szemben. Semmi.

Khedira, majd Podolski még csak kóstolgatta Schwarzert, Klose pedig 2 méterről bizonyította, ha embert lát a kapu előtt, el sem találja azt, ám a 68. percben egyikőjük sem kellett, Müller ugyanis egy visszacselt követően a jobb kapufa segítségével háromra növelte az előnyt (3-0).

Forrás: AFP

Klosét le is kapta a pályáról Joachim Löw, érkezett Cacau, aki két percig bírta tétlenül, majd Özil passzát gyorsan gólra váltotta (4-0).

A hajrában még Gomez és Marin is beleszagolt a vébé légkörébe, így részese lett a világbajnokság eddigi legsimább mérkőzésének. A németek 4-0-s sikerükkel jelezték, komolyan kell venni szándékaikat, a mutatott játék alátámasztotta Beckenbauer vágyait: az a csapat, amelyik így tud futballozni, simán elődöntős lehet. Sőt!

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!