Messiéken a bekkelés királyai sem fogtak ki

Vágólapra másolva!
Győzelemmel továbbjuthatott volna a világbajnokság nyolcaddöntőjébe a görög labdarúgó-válogatott, ám Argentína ellen a totális védekezés a pontszerzéshez is kevés volt. Diego Maradona csapata a hajrában törte meg ellenfelét, a 2-0-s sikerrel hibátlanul vette a csoportküzdelmeket, a következő ellenfél Mexikó lesz.
Vágólapra másolva!

Eredmény, B csoport, 3. forduló:
Görögország - Argentína 0-2 (0-0)
Polokwane, Peter Mokaba-stadion
v.: Ravsan Irmatov (üzbég)
Görögország: Corvasz - Vintra, Morasz, Kirjakosz, Toroszidisz (Pacacoglu, 55.) - Ciolisz, Papadopulosz, Papasztatopulosz, Karagunisz (Szpiropulosz, 46.), Kacuranisz (Ninisz, 54.) - Szamarasz
Argentína: Romero - Otamendi, Burdisso, Demichelis, C. Rodríguez - Maxi Rodríguez (Di Maria, 63.), Verón, Bolatti - Messi, D. Milito, Agüero (Pastore, 77.)
gól: Demichelis (77.), Palermo (89.)
sárga lap: Bolatti (76.), illetve Kacuranisz (30.)

Kevesen fogadtak volna arra, hogy Argentína kikap Görögországtól, így még maga Diego Maradona is úgy döntött, kísérletezget kicsit. Az még teljesen normális lépésnek tűnt, hogy kihagyta a kezdőből két sárgalapos játékosát, Heinzét és Mascheranót, de pihenőt kapott Tévez, Di María, Samuel, illetve a legutóbb mesterhármas szerző Higuaín is. Visszakerült a kezdőbe a sérüléséből felépül Verón, a csatársorban ezúttal Diego Milito és Agüero jutott szóhoz.

És persze Lionel Messi. "Őt nem pihentethetem, játszani fog" - jelentette ki vele kapcsolatban Maradona. "Ha van egy olyan játékosod, mint Leo, aki a világ legjobbja, akkor bűn lenne megfosztani az embereket a játékától, s kihagyni, miközben ő hozhat élményt és változatosságot a mérkőzésbe."

Görög részről Otto Rehhagel két helyen változtatott, bekerült Morasz és a csatár Szamarasz, kispados lett Szalpingidisz, valamint Gekasz. "Amíg az argentinoknál szinte fákon nőnek a tehetségek, addig Görögországban pont az ellenkező igaz. Nekünk sokat kellett invesztálni az utánpótlás-nevelésbe, hogy vigyük valamire. Ezen a mérkőzésen akkor lehet esélyünk, ha mindenki élete formáját futja" - jegyezte meg a német szakember.

Az első játékrész elképesztő argentin mezőnyfölényben telt el, ezt bizonyította a labdabirtoklás 65:35 százalékos aránya, és a tény, Messiék nyolc kapura lövéssel próbálkoztak, a görögöknek minderre lehetőségük sem adódott. Amire viszont büszkék lehettek a Rehhagel-fiúk: 2004 óta nem védekezett ilyen kiválóan az együttes, hat éve ez a teljesítmény Eb-aranyat ért.

Az egyik legjobb Corvasz kapus volt, akit minden magas beadás olyan zavarba hozott, mint szűz lányt a nászéjszaka, a távoli lövéseket azonban magabiztosan hárította. A 18. percben Agüero közeli, egy perccel később Verón távoli bombáját védte, a 31. percben pedig, amikor már verve volt, Vintra segítette ki, belevetődve Agüero közeli lövésébe.

A legnagyobb görög "helyzetet" a 43. percben láthattuk, akkor Karagunisz beadását öklözte ki Romero, addig sem unatkozott.

A hajrában még kicsit izmoztak egymással a felek, előbb Karagunisz fenyegette meg Messit, majd Maxi Rodriguez rúgta meg Vintrát. Az egyperces ráadásban Corvasz két újabb bravúrt is bemutatott, előbb Maxi Rodriguez lövését tolta ki a bal sarok elől, majd Messi gyönyörű lövését kapta ki a léc alól.

Forrás: AFP

A szünetben Rehhagel láthatott némi befoltozandó lyukat a védelemben, mert Karagunisz helyére is bekket hozott Szpiropulosz személyében. Lehet a cruyffi taktikában gondolkodott, miszerint ha támadni akarunk, nem csatárt kell behozni, hanem labdaszerző játékost, mert a 48. percben a meccs legnagyobb helyzete maradt ki.

Egy kósza indítást Szamarasz a felezővonalnál vett át, Demichelis elcsúszott, így a támadó a hátráló Burdissóra vezethette a labdát. A 16-oson belül ahogy várni lehetett, bele is lőtte a bekkbe, a mozdulatra elmozdult Romero kapus is, ám a labda visszapattant Szamarasz elé, aki ballal a tátongó üres kapu helyett keresztbe lőtt.

A másik oldalon előbb Clemente Rodríguez beadásáról maradt le centikkel Diego Milito, majd a feladó próbálkozott lövéssel, de nem találta el a kaput. Az unalmas argentin passzolgatást Messi szabadrúgása és Boletti közeli ziccere szakította meg, Corvasz bravúrt bravúrra halmazott.

A kapusnak még arra is maradt ideje, hogy alapvető futballkérdésekben felvilágosítsa Moraszt. A védő előbb a kapura passzolva adta haza a labdát, Corvasz mutogatta is, hogy ne így, mert ha elvéti, gól lehet. Aztán Morasz úgy adott haza, hogy közben futott is kapusa felé, aki felszabadítás gyanánt saját védőjébe tudta csak rúgni a labdát, még jó, hogy szögletre, s nem gólba pattant.

Forrás: AFP

A 77. percben tört meg a jég: egy jobb oldali szögletet követően Kirjakosz a földre került, Demichelis fejese saját játékosában, Militóban akadt el, a lecsorgót azonban a Bayern védője a bal felsőbe vágta (0-1).

A 86. percben Messi 14 méterről majdnem kettétörte a kapufát, három perccel később a nagy öreg Palermo beállította a 2-0-s végeredményt.

Ha nem is olyan magabiztosan, mint 1994-ben, amikor Argentína 4-0-ra győzött a görögök ellen, de Messiék ezúttal nyerni tudtak, s százszázalékos teljesítménnyel jutottak a nyolcaddöntőbe, ahol Mexikó lesz az ellenfél.

Görögország számára a matematika kevés volt a továbbjutáshoz. Az a csapat, amely 90 perc alatt egyszer sem lő kapura, nem érdemelhet győzelmet.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!