Portugália: ellentmondásos csapatot alkotnak a biciklicselek királyai

Vágólapra másolva!
A legutóbbi vb-n negyedik helyen végeztek, most mégis alig rágták át magukat a selejtezőkön; a futball európai művészeinek tartják őket, még sincsen egy épkézláb góllövő csatáruk; náluk játszik a világ egyik legjobb futballistája, Cristiano Ronaldo a válogatottban eddig mégsem volt képes tudása legjavát nyújtani. A portugálok estében nem lenne meglepő, ha világbajnoki döntőt játszanának, mint ahogy az sem, ha már a csoportból sem jutnának tövább Dél-Afrikában.
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

A portugálok egy selejtező csoportban voltak a magyar válogatottal, vagyis ha esetleg megnyerik a vébét, akkor elmondhatjuk majd, hogy a későbbi világbajnoktól csak 1-0-ra kaptunk ki hazai pályán.

Hogyan lehet legyőzni őket?

A középpályán Deco kikapcsolása a legfontosabb feladat, a brazil származású középpályás ugyanis alapvetően meghatározza az együttes játékát, még mindig ő fogja össze a csapatot. Nagyon kell figyelni a szabálytalanságokra, mert a portugálok pontrúgásai életveszélyesek.

Mit várunk tőlük?

A középhátvédektől fejes gólokat, a szélsőktől pedig távoli lövéseket és pontos beadásokat. Cristiano Ronaldótól rengeteg biciklicselt, műesést és kisebbfajta hisztit, ha nem passzolnak neki.

Kire figyelünk?

A középpontban a legnagyobb sztár, Cristiano Ronaldo lesz, akitől mindenki azt várja majd, hogy a hátára vegye a csapatot. Kulcsfigurává léphet elő a középhátvéd Bruno Alves is, aki a selejtezők során kihagyhatatlan volt az együttesből.

A gyenge pont

A kiváló egyéni képességekkel megáldott játékosok, mint Ronaldo vagy Simao Sabrosa hajlamosak az önzőségre, előfordul, hogy valósággal rátekerednek a labdára ahelyett, hogy passzolnának.

Róluk mondták

"A portugál csapatban több brazil származású futballista is szerepel, és a játékstílusuk is hasonlít a miénkre. A mérkőzésünk olyan lesz, mintha Brazília játszana Brazília ellen" - nyilatkozta a dél-amerikai válogatott szövetségi kapitánya, Dunga.

36/50

Kapusok: 7/10
Ezen a poszton a portugálok nem állnak olyan jól, mint az elmúlt években, nincsenek olyan klasszis kapusaik, mint Vítor Baia vagy Ricardo voltak. A selejtezők többségén a Sporting Braga játékosa, Eduardo védett, aki csak tavaly mutatkozott be a válogatottban, és remek képességei ellenére nincs kellő rutinja ezen a szinten.

Védelem: 8/10
A csapat az utolsó öt selejtezőjén nem kapott gólt, ami arra utal, hogy a védelem remekül működik, a szövetségi kapitánynak ennek ellenére akadnak problémái. A jobbhátvéd Bosingwa sérülés miatt biztosan nem játszhat a vébén, erősen kérdéses Pepe játéka is, a bal szélen pedig nincsen állandó megoldás - többnyire a középpályás Duda vagy a jobbhátvéd Paulo Ferreira szerepelt itt.

Középpálya: 9/10
Ez a csapatrész a portugálok legerősebb pontja, mind a védekező, mind a támadó részlegben klasszisok szerepelnek. Simao Sabrosa és Cristiano Ronaldo a két szélen, középen pedig Deco és Raúl Meireles egyaránt kiváló teljesítményre képesek, és ha hozzák valós tudásukat, akkor a válogatott sokáig versenyben maradhat.

Csatársor: 6/10
A vérbeli befejező csatár hiánya évek óta problémát jelent Portugália számára, korábban Pauleta és Nuno Gomes is csak ideiglenesen tudta betölteni ezt a szerepkört. Carlos Queiroz jobb híján Cristiano Ronaldót is szerepeltette ékként, ám ezzel megfosztotta együttesét attól, hogy a legjobb játékosa az ideális posztján játsszon.

Szövetségi kapitány: 6/10
Carlos Queiroz másodszor irányítja a válogatottat, és első időszaka nem volt túl sikeres, hiszen a portugálok lemaradtak az 1994-es vébéről. Most kijutottak, de a szakvezetőt rengeteg kritika érte az együttes gyenge eredményei miatt. Egyelőre úgy tűnik, hogy Queiroz nem tudja kihozni a maximumot a rendelkezésére álló kiváló játékosokból.



Tanácsunk a szövetségi kapitánynak

A portugálok a selejtezők során, részben kényszerű okokból, többször is középcsatárként szerepeltették Cristiano Ronaldót, aki ugyan ezen a poszton sem futballozott rosszul, ám sokkal jobb teljesítményre képes, ha a szélen játszhat, hiszen így sokkal több terület nyílik előtte.

Forrás: AFP

Nem csak a szépre emlékezünk

A portugál labdarúgás a hatvanas évektől kezdve tartozik Európa élvonalába, a válogatott látványos támadójátékával rengeteg hívet szerzett magának, ám a világbajnokságokkal nem volt szerencséje. Bár már az 1934-es viadal selejtezőin is indultak, de először csak az 1966-os vébére sikerült kijutniuk. Angliában aztán alaposan kitettek magukért, Eusébio vezérletével egészen az elődöntőig meneteltek, ahol azonban a későbbi győztes angolok állták az útjukat.

Ezt követően éveken keresztül megint hiába próbálkoztak a sikeres kvalifikációval, csak 1986-ban voltak résztvevők, de abban sem volt sok köszönet, hiszen már a csoportmérkőzések során elvéreztek. A 2002-es világbajnokságon sokan titkos esélyesként kezelték Luis Figóékat, a csoportbeosztásuk sem volt rossz, azonban a legjobb 16 közé sem jutottak el. Négy éve Németországban végre sikerült az elvárásoknak megfelelően szerepelniük, negyedikek lettek.

Forrás: AFP

Felejthetetlen pillanatuk

1966-ban a portugál csapat a címvédő Brazíliát is legyőzve jutott tovább a csoportjából, és a negyeddöntőben a Koreai NDK ellen egyértelműen esélyesnek számított. Az ázsiaiak azonban meglepték a portugálokat, 3-0-ra vezettek, a továbbjutás tehát elúszni látszott. A csapatban azonban ott volt a világ legjobb csatárának számító Eusébio, aki nem akart ilyen csúfosan búcsúzni a tornától, és szinte egyedül megfordította a találkozót. A gólkirályi címet szerzett támadó mesternégyest ért el, Portugália pedig 5-3-ra nyert.


Mi lett volna, ha

A portugálok balszerencséjükre a házigazda angolokkal kerültek össze az 1966-os vébé elődöntőjében. A mérkőzést eredetileg Liverpoolban játszották volna, de angol nyomásra a londoni Wembley-be vitték, így a portugál csapatnak utaznia kellett. Maga a meccs sokak szerint a torna legjobb találkozója volt: Anglia Bobby Charlton duplájával kétgólos előnybe került, ám a hajrában Eusébio tizenegyesből szépített. A büntetőt azért ítélték, mert Jackie Charlton a tizenhatoson belül szándékosan kezezett - a mai szabályok értelmében piros lapot kapott volna, és Portugáliának emberelőnyben nagyobb esélye lett volna az egyenlítésre. Charlton azonban maradt a pályán, Anglia pedig döntőt játszott az NSZK ellen.


2002-ben Portugália az esélyesek közé tartozott, de pocsékul kezdte a tornát, az első mérkőzésén kikapott az Egyesült Államoktól. Lengyelország ellen aztán sikerült javítani, így az utolsó találkozón a házigazda Koreai Köztársaság ellen egy pontra lett volna szüksége a csapatnak, mivel a lengyelek megverték az amerikaiakat. A találkozó nem alakult valami jól Figóék számára: a második félidőben kettős emberhátrányba kerültek, ráadásul a hazaiak Park Ji Sung révén megszerezték a vezetést. A portugálok azért becsülettel mentek előre, és majdnem sikerült egyenlíteniük: a 89. percben bedobást végeztek el az ellenfél tizenhatosánál, a behajított labdát Sérgio Conceicao kapásból, félfordulattal bombázta a kapufára. Ha ez a lövés gól, akkor Portugália maradt volna versenyben az USA helyett, és a nyolcaddöntőben Mexikóval találkozik.


A legutóbbi vébén a portugálok végre úgy szerepeltek, ahogyan a szurkolóik elvárták, bejutottak a legjobb négy közé. Az elődöntőben Franciaország ellen egy rendkívül szoros mérkőzést játszottak, amelyet vitatható tizenegyes döntött el - Ricardo Carvalho hozzáért ugyan Thierry Henry lábához, de a francia is rájátszott az esetre. A hajrában a portugálok mindent megpróbáltak, a legnagyobb helyzet Figo előtt adódott, aki közelről fejjel lehetett volna eredményes, ha jobban céloz, miután Cristiano Ronaldo lövése kipattant Fabien Barthezről. A döntőben aztán a franciák tizenegyesekkel maradtak alul az olaszokkal szemben.


Út Dél-Afrikába

A portugálok a vártnál sokkal jobban megszenvedtek a kijutásért. A Málta elleni papírforma-győzelem után nagy meglepetésre otthon kikaptak Dániától, mégpedig úgy, hogy pár perccel a lefújás előtt még ők vezettek 2-1-re. A következő három találkozón egyaránt gól nélküli döntetlent játszottak, és amikor Albániában a 90. percben még 1-1-re álltak, végképp elúszni látszott a világbajnoki szereplés. Ekkor azonban Bruno Alves gólt fejelt, és ez a győzelem megadta a kellő lendületet ahhoz, hogy a csapat a pótselejtezőt érő második helyet megszerezze. A playoffban a portugálok a sérült Cristiano Ronaldo nélkül is kétszer legyőzték a bosnyákokat.

Csoportellenfelek: Brazília, Koreai NDK, Elefántcsontpart.

www.global-soccer.eu