A Barca és a Chelsea saját vb-csapatot indíthatna

Vágólapra másolva!
A vb elsősorban a válogatottak versengése, de a labdarúgók a klubjukat is képviselik, hiszen a semleges vagy nemzetiség alapján nem érintett drukkerek sokszor ez alapján szurkolnak valamelyik országnak. A vébére benevezett futballisták névsorából jól látszik, hogy mennyire koncentrálódott a futballelit: a játékosok több mint fele öt országban játszik.
Vágólapra másolva!

Bár a keretek még nem teljesen véglegesek, sérülés esetén az első mérkőzés előtti napig a szövetségi kapitányok még behívhatnak új játékost, de nagy változások már nem lesznek. A világbajnokságra 736 labdarúgót neveztek, akiknek több mint fele az öt topligás országban (Anglia, Francia-, Német-, Olasz- és Spanyolország) szerepel.

A legtöbben Angliából érkeztek Dél-Afrikába: Fabio Capello keretében csak Premier League-ben szereplők kaptak helyet, de a résztvevők közül rajtuk kívül még 95-en légióskodnak Angliában, vagyis összesen 118-an érkeztek innen, ami a vébé teljes mezőnyének 16,05 százaléka. Ez persze nem csak a Premier League-et jelenti, akad futballista a The Championshipból is, de az élvonal klubjai közül csupán a kiesett Burnley nem képviselteti magát.

A Barca külön csapatot is nevezhetne

A Bundesligából viszont minden klubnak van képviselője a vébén, német együttesektől összesen 84-en lesznek ott Dél-Afrikában. A Serie A-ból csak a Parma és Livorno nem delegál játékost (az olasz ligából összesen 80-an utazhattak a tornára), a Primera Divisiónból az Osasuna, a Sporting Gijón és a Tenerife hiányzik (összesen 59 labdarúgó játszik Spanyolországban a nevezettek közül), a Ligue 1-ből pedig a Paris Saint-Germain, a Nice és a Le Mans nem ad futballistát a világbajnokság mezőnyébe (Franciaországból 45 játékos érkezett). A fenti öt országból összesen 386-an léphetnek pályára Dél-Afrikában, ami a teljes mezőny 52 százaléka.

Klubokra lebontva az arányok még elképesztőbbek. A legtöbb játékost a Barcelona adja, a katalánoktól 13 focistát hívtak meg a kapitányok. Lionel Messi az argentin, Daniel Alves a brazil, Yaya Touré az elefántcsontparti, Rafael Márquez a mexikói, Eric Abidal és Thierry Henry a francia válogatott erőssége, a spanyol keretben pedig további heten vannak az aktuális bajnokcsapatból (Víctor Valdés, Gerard Piqué, Carles Puyol, Andrés Iniesta, Xavi, Sergio Busquetes és Pedro). De ez a szám nagyobb is lehetne, hiszen a mexikóiaknál Jonathan dos Santos az utolsó keretszűkítésnél maradt ki, azt pedig nehéz megmagyarázni, hogy Dunga miért nem szavazott bizalmat a Barca brazil balhátvédjének, Maxwellnek.

Forrás: AFP
A Liverpool idén leszerepelt, mégis ad egy tucat játékost a vb-re

A Barcelona mögött két angol egyesület következik a sorban, a Liverpool és a Chelsea egyaránt 12-12 futballistát küld. A londoniak tehát még úgy is a második helyen állnak ezen a képzeletbeli listán, hogy néhányan az elmúlt napokban már valamiféle átkot emlegettek a Kékekkel kapcsolatban, hiszen a portugál Bosingwa, a ghánai Michael Essien, a német Michael Ballack és a nigériai John Obi Mikel is biztos résztvevő lett volna, ha nem sérül meg. Négyük mellett egyelőre az elefántcsontparti Drogba játéka is kérdéses. Ha mindenki egészséges lenne, akkor a Chelsea-ből akár 16-an is pályára léphetnének a világbajnokságon.

Keita klubját a FIFA is rosszul tudja

A Liverpool és a Chelsea mögött is angol csapat áll: az Arsenal, amely 11 futballistát küld a tornára, akárcsak a Bayern München. A bajoroktól heten a német keret tagjai, és bő egy évvel ezelőtt valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy Hans-Jörg Butt, Thomas Müller vagy éppen Holger Badstuber is tagja lesz a Nationalelfnek. Az Internazionaléból tizen utaztak el Dél-Afrikába, noha óriási meglepetésre Javier Zanettit és Estebán Cambiassót is kihagyta Diego Maradona. Ugyanennyien képviselik majd a tornán a Real Madridot és a Panathinaikoszt is. Utóbbi egyesület az a nem topligás gárda, amelyből a legtöbben lesznek ott a világbajnokságon, és kettő játékos kivételével mind a görög válogatott tagjai. A világbajnokságok történetében eddig egyébként összesen tíz Panathinaikosz-futballista lépett pályára - most egyetlen vébén ugyanennyien érdekeltek.

Forrás: AFP
Pato a Milan nagy hiányzóinak egyike

A sztárklubok közül a Milan vb-részvétele szerényebb a vártnál: mindössze heten utaznak Dél-Afrikába, márpedig utoljára az 1990-es tornán volt ennyire alulreprezentált az egyesület. A Milanból meghívottak között ráadásul ott van az amerikai Oguchi Onyewu és a ghánai Dominic Adiyiah is - akik az előző szezonban egyetlen bajnokin sem léptek pályára. A milánóiakat így egyébként olyan klubok is megelőzik a kerettagokat illetően, mint az angol élvonalból kiesett Portsmouth vagy az olasz Udinese (8-8), illetve a német Wolfsburg (9).

A nem vb-résztvevő országok egyesületei közül a török Galatasarayból vannak a legtöbben - szám szerint öten. Más kérdés, hogy a FIFA hivatalos dokumentumai alapján az isztambuli egyesületet csak négyen képviselik, mivel a nemzetközi szervezet szerint az elefántcsontparti Kader Keita az Olympique Lyon játékosa. A FIFA-nál a jelek szerint senki nem vette észre, hogy a szélső tavaly nyáron Törökországba igazolt. Négyen lesznek egyébként még az orosz CSZKA Moszkvából és a skót Celticből is.

A Juventus csak 1930-ban hiányzott

Ami a vb-történelmet illeti, nincs a világon olyan klub, amelyiknek játékosai minden tornán pályára léptek volna. A szűk keresztmetszetet az első torna jelenti: 1930-ban a legtöbb európai egyesület távol maradt, de Anglia például a második világháború előtt egyszer sem indult, a spanyolok pedig többször is lemaradtak a tornáról. Így aztán csupán egy klubnak volt az első vb kivételével mindegyik tornán pályára lépett képviselője: a Juventusnak.

Forrás: MTI
Az Inter ontja a vb-játékosokat, Maicon akár nyerhet is a brazilokkal

Az Inter a 2006-os tornával bezárólag már 74 focistát küldött a világbajnokságokra, a második a Juventus (68), majd a Barcelona (65), az AC Milan és a Real Madrid (58-58) következik. A német 1. FC Köln ugyan csak 31 játékost szerepeltetett a vébéken, de egy rekordhoz ez is elég: 1954 óta minden tornán volt legalább egy pályára lépett játékosuk, ez most Lukas Podolskinak, Zoran Tosicsnak, Miso Breckónak és Milivoje Novakovicnak köszönhetően folytatódhat.

www.global-soccer.eu