Az argentinoké a legmeglepőbb vb-keret

Vágólapra másolva!
A világbajnoki keretek kihirdetésekor a legnagyobb meglepetést talán az argentinok okozták azzal, hogy José Pekerman szövetségi kapitány kihagyta az FC Internazionale két klasszisát, Javier Zanettit és Walter Samuelt. A szakember híres arról, hogy szívesen váltogatja a csapat taktikáját, és még Argentínában is csak találgatni tudnak, miként fest majd a nemzeti tizenegy az első, Elefántcsontpart elleni mérkőzésen.
Vágólapra másolva!

Pekerman a vb-selejtezők felénél került a válogatott élére, felváltva Marcelo Bielsát, aki a legutóbbi tornán nagy csalódást okozott a dél-amerikai válogatottal, ennek ellenére maradhatott a kispadon - egészen 2004 szeptemberéig, amikor némileg váratlanul lemondott posztjáról. Az új szövetségi kapitány - aki korábban éveken keresztül volt a különböző korosztályos csapatok edzője és az U20-as válogatottal három vb-aranyérmet is nyert - túlságosan nem alakította át a gárdát, azonban hozott egy nagyon lényeges változást. Amíg elődje szinte görcsösen ragaszkodott a 4-3-3-as felálláshoz (ez legjobban a 2002-es vébén látszott, ahol emiatt nem léphetett egyszerre pályára Gabriel Batistuta és Hernán Crespo), addig Pekerman igyekezett sokkal rugalmasabban kezelni a taktikai rendszereket - jobban mondva szinte mindegyik szisztémát kipróbálta a nemzeti csapattal.

Csupán két biztos pont volt a Pekerman-féle válogatottban az elmúlt időszakban: Juan Pablo Sorín (aki a csapatkapitányi karszalagot is megkapta), illetve a játékmester Juan Román Riquelme - ők mindketten nyertek U20-as világbajnokságot Pekerman irányításával. Alapvetően tehát köréjük szerveződött az argentin nemzeti tizenegy, amely a tavalyi Konföderációs Kupa után ezidáig összesen hét mérkőzést játszott, és a korábban alapembernek számított Javier Zanetti ezek közül mindössze egyszer lépett pályára. Ebből a szempontból tehát az ő mellőzése valamivel érthetőbb, Walter Samuel kihagyása viszont már kevésbé, hiszen a legutóbbi négy összecsapáson egyaránt kezdő volt.

Az mindenesetre érdekes, hogy az argentin napilap, az Olé szavazásán, amelyen azt kérdezték az olvasóktól, hogy melyik labdarúgó hiányozhat a legjobban a válogatottból a vébén, Samuel csak a középmezőnyben végzett - Zanetti a második lett, leginkább az Independiente szupertinijét, Sergio Agüerót hiányolták a szurkolók.

Az Olé a lehetséges taktikáról is megszavaztatta az argentinokat, és több mint 11 ezer voks után a 4-3-1-2-es felállás állt az élen, amely a szavazatok 41,4 százalékát gyűjtötte be. Ebben a szisztémában a jobbhátvéd Lionel Scaloni vagy Fabricio Coloccini lehet, középen a Roberto Ayala, Gabriel Milito páros, a bal szélen pedig a sérüléséből felépült Gabriel Heinze futballozhat (ha ő mégsem tudja vállalni a játékot, akkor Leandro Cufré vagy Nicolás Burdisso szerepelhet). Ami a középpályát illeti, ott a két szélen Luis "Lucho" González, illetve Sorín a favorit, a védekező szerepkört pedig Estebán Cambiasso láthatja el. Riquelméé a karmesteri pálca, a csatárduó viszont ismét többesélyes: Crespo helye biztosnak tűnik, de hogy a partnere Carlos Tévez, Javier Saviola vagy Lionel Messi lesz, azt valószínűleg csak Pekerman tudja - vagy még ő sem...