Dél-Afrika megadta a kegyelemdöfést a franciáknak

Vágólapra másolva!
Győzelemmel búcsúzott a világbajnokság házigazdája, Dél-Afrika az A csoport utolsó fordulójában 2-1-re verte a teljesen szétesett, a meccs nagy részében emberhátrányban játszó francia válogatottat.
Vágólapra másolva!

A csoport, 3. forduló:
Franciaország - Dél- afrikai Köztársaság 1-2 (0-2)
Bloemfontein, 45 ezer néző
vezette: Oscar Ruiz (kolumbiai)
Dél-afrikai Köztársaság: Josephs - Ngcongca (Gaxa, 55.), Khumalo, Mokoena, Masilela - Sibaya, Khuboni (Modise, 78.), Pienaar, Tshabalala - Mphela, Parker (Nomvethe, 68.)
Franciaország: Lloris - Sagna, Gallas, Squillaci, Clichy - Diarra (Govou, 82.), Diaby - Gignac (Malouda, a szünetben), Gourcuff, Ribéry - Cissé (Henry, 55.)
gól: Malouda (70.), illetve Khumalo (20.), Mphela (37.)
kiállítva: Gourcuff (25.)
sárga lap: Diaby (71.)

A házigazda, valamint a világbajnokság eddigi legszórakoztatóbb csapatának, a francia válogatottnak hattyúdalával kezdődött a világbajnokság harmadik csoportköre. A forduló előtt még mindkét csapatnak volt ugyan matematikai esélye, ám sejteni lehetett, hogy a csoport első két helyén álló Mexikó és Uruguay nem fogja eldobni a továbbjutást az egymás elleni mérkőzésükön.

A franciák az utóbbi napokban mindent megtettek azért, hogy feledtessék a pályán nyújtott halovány teljesítményüket, szinte óráról óráról rukkoltak elő a hihetetlen sztorikkal. Volt náluk durva edzősértegetés, játékos-hazazavarás, összevissza beszélő szövetségi kapitány, a csapat vasárnap nem volt hajlandó edzeni, vezetőjük lemondott, kívülről Zidane is bekavart, hétfőn pedig már Sarkozy elnök is úgy ítélte meg, hogy állami bevatkozásra van szükség.

A helyzetet persze már ez sem tudta megoldani, mint azt az [origo] párizsi tudósítója jelentette, a franciák oly mértékben elfordultak saját csapatuktól, hogy a meccsen nem is Ribéryéknek, hanem Dél-Afrikának szurkoltak.

Domenech mindenesetre úgy gondolta, ártani nem árthat alapon utoljára még jól felforgatja a csapatot, a hazaküldött Anelka és a heveskedő csapatkapitány, Evra mellett kihagyta a kezdőből Govout és Maloudát is, de Henrynak még így sem jutott hely az együttesben.

A franciák kezdték aktívabban a meccset, az első húsz percben ők irányítottak, bár helyzetet nem tudtak kidolgozni. Dél-Afrika ellenben eljutott egy szögletig, ami elég is volt számukra a vezetés megszerzéséhez, tekintve, hogy Lloris olyan ügyetlenül mozdult a labdára, hogy ezzel gyakorlatilag felkínálta a kapuját a három méterről a hálóba bólintó Khumalónak.

Hat perc múlva létszámban is hátrányba kerültek a franciák, az [origo] olvasói által a vb legsármosabb játékosának választott Gourcuff egy felugrásnál a könyökével hozzáért az eset után percekig a gyepen fekvő Sibayához, amiért a szigorú játékvezető egy nagyon is megfontolt mozdulattal a piros lapot húzta elő a zsebéből.

Forrás: AFP

A házigazda előtt felvillant az esély, hogy megszórja a franciákat, és esetleg kiharcolja a továbbjutást, amihez egy lépéssel közelebb is került a 37. percben. A második gólhoz ismét is nagy védelmi hiba segítette hozzá a dél-afrikaiakat, egy bal oldali beadást Diaby nem tudott kivágni, a labda továbbgurult, Mphela pedig Clichy ügyetlenkedését kihasználva egy méterről a kapuba gurított.

Dél-Afrika továbbra is fölényben játszott, egy lesgólnál és egy kapufánál azonban nem jutott többre, majd a második félidőben szép lassan ő is belealudt a meccsbe.

Ezt kihasználva a franciák a 70. percben szépíteni tudtak, Ribéry erőszakos kilépese és középre adása után Malouda értékesítette a ziccert, így a franciák legalább azt a szégyent elkerülték, hogy rúgott gól nélkül essenek ki a vb-ről.

Dél-Afrika a végén kihagyott még két nagy helyzetet, és győzelemmel búcsúzott a szurkolóitól, ám így is ők lettek az első olyan rendező ország, amely nem élte túl a csoportkört egy világbajnokságon.