"Aki Maradonát kritizálja, az egy seggfej"

Vágólapra másolva!
Hollandia mellett csupán Argentína mondhatta el magáról, hogy a világbajnokság csoportkörében minden ellenfelét legyőzte, és az ország, amely a vb-selejtezők során még össztűz alatt tartotta a válogatottat, most egy emberként várja, hogy Diego Maradona és csapata az aranyéremmel térjen haza.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni jelentése Johannesburgból

Az [origo] által a Mexikó elleni nyolcaddöntő előtt megkérdezett drukkerek is felettébb optimistán nyilatkoztak csapatuk esélyeiről, és a sajtóban felemás megítélésű Diego Maradonát is fényezték. "Aki Maradonát kritizálja, az egy seggfej" - hangzott a hatalmas napszemüveg mögé bújó Tomas rövid, de velős véleménye.

Barátja, Fernando elismerte, féltette a csapatot, amely valóban elég nyögvenyelősen jutott túl a selejtezőkön, és eleinte Maradonától is tartott, mert nem tudta, milyen hatással lesz a válogatottra az erős személyisége. "Az eddig látott játék felülmúlta a várakozásainkat, de tisztában vagyunk vele, hogy a torna igazából most keződik, mit sem ér az eddigi parádézás, ha kifogsz egy rossz napot. Mindannyian abban bízunk, hogy a csapat elbírja a nyomást, mert nagyon szeretnénk a vébé végéig maradni. Hogy miért ilyen jók a dél-amerikai csapatok a vébén? Szerintem nem kell titkot keresni, egyszerűen arról van szó, hogy a kontinens csapatai folyamatosan fejlődnek, és már nem csak Argentína vagy Brazília képes magas színvonalon játszani."

A társakra a Soccer Citytől másfél kilométerre lévő benzinkútnál váró Mauro semmilyen kivetnivalót nem talált a csapatban, még a védelmet is dicsérte, amiért három meccsen mindössze egy gólt kapott, ráadásul azt az egyet is könnyelműsködés okozta. A 15 év körüli Gabriel szerint sokan Riquelme mellőzése miatt orroltak meg Maradonára, de neki nem hiányzik a Boca Juniors pengés irányítója. "Messi duplázik, Tévez is bever egyet, 3-1-re nyerünk ma" - jósolt a Mexikó elleni csatára.

George Kanadában élő argentin, és egyelőre nem tudja eldönteni, Maradona jó edző-e, de abban biztos, kevés ember tudja annyira motiválni és feltüzelni csapatát, mint a jelenlegi kapitány. A Torontóból érkező drukker örömtelinek tartja, hogy megoldódni látszik a Messi-ügy, mivel az aranylabdás zseni válogatottbeli teljesítménye egyre inkább hasonlít a Barcelonában látott játékára, és ennek tulajdonítja, hogy a csapat maga mögött hagyta a selejtezőkön látott szenvedést.

George szerint az európaiaknak szokatlan tengerszint feletti magasság is közrejátszhat abban, hogy amíg Dél-Amerika számára eddig egy sikersztorival ér fel a torna, addig az öreg kontinensről érkezők közül kevés nyújtott emlékezetes produkciót. Az argentinok sötétkék váltómezét viselő fanatikus a nyolcaddöntőről csak annyit mondott, nem túl nyugodt a védelem miatt, ezért kicsit tart a mexikói kontráktól, de bízik benne, hogy a brutálisan erős támadósorról fog szólni a meccs, és nem a bizonytalan hátvédekről.

A rengeteg argentin mellett azért akadtak mexikóiak is, Giovanni például halálosan biztos volt benne, hogy Márquezék visszavágnak a négy évvel ezelőtti, szintén a nyolcaddöntőben elszenvedett vereségért. "Nyílt meccset és gyors játékot várok, az argentin védelem elég lassú, ott meg lehet lepni őket. Szerintem Javier Hernandez lesz a nyerőember, megmutatja, miért igazolta le a Manchester United. Nem tudom megmondani, miért ilyen jók a latin-amerikai csapatok, de Mexikónak jól sikerült a felkészülése, egyre több válogatott játékos játszik komoly európai bajnokságban, és a mexikói liga is folyamatosan fejlődik."