Csak a trófea nem élte túl a szuperlatívuszok vébéjét

Vágólapra másolva!
Az 1970-es mexikói tornát sok szempontból minden idők legjobb labdarúgó-világbajnokságának tartják, hiszen fantasztikus meccseket játszottak, óriási nézőközönség előtt. A Pelé és Jairzinho által vezérelt brazilok veretlenül, szenzációs játékkal lettek világbajnokok, de a végleg elhódított Jules Rimet-kupára nem tudtak vigyázni.
Vágólapra másolva!

A házigazda mexikóiak a második csoportmérkőzésen Salvador ellen magabiztos győzelmet vártak válogatottjuktól, azonban az ellenfél váratlanul jól tartotta magát, és kevéssel a szünet előtt még 0-0 volt az állás. Ekkor azonban az egyiptomi bíró, Husszain Kandil Mexikó segítségére sietett.

A salvadoriak az oldalvonal mellett szabadrúgáshoz jutottak, amikor egyszer csak egy hazai futballista odalépett a labdához, és továbbpasszolta. A salvadoriak persze leálltak, de a bíró továbbot intett, és az akció végén Javier Valdivia megszerezte a vezetést Mexikónak. A játékvezető a hevesen reklamálás ellenére hajthatatlan maradt, mire a vendégek egyszerűen nem voltak hajlandóak szabályosan elvégezni a középkezdést.

Percekig tartó huzavonát követően végül Kandil nemes egyszerűséggel lefújta a félidőt, a szünetben pedig valamennyire lecsillapodtak a kedélyek, de hogy a salvadoriak nem tudták túltenni magukat a történteken: rögtön a második játékrész elején gólt kaptak, és végül 4-0-s vereséget szenvedtek.


Az 1970-es vb sok szempontból egyedülálló volt: ezt közvetítették először színesben, ezen a vébén lehetett első alkalommal cserélni, és itt alkalmazták először a sárga és piros lapokat, bár utóbbira nem volt szükség.

A szuperlatívuszok világbajnoksága volt: az angol Gordon Banks minden idők legnagyobb védését mutatta be Pelé fejesénél, az Olaszország-NSZK elődöntőt a nemzetközi sajtó az évszázad mérkőzésének nevezi (erről emléktábla is olvasható az Azteca-stadionban), a győztes Brazíliát pedig minden idők legjobb válogatottjának tartják. A brazilok úgy lettek világbajnok, hogy valamennyi mérkőzésüket megnyerték, igaz, az egyenes kieséses szakaszban könnyebb ágon szerepeltek, hiszen a döntőig nem volt európai ellenfelük.

Az NSZK drámai csatában búcsúztatta a címvédő Angliát, majd az elődöntőben még nagyobb küzdelemben, hosszabbítás után kikapott Olaszországtól. Az olaszok a fináléban csak egy félideig tudták tartani a lépést Brazíliával, amely harmadik világbajnoki címét szerezte.


A beolvasztott trófea

A brazilok azzal, hogy harmadszor lettek világbajnokok, egyben végleg megszerezték a Jules Rimet-kupát, más kérdés, hogy nem nagyon vigyáztak a trófeára. A hazautazást követően hatalmas ünneplésre került sor, amely során a kupát is végigvitték a tömeg előtt, azonban a nagy tumultusban a trófea felső része leesett, később sehol sem találták. Szerencsére egy becsületes szurkoló visszaadta a cserecsatárnak, Dáriónak, így a kupát kiállíthatták a brazil szövetség székházában, Rio de Janeiróban.

Tizenhárom évvel később, 1983. december 20-án azonban betörtek az épületbe, megkötözték az éjjeliőrt, és ellopták a trófeát, amely sohasem került meg, pedig még maga Pelé is kérte a bűnözőket a televízió nyilvánossága előtt, hogy adják vissza.


Az aranyból készült Jules Rimet-kupát alighanem beolvasztották, a FIFA pedig két német szobrászt kért fel arra, hogy elkészítsék a trófea pontos másolatát, amelyet a brazilok 1984-ben kaptak meg. Erre már jobban vigyáznak, hiszen azóta is látható Rióban.

Pályázók: Argentína, Mexikó
Odaítélés időpontja: 1964. október 8., FIFA-kongresszus, Tokió
Nevezési határidő: 1967. december 15.
Nevezett országok száma: 75 (Európa 31, Afrika 14, Észak- és Közép-Amerika 14, Dél-Amerika 10, Ázsia 4, Óceánia 2)
A selejtezők sorsolása: 1968. január 31., Casablanca
Selejtező kezdete: 1968. május 19., Ausztria - Ciprus
Selejtező vége: 1969. december 14., Ausztrália - Izrael
A torna sorsolása: 1970. január 10., Mexikóváros
A torna időpontja: május 31.-június 21.
Helyszín: 5 város (5 stadion)
Kabalafigura: Juanito, egy mexikói mezt és sombrerót viselő kisfiú
Vb-labda: Adidas Telstar
Legnagyobb hiányzók: Argentína, Franciaország, Hollandia, Magyarország, Spanyolország
Hiányzó sztárok: A feljövőben lévő holland futball klasszisai, mint az 1969-es Aranylabda-szavazáson negyedik Johan Cruyff vagy a Feyenoord ásza, Wim van Hanegem; az 1968-ban Eb-ezüstérmes jugoszláv válogatott sztárja, Dragan Dzsajic; a magyar Albert Flórián és Bene Ferenc; a spanyol Carlos Rexach, Pirri és Amancio
Legnagyobb meglepetés: A torna fair play-díját elnyerő Peru továbbjutása a csoportból
Legnagyobb csalódás: Csehszlovákia pont nélküli kiesése
Edzők a kispadon, de háttérben: A nyugatnémeteknél ezúttal Jupp Derwall volt a pályaedző, aki az 1978-as tornán már szövetségi kapitány volt, az olaszoknál az 1982-ben aranyérmet nyerő Enzo Bearzot volt az asszisztens, a braziloknál pedig már a szakmai stábban dolgozott Carlos Alberto Parreira
Fő- és mellékszereplők: A tornán 275 futballista lépett pályára, közülük 55-en szereztek gólt.
Nézőszerepre kárhoztatva: Lev Jasin is tagja volt a szovjet keretnek, de csak harmadik számú kapusként; az olaszoknál a 28 éves Dino Zoff, a braziloknál pedig a 20 esztendős Emerson Leao volt a cserekapus; az angol csapatnál az előző torna egyik kulcsfigurája, Nobby Stiles ezúttal nem kapott játéklehetőséget
Nézőszám: 1 682 ezer fő
Átlagnézőszám: 52 ezer fő
Bevétel: 73 484 525 peso (5 878 762 dollár)
A torna álomcsapata: Mazurkiewicz (uruguayi) - Carlos Alberto (brazil), Cera (olasz), Moore (angol), Fachetti (olasz) - Clodoaldo (brazil), Beckenbauer (NSZK-beli), Overath (NSZK-beli) - Jairzinho (brazil), G. Müller (NSZK-beli), Pelé (brazil)
Legidősebb gólszerző: Uwe Seeler 33 évesen és 221 naposan volt eredményes az angolok elleni negyeddöntőben - a német támadó egymás után négy vébén is gólt szerzett, amire rajta kívül csak Pelé volt képes
Extrák: A világbajnokságok történetének első cserejátékosa a szovjet Anatolij Puzacs volt, és az első sárga lapot is egy szovjet kapta: Kahi Aszatiani
Jubileumok: A világbajnokságok történetének 800. gólját Gerd Müller szerezte az NSZK-Peru mérkőzés 19. percében
Gólok: A tornán 95 találat született, ez mérkőzésenkénti 2,97-es átlagot jelent



www.global-soccer.eu