Vágólapra másolva!
A sportágak többségével szemben a profi bokszban a vb-címhez az aktuális bajnokot kell legyőzni. Ha a foci is így működne, Magyarország, Hollandia, Kamerun és Szenegál is világbajnok lenne, a németek pedig lenyomnák Brazíliát.
Vágólapra másolva!

A profi ökölvívásban a címvédő legyőzésével lehet vb-övet szerezni, a döntetlen még a címvédőnek kedvez. Ha a labdarúgásban is működne ez a szabály, azzal a kitétellel, hogy a trófea csak világbajnokságon válthat gazdát, akkor Uruguay 24 éven keresztül őrizhette volna címét. A dél-amerikai ország válogatottja ugyanis azok után, hogy házigazdaként megnyerte az első, 1930-as vébét, a következő kettőn nem indult. 1950-ben egyszer sem szenvedett vereséget: Bolívia ellen 8-0-ra nyert, majd 2-2-et játszott Spanyolországgal, 3-2-ra megverte a svédeket (a skandinávok negyedórával a lefújás előtt még 2-1-re vezettek), végül hatalmas meglepetésre a házigazda Brazília ellen is győzött.

Magyarország kétszeres világbajnok

Az 1954-es, svájci vébére az uruguayiak tehát mindkét értelemben címvédőként érkeztek, és Csehszlovákia, majd Skócia nem is okozott nekik gondot. A negyeddöntőben az angolok már keményebb ellenfelek voltak, de ellenük is nyertek 4-2-re, azonban az elődöntőben az Aranycsapat hosszabbítás után legyőzte az aktuális világbajnokot. A profi ökölvívásban szokásos szabályrendszer szerint tehát Magyarország 1954-ben megszerezte a nemhivatalos világbajnoki címet.

A siker nem tartott soká, a fináléban az NSZK 3-2-re nyert. A nyugatnémetek négy évvel később Argentína 3-1-es legyőzése után Csehszlovákia és Észak-Írország ellen is csak döntetlennel őrizték meg címüket. Jugoszlávia ellen megint nyertek, de az elődöntőben a házigazda Svédország jobbnak bizonyult.

A képzeletbeli trófea tehát megint tulajdonost váltott, ám ismét csak egy meccsre: az 1958-as döntőben a svédek 5-2-re kikaptak Brazíliától, amely aztán egészen 1966-ig őrizte címét. Közben az 1962-es tornán Mexikó (2-0), Csehszlovákia (0-0), Spanyolország (2-1), Anglia (3-1), Chile (4-2), majd megint Csehszlovákia (3-1) sem tudta megfosztani elsőségüktől a brazilokat, akik első angliai találkozójukon is nyertek (Bulgária, 2-0). Utána azonban Magyarország 3-1-re megverte Garrincháékat, így ismét mi lettünk a virtuális világbajnokok. Ezúttal nem egy, hanem két mérkőzés idejéig: Bulgáriát 3-1-re legyőztük, de a negyeddöntőben a Szovjetuniótól kikaptunk. A szovjeteket aztán a következő találkozón az NSZK verte 2-1-re, a döntőben pedig a nyugatnémetek ellen Anglia diadalmaskodott. 1966-ban tehát a nemhivatalos vb-cím négyszer cserélt gazdát, hogy megint a hivatalos világelsőhöz kerüljön.

Krankl gólja trónfosztást jelentett

A két cím 1970-ben is együtt járt: Anglia az első csoportmeccsén 1-0-ra verte Romániát, ám utána 1-0-ra kikapott Brazíliától, amely ezt követően az összes találkozóját megnyerte: sorrendben Románia (3-2), Peru (4-2), Uruguay (3-1) és Olaszország (4-1) volt az ellenfél. Az 1974-es tornán a brazilok jól kezdtek, Jugoszláviával és Skóciával döntetlenre végeztek, Zairét 3-0-ra, az NDK-t 1-0-ra, Argentínát pedig 2-1-re verték, ám a Johan Cruyff-féle Hollandiától kikaptak 2-0-ra.

Az Oranje, akárcsak húsz évvel korábban az Aranycsapat, csak egyetlen mérkőzésig maradt "világbajnok", hiszen a torna döntőjében az NSZK 2-1-re győzött.

A nyugatnémetektől 1978-ban Lengyelország (0-0), Mexikó (6-0), Tunézia (0-0), Olaszország (0-0) és Hollandia (2-2) sem tudta elvenni a címet, Ausztria viszont igen: a középdöntő utolsó mérkőzésén Hans Krankl góljával 3-2-re megverte az NSZK-t. Mivel az osztrák csapat több meccset már nem játszott a vébén, így 1982-ben virtuális világbajnokként szerepelt, ahol a Chile (1-0) és Algéria (2-0) jelentette akadályt még vette, az NSZK ellen azonban nem volt ellenszere. A gijóni meccsen a továbbjutás szempontjából mindkét együttesnek tökéletesen megfelelt az 1-0-s német győzelem, így a találkozó nagy részében semmi érdemleges nem történt.

A Nationalelf később 0-0-t játszott Angliával, 2-1-re verte a spanyolokat, az elődöntőben pedig Franciaország ellen 3-3-as döntetlen után tizenegyesekkel diadalmaskodott - ez volt az első eset, hogy a virtuális világbajnoki címről büntetők döntöttek. Az igazi döntőben aztán Olaszország 3-1-re nyert az NSZK ellen, így a két cím útja megint összetalálkozott. Az olaszok 1986-ban Bulgária (1-1), Argentína (1-1), a Koreai Köztársaság (3-2) ellen megvédték elsőségüket, de Franciaország jobbnak bizonyult. A franciák Brazíliát is legyőzték, de az elődöntőben kikaptak az NSZK-tól, akik viszont a döntőben Argentína ellen szenvedtek vereséget: 1986-ban tehát háromszor is új virtuális világbajnokot avattak.

Szenegál és Kamerun is volt bajnok

Eddig a két cím sorsa többé-kevésbé párhuzamosan futott, 1990-ben ez alaposan megváltozott. Az olaszországi vébé nyitómeccsén Argentína 1-0-ra kikapott Kameruntól. Az afrikai ország csapata Románia ellen nyert, azonban a Szovjetuniótól 4-0-ra kikapott. A szovjetek győzelmük ellenére búcsúztak, viszont magukkal vitték a képzeletbeli kupát - az ország pedig a következő vébé idején már nem létezett. A jogutód Oroszország lett, amely 1994-ben rögtön az első mérkőzésén 2-0-ra kikapott Brazíliától, amely sokáig védte címét. Kamerun (3-0), Svédország (1-1), Egyesült Államok (1-0), Hollandia (3-2), megint Svédország (1-0) voltak sorrendben az ellenfelek, a torna döntőjében pedig Olaszország, amelyet tizenegyesekkel győzött le a dél-amerikai együttes.

Brazíliának eleinte az 1998-as tornán sem volt gondja, Skóciát (2-1) és Marokkót (3-0) is megverte. Norvégiától viszont kikapott 2-1-re, és így Észak-Európába került a trófea - egészen a következő meccsig, ahol egy 1-0-s győzelemmel Olaszország szerezte meg. Az olaszoktól azonban ez követően Franciaország ragadta el tizenegyesekkel, és a franciák Horvátország (2-1), majd Brazília (3-0) ellen is nyertek. Négy évvel később azonban vereséggel kezdtek: a 2002-es nyitómérkőzésen Szenegál 1-0-ra megverte őket.

Az afrikai válogatott ezután 1-1-re végzett a dánokkal, 3-3-at játszott Uruguayjal, majd hosszabbításban 2-1-re verte Svédországot, de a negyeddöntőben 1-0-ra kikapott Törökországtól. A törökök sem sokáig örülhettek, hiszen rögtön kikaptak Brazíliától, amely a döntőben Németország legyőzésével megint egyesítette a két címet. Ronaldinhóék négy évvel ezelőtt Horvátországot (1-0), Ausztráliát (2-0), Japánt (4-1) és Ghánát (3-0) legyőzték ugyan, de Franciaországtól kikaptak. A franciák Portugáliát megverték, ám az olaszokkal szemben, ha csak tizenegyesekkel is, de alulmaradtak: így aztán jelenleg a virtuális világbajnoki címet ugyanúgy Olaszország védi, mint a hivatalosat.

Nemhivatalos világbajnok eddig 16 ország volt, a legtöbb alkalommal az NSZK (ötször) nyerte el a trófeát, a nyugatnémeteket Brazília követi (négy), míg Franciaország és Olaszország egyaránt háromszor volt világbajnok.

www.global-soccer.eu