Koreai NDK: Újabb vb-bravúrra készül a titkos csapat

Vágólapra másolva!
A csapat, amelyet senki nem ismer, leszámítva persze a szövetségi kapitányt és a phenjani politikai hírszerzési osztály tisztjeit. Észak-Korea válogatottja 1966-ban szerepelt először és utoljára világbajnokságon, akkor azonban emelt fővel, a nyolc között hagyta el Angliát. Most nem várható tőlük hasonló bravúr, sőt már annak is örülhetnek, ha elkerülik a nagy különbségű vereségeket. Már náluk is vannak légiósok, de a többségnek élete kalandja lesz elhagyni hazáját, és megmérkőzni a világ legjobbjaival.
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

Az észak-koreai együttes teljesen ismeretlen a szurkolók számára, és a leggyengébb válogatott a résztvevők közül - márpedig az esélyteleneknek sokan szorítanak. A kommunista rezsimben élő koreai emberek számára egy jó szereplés óriási örömet okozna. Arról ugyanis, ami a Koreai NDK-ban van, nem a futballisták tehetnek. Ők csak teszik a dolgukat, a jelek szerint nem is rosszul, megérdemlik hát, hogy kitüntessük őket szimpátiánkkal.

Hogyan lehet legyőzni őket?

Fizikálisan a koreaiak várhatóan bírni fogják a mérkőzéseket, azonban a váratlan helycserék, taktikai váltások meglepetést jelenthetnek számukra. Cristiano Ronaldo, Kaká vagy Salomon Kalou biciklicselei alighanem örökre emlékezetesek maradnak majd a védők számára.

Mit várunk tőlük?

Lelkes és fegyelmezett védekezést, nagy hajtást még többgólos hátrányban is - arra fogadni lehetne, hogy egyik mérkőzésen sem fogják megúszni sokgólos vereség nélkül.

Kire figyelünk?

A támadó középpályás Hong Yong Jo (ő a csapatkapitány is) a kevés koreai idegenlégiós közé tartozik, évek óta Európában játszik. Kiválóan látja át a játékot, éles helyzetekben is higgadtan futballozik.

A gyenge pont

A válogatott még nem találkozott olyan színvonalú ellenfelekkel, mint amilyenek Dél-Afrikában várnak rá. A rutintalanság nagy hátrány, és egy gyorsan kapott gól után könnyen összeroppanhat a csapat.

Róluk mondták

"Lehet, hogy az észak-koreai futballisták technikailag nem a legképzettebbek, ám a játékosok taktikailag rendkívül érettek, és nagyon fegyelmezettek, a csapatérdek a legfontosabb a számukra. Az ellenfeleknek nem szabad lebecsülniük az együttest, különben kellemetlen meglepetésben lesz részük" - figyelmeztetett a portugál Humberto Coelho, aki 2002 és 2004 között Dél-Korea válogatottját irányította.

28/50

Kapusok: 6/10
Az észak-koreaiak első számú kapusa a selejtezők során Ri Myong Guk volt, aki fiatal kora ellenére vezéregyéniségnek számít. A 2008-as észak-ázsiai bajnokság legjobb hálóőrének megválasztott játékos remek reflexekkel rendelkezik.

Védelem: 6/10
Nem túlzás kijelenteni, hogy a válogatott elsősorban a hátsó alakzatnak köszönhetően jutott ki a vébére, hiszen a csapat a kvalifikáció utolsó fázisában nyolc mérkőzésen csak öt gólt kapott. A védelem évek óta együtt játszik, tagjai remekül ismerik egymást, ráadásul a szövetségi kapitány gyakran öt hátvéddel küldi pályára a csapatot.

Középpálya: 5/10
Ebben a csapatrészben van a legtöbb külföldön szereplő játékos. A karmester Hong Yong Jo Oroszországban (a selejtezők során ő volt a házi gólkirály), a védekező középpályás Ahn Young Hak pedig Japánban futballozik, az ő tapasztalatuk nagyon fontos a gárda számára.

Csatársor: 5/10
A japán születésű Jong Tae Se a kvalifikációs sorozatban nem villogott, de a Kawasaki Frontaléban futballozó támadó az egyetlen a keretben, aki fizikálisan felveheti a versenyt a portugál, elefántcsontparti és brazil védőkkel.

Szövetségi kapitány: 6/10
Kim Jong Hun az 1980-as években a legjobb észak-koreai védőnek számított, és a válogatott csapatkapitánya volt, játékosként azonban nem sikerült kijutnia a vébére. Szövetségi kapitányként ez most megadatott neki, köszönhetően a rendkívül defenzív taktikának: a szakvezető az 5-4-1-es játékrendszert preferálja, ami eddig eredményes volt.


Tanácsunk a szövetségi kapitánynak

Az észak-koreai együttes az esélytelenek nyugalmával léphet pályára Dél-Afrikában, a csapattól már a pontszerzés is nagy bravúr lenne. Kim Jong Hunnak azt érdemes hangoztatnia futballistáinak, hogy nincsen veszítenivalójuk, és így nyugodtan játszhatnak.

Nem csak a szépre emlékezünk

Észak-Korea labdarúgó-szövetsége 1945-ben alakult, a FIFA-nak csak 1958 óta tagja, így korábban nem is indulhatott a vb-selejtezőkön - de ezt követően sem mindig. Az ország politikája miatt a csapat többször is kihagyta a kvalifikációt, vagy pedig menet közben lépett vissza: az 1970-es, 1978-as, 1998-as és 2002-es vb-re nem is neveztek. 1966-ban sikerült kvalifikálniuk, és Angliában hatalmas szenzációt okoztak teljesítményükkel, de ezt követően általában esélyük sem volt az újabb részvételre - annál nagyobb meglepetést jelentetett, hogy most ott vannak a Dél-Afrikába utazó ázsiai együttesek között.

Felejthetetlen pillanatuk

Az 1966-os angliai tornára a KNDK labdarúgói teljesen ismeretlenként utaztak, és nem sokon múlt, hogy az angol hatóságok be se engedjék a delegációt az országba, mivel az Egyesült Királyság hivatalosan nem ismerte el az állam létezését. A csapat az utolsó csoportmérkőzésén óriási meglepetésre legyőzte Olaszországot. Pak Doo Lik gólja azt jelentette, hogy a Koreai NDK a vébék történetében első ázsiai válogatottként bejutott a legjobb nyolc közé.

Mi lett volna, ha

A nyolcaddöntőben Portugália volt az ellenfél, és egy ideig úgy tűnt, hogy a tündérmese folytatódik. Pak Seung Zin ugyanis már az első percben megszerezte a vezetést, és 25 perc után az ázsiai együttes már 3-0-ra vezetett! A portugál védők nem tudtak mit kezdeni a szélvészgyors, apró termetű koreaiakkal, akik azonban elfáradtak a saját maguk által diktált tempótól, ráadásul az ellenfélnél volt egy igazi világklasszis Eusébio személyében. A Benfica támadója már a szünet előtt egy gólra csökkentette a különbséget, és vezérletével Portugália végül nyerni tudott, de a világ még napokon keresztül Észak-Koreáról beszélt. Ha a koreaiak ismerték volna a taktikus futball fogalmát, és háromgólos vezetésnél beállnak védekezni, akkor kihúzhatták volna - és ez esetben a házigazda angolokkal játszottak volna az elődöntőben.

Út Dél-Afrikába

A válogatottnak már az első fordulóban pályára kellett lépnie az ázsiai selejtezők során, de Mongólia kétszeri legyőzése nem jelentett problémát. A következő körben úgy szerezte meg a második, továbbjutást érő helyet csoportjában, hogy még csak gólt sem kapott: hat mérkőzésen mindössze négyszer volt eredményes a gárda, de ez is elég volt 12 pont összeszedéséhez Jordánia, Türkmenisztán és Dél-Korea ellen. A két koreai válogatott a végső fázisban is összekerült, a KNDK nyolc meccsen mindössze ötször volt eredményes, de hazai pályán veretlen maradt, és idegenben is legyőzte az Arab Emírségeket. Az utolsó játéknapon Szaúd-Arábiában egy döntetlenre volt szüksége a csapatnak, és ezt sikerült is hoznia.

Csoportellenfelei:Brazília, Portugália, Elefántcsontpart

www.global-soccer.eu