Vágólapra másolva!
Argentína Carlos Tévez les- és bombagóljával, valamint Gonzalo Higuaín szemfüles találatával magabiztosan győzte le Mexikót a vb vasárnap esti nyolcaddöntőjében. A meccs fordulópontja Tévez első gólja volt, a méteres lesen szerzett találatot a stadionban levetítették, de a játékvezetők a szabályok értelmében már nem változtathatták meg ítéletüket.
Vágólapra másolva!

Nyolcaddöntő:
Argentína - Mexikó 3-1 (2-0)
Johannesburg, Soccer City, 84 ezer néző
vezette: Roberto Rosetti (olasz)
Argentína: Romero - Otamendi, Demichelis, Burdisso, Heinze - Maxi Rodgríguez (Pastore, 87.), Mascherano, Di María (Gutíerrez, 79.)- Tévez (Verón, 69.), Messi, Higuaín
Mexikó: Pérez - Osorio, Rodíguez, Márquez, Salcido - Juarez, Torrado, Guardado (Franco, 61.), Giovani - Hernandez, Bautista (Barrera, 46.)
gól: Tévez (26., 52.), Higuaín (33.) ill. Hernández (70.)
sárga lap: Márquez (28.)

A dél-afrikai világbajnokság eddig az amerikai csapatokról szól, ez az egyetlen kontinens, ahonnan a vb-re kijutó csapatok több mint fele továbbjutott csoportjából, sőt, a nyolc amerikai csapat közül vasárnapig mindössze Honduras búcsúzott a tornától. Mexikót minden bizonnyal többen fogják sajnálni, mint a gól nélkül kizuhanó Hondurast, Márquezék a torna eddigi egyik legjobb teljesítményét nyújtották Franciaország ellen, a sokkal esélyesebb argentinok ellen pedig egy hatalmas játékvezetői tévedés miatt kerültek hátrányba.

A csoportkörben nyújtott látványos teljesítmény hatására jelentősen nőtt Maradona selejtezők során megtépázott renoméja, annak ellenére, hogy az egyik leggyengébb csoportot sikerült megnyernie az argentinoknak. Az első komolyabb kihívást tehát Mexikó jelentette számukra, ennek pedig Juán Sebástian Verón lett az áldozata, a Boszorkánynak igencsak megkoptak a receptjei, talán egy évtizede is van annak, hogy legutóbb láttuk jól játszani.

A mérkőzés igazi latin-amerikai hangulatban kezdődött, a szélsőbaloldali nézeteiről ismert, Fidel Castro és Che Guevara tetoválással rendelkező Maradona keresztet vetett, majd amiatt kellett szüneteltetni a játékot, mert pénztárszalagokat dobáltak a pályára. Remek iramban indult a játék, az első húsz percben felváltva kerültek helyzetbe a csapatok, mexikói részről Salcido rúgott kapufát, majd Guardado lőtt centikkel mellé, míg másik oldalon főleg Messi volt elemében, több veszélyes akció is tőle indult.

A 26. percben a videobíróért lobbizók gazdagodtak egy újabb érvvel, az argentinok vezető gólja után egy világversenyen eddig nem látott groteszk jelenetnek lehettük a szemtanúi. Tévez kapott lapos kiugratást Messitől, Pérez kivetődött rá, de nem sikerült megfognia a labdát, részben azért, mert Tévez megakadályozta ebben. A kipattanót a második hullámban érkező Messi ívelte kapura 15 méterről, amibe Tévez méteres lesen állva beletette a fejét. Rosetti gólt ítélt, a stadionban azonban helyszíni tudósítónk szerint visszajátszották a jelenetet (amit vitatott helyzetben nem szoktak megtenni).

Forrás: AFP

A mexikóiak egy emberként reklamáltak a partjelzőnél, de a játékvezetői hármas - annak ellenére, hogy ők is minden bizonnyal szembesültek hibájukkal - némi töketlenkedés után úgy döntött, nem változtatja meg az ítéletét. Az abszurd jelenet jól mutatta, hogy mennyire fenntarthatatlan a jelenlegi szabályozás a technológia folyamatos fejlődése és a nézők kiszolgálásának egyre magasabb igénye mellett.

A balszerencsés ismétlésnek a játékvezetők mellett a mexikóiak voltak a legnagyobb áldozatai, az igazságtalan gól eléggé visszavetette őket. A 33. percben Osorio egy ügyetlen mozdulattal odaajándékozta a labdát Gonzalo Híguainnak, aki magabiztosan értékesítette a ziccert, újabb lépést téve a gólkirályi cím felé. A mexikóiakat végképp összezavarta a második gól, az ellaposodó meccsbe az első félidő végén támadt tömeges lökdösődés csempészett némi izgalmat, Maradona persze kisvártatva az események centrumába került.

Forrás: AFP

A második félidő egy parádés góllal folytatódott, Carlos Tévez 22 méterről óriási gólt ragasztott a bal felső sarokba az 52. percben. A gól után úgy tűnt, Argentína kitömheti Mexikót, de a közép-amerikaiak szép fokozatosan átvették az irányítást és háromgólos hátrányuk ellenére sem adták fel, szimpatikusan küzdöttek a támadásokat nem forszírozó argentinok ellen.

A lelkesedésnek meglett az eredménye, több veszélyes helyzet után Hernández remekül vett át egy labdát, majd 12 méterről a rövid felső sarokba bombázott. A hátralévő időben Mexikónak már láthatóan nem volt ereje újabb gólt bepréselni, az argentinok könnyedén tartották az eredményt.

Akárcsak az előző vb-n, Argentína most is Mexikón keresztül jutott a negyeddöntőbe, ahol ugyanúgy Németországgal fog összecsapni, mint 2006-ban. A vb eddig legmeggyőzőbb teljesítményét nyújtó válogatottjainak azért is lesz pikáns a találkozója, mert a Maradonával felálló argentinok 1986-ban és 1990-ben is döntőt játszottak a németek ellen.

Osztályozza a játékosok teljesítményét!