Drogbáék továbbjutása odalett, becsülete megmaradt

Vágólapra másolva!
Portugál vereségre és Észak-Korea ellen nyolcgólos győzelemre is szüksége lett volna Elefántcsontpartnak továbbjutáshoz, ám csak három góllal verte meg a koreaiakat, így a meccs mindkét résztvevője búcsúzott a focivébétől.
Vágólapra másolva!

G csoport, 3. forduló:
Észak-Korea - Elefántcsontpart 0-3 (0-2)
Nelspruit, Mbombela-stadion, 28 ezer néző, v: Undiano (spanyol)
gól: Yaya Touré (14.), Romaric (20.), Kalou (82.)
Észak-Korea: Ri Mjong Guk - Csa Dzsong Hjok, Dzsi Jun Nam, Pak Csol Dzsin, Pak Nam Csol, Ri Dzsun Il - Ri Kvang Cson, An Jung Hak, Mun In Guk (Kim Kjong Il, 67.) - Dzsong Te Sze, Hong Jong Dzso
Elefántcsontpart: Barry - Boka, Eboué, Kolo Touré - Keita (Kalou, 64.), Tioté, Zokora, Romaric (Doumbia, 79.), Yaya Touré - Drogba, Gervinho (Dindane, 64.)

Lehetetlen küldetés - ennyiben össze lehetett foglalni Didier Drogbáék pénteki feladatát. Elefántcsontpart továbbjuthatott még a G csoportból, de csak akkor, ha a brazilok megverik Portugáliát, ők maguk pedig - egygólos portugál vereség esetén - nyolc góllal verik Észak-Koreát.

Az ázsiaiak a becsületükért küzdöttek, melybe C. Ronaldóék csúnyán belegázoltak, de egyébként sem ártott volna újra meccset nyerniük a február 24-i, Mianmar ellei diadal óta. Elefántcsontpartnak az Mbombela-stadion közönsége adott még erőt a hőstett megkísérléséhez.

"Úgy megyünk ki a pályára, hogy megpróbáljuk a leghető legtöbb gólt lőni, hét és kilenc között. Mindent beleadunk, hátha sikerül, a futballban sose tudni" - adta meg az alaphangot Didier Zokora.

Elefántcsontpart azért is küzdött, hogy ne Ghána legyen Afrika egyetlen képviselője a földrészen rendezett vébén. Sven-Göran Eriksson szövetségi kapitány mindezek ellenére meglepően óvatosan fogalmazott: "Nem lehet kizárólag támadni, mert Észak-Korea megbüntet. Figyelni kell a védekezésre is."

Egy kilencgólos győzelemhez átlagban tíz percenként gólt kellett volna lőnie Elefántcsontpartnak, de Gervinho a 10. percben elgurított keresztben az üres kapu előtt, majd Drogba lesről fejelt gólt. Ami késett, nem múlt: Yaya Touré a 14. percben nagyon okosan gurított éppen a 16-oson belülről, középről a bal alsóba.

Drogbáék rendesen egykapuztak, ám Észak-Korea egy szabadrúgásból csaknem egyenlített, Eriksson tehát nem járt messze az igazságtól. Ekkor úgy tűnt, csapata kezdi felvenni a 10 perc/gólos utazósebességet: Drogba közeli lövése a lécről a földre, onnan Romaric elé pattant, aki a kapuba fejelt. Húsz perc után kettő már megvolt a szükséges kilencből.

Elefántcsontpart olykor túl hevesen támadott, a spanyol játékvezető többször kifelé ítélt szabadrúgást. Félidő végéig viszont alábbhagyott kicsit az afrikai fölény, ráadásul kihagyott helyzetek következtek: Keita félfordulatból tüzelt fölé, Gervinho higgadt lövése a kapufa tövén csattant, Eboué távolról próbálkozott.

Észak-Korea két próbából nem találta el a kaput az első félidőben, Elefántcsontpart viszont 14-ből tízszer. Drogbéák abban reménykedhettek, hogy az ázsiaiak Portugália ellen is a második félidőben omlottak össze.

A folytatásban Abdul Kader Keita ütközött Ri Mjong Gukkal, a koreai kapust ápolni kellett egy ideig, de tudta folytatni a játékot. A forgatókönyv semmit nem változott, de komoly helyzetet hosszú percekig nem tudott kialakítani az Eriksson-csapat.

Forrás: AFP
Touré szép gólját kevés újabb követte

Az 53. percben Dzsong Te Sze erős jobblábas lövése révén már Korea is eltalálta a kaput, amiben viszont jó helyen állt Barry. Kim Dzsong Hun fiai ettől függetlenül is nyíltabban játszottak, mint addig, Te Sze, a koreai Rooney próbálkozott rendületlenül, de pontatlanul. A lelátón tiszta narancsba öltözött elefántcsontparti drukkerek táncoltak, háttal a pályának, mintegy jelezve: a vezetésnek örülnek, a hangulat szuper, a továbbjutás reménytelen.

Úgy tűnt, Elefántcsontpart a saját első félidei erős tempójába fáradt bele kicsit, egy óra játék után már jóval kisebb elánnal ment előre, többnyire pontatlan beadásokkal okozott riadalmat, ezen kívül csak Romaric átlövése kecsegtetett góllal. Elérkeztünk oda, ahol már két és fél percenként kellett volna gólt lőnie Drogbáéknak, de sokáig csak Kalou elrontott óriási ziccerét jegyezhettük fel.

Percről percre olvadt Elefántcsontpart fölénye, a második félidő második felére biztossá vált, hogy nem lesz ebből továbbjutás - noha a csoport másik meccsén Brazília közel állt egy (győztes) gólhoz.

Forrás: AFP
A nyolcaddöntő helyett vissza az európai klubokba

Hong Jong Dzso középről egyedül lőhetett, Dzsong Te Sze pedig már a kapust is kicselezte, de Kolo Touré blokkja még mindig ott volt. Koreai szépítés helyett Kalou kapuba csúsztatott egy hosszú indítást, pozitívba tolta így csapata gólkülönbségét. Dindane lesről talált be, a boldogság helyett elégedettség telepedett Elefántcsontpart válogatottjára: a G csoportot Brazília nyerte Portugália és az afrikai együttes előtt. Ri Mjong Guk kapus harmadszor is megsérült kicsit a meccsen, csapata harmadszor is vesztett, de igazán csak egyszer mondott csődöt.