Mozgósítanak a togói vudupapok a vb előtt

Vágólapra másolva!
Mozgósítanak a togói vudupapok és vuduhívők, hogy a németországi labdarúgó világbajnokságon minden lehetséges támogatást megadjanak a hazai csapat játékosainak, akiket a hazaiak csak "karvalyoknak" becéznek. Erre már csak azért is szükség van, közölték, hogy ellensúlyozzák az Afrika-kupa januári-februári tornáján az együttes által elszenvedett kudarcot.
Vágólapra másolva!

"Nem voltunk elégedettek az Afrika-kupában a karvalyok teljesítményével, ezért határoztunk el teljes mozgósítást a labdarúgó-vb-re, ahová minél többen el akarjuk kísérni játékosainkat" - magyarázta III. Gnagblondjro, a togói vudupapok testületének elnöke.

A belső vitákba merült karvalyok az Afrika-kupa egyiptomi tornájának három egymást követő vereség után már az első szakaszban kénytelenek voltak búcsút mondani. Előzőleg viszont parádés mérkőzéseken, Szenegált, Zambiát és Malit legyőzve jutottak be a németországi vb-tornára.

"Most azzal foglalkozunk, hogy fétiseinket felkészítsük a tornára, ők majd őrködnek azon, hogy karvalyaink messze jussanak a vb-n" - fejtette ki a hosszú nyakláncot viselő III. Gnagblondjro. A főpap, aki Heviosso - a villám vudu főistene - kultuszát vezeti, elmondta, hogy a vudu-hívők, vagy más néven a vuduszik küldöttséggel lesznek jelen a németországi mérkőzéseken.

A vudu kultuszhelyeken III. Gnagblondjro és kollégái már ma is mind gyakrabban rendeznek szertartásokat, amelyek során a vuduszik esznek-isznak és dalaikkal idézik meg isteneiket, hogy azok majd segítsék a karvalyokat. "Afrikában vagyunk és be fogjuk bizonyítani a világnak imáink és fétiseink erejét" - nyilatkozott egy lelkes vuduszi.

A mintegy ötmilliós togói népesség több mint fele követi a vudu kultuszt és tiszteli annak mintegy 150 istenségét. "Togó laikus ország, de nem akadályozhatjuk meg a vudu hívőket a karvalyok támogatásában, hiszen más vallások hívei is imádkoznak értünk" - jegyezte meg a togói labdarúgó szövetség egyik vezetője.

A vudu papok mellett a karvalyok számíthatnak Togo Mama, igazi nevén Fissatou Mama buzdítására is. A 43 éves asszony és barátai évek óta minden mérkőzésre elkísérik a togói csapatot és már három hónapja készülnek együtt, gyakorolják a lelkesítő kiáltásokat, rigmusokat, hogy hatékonyan szurkolhassanak majd a németországi mérkőzéseken.

Fissatou Mama olyan fontos szerepet játszott a togói csapat sikereiben, hogy idén a labdarúgó válogatott tagjaival, a karvalyokkal együtt avatta őt az ország nagy folyójáról elnevezett Mono-rend lovagjává Faure Gnassingbé togói államfő.