A BBC is beszállt a vuvuzela elleni harcba

Vágólapra másolva!
Nézői panaszok százai futottak be a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság kezdete óta a BBC televízióhoz a vuvuzelák folyamatos zaja miatt.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában a közszolgálati BBC és az egyik kereskedelmi adó, az ITV megosztva közvetíti a tornát. A hagyományos dél-afrikai hangszer modern változatának hajókürtszerű harsogása azonban szinte elnyomja a kommentátorok hangját, és sok nézőnek egy idő után már az idegeire megy a monoton dudaszó.

A BBC kedden közölte, hogy addig 545 nézői kifogás érkezett a társasághoz a vuvuzela-zaj miatt. Ez igen jelentős panaszmennyiség, ha egy-egy műsor miatt néhány tucatnyi észrevétel érkezik valamelyik brit tévétársasághoz, abból általában már újságcikkek születnek.

A BBC szóvivője kedden - részletek nélkül - közölte: a cég már "tett lépéseket a zaj minimalizálására", de ha a vuvuzelák hangja továbbra is hatással lesz a közvetítések élvezhetőségére, akkor a társaság "további lehetőségeket" is megvizsgál.

Trevor Cox, a brit Akusztikai Intézet elnöke azonban a BBC hírhonlapjának magazinrovatában kifejtette: az a gond, hogy a vuvuzelák az emberi beszédéhez hasonló frekvencián szólnak, és ha a tévétársaságok kiszűrnék a dudaszót, az a meccsek kommentátorainak hangjára is hatással lehet. Cox szerint előfordulhat, hogy a közvetítők mondandójából a nézők nem hallanák például az e hangot, ami "természetellenes hangzást" eredményezne.

Az angol szurkolók számára mindazonáltal nem a vuvuzelák szüntelen szólama jelenti a legfőbb gondot. A nemzet még mindig nem tért magához a válogatott első meccsén beszedett potyagól sokkjából, és az Egyesült Államok ellen döntetlennel zárult szombati mérkőzés óta országos vita folyik arról, hogy Robert Green kapusnak a további összecsapásokon is lehet-e helye a tizenegyben.

Green egy kapura küldött, de viszonylag erőtlen lövést próbált védeni, de a földön guruló labdát igen szerencsétlenre sikeredett mozdulattal kiengedte a kezei közül, és hiába vetette magát a játékszer után, az utolsó lendületével átvánszorgott a gólvonalon.

Ráadásul az ITV tévétársaság, amely az angolok első meccsét közvetítette, nagy felbontású (HD) csatornáján valamilyen technikai malőr folytán pont az angol gól pillanatában egy reklámra kapcsolt át. Így a HD-változatot néző másfél millió szurkoló lemaradt az idei vb első angol találatáról, viszont gyönyörű képminőségben láthatta Green hatalmas hibáját, amelynek révén az amerikaiak kiegyenlítettek.