A virsliárus is gyanús lehet a futballvébén

Vágólapra másolva!
Az idei, németországi labdarúgó-világbajnokságon a stadionokban csak azok dolgozhatnak, akiknek valamennyi adatát titkosszolgálati módszerekkel is ellenőrizték és minden szempontból ártatlannak minősülnek.
Vágólapra másolva!

Ez azt jelenti, hogy a virsliárusoktól kezdve a takarítókon át a jegyszedőkig mindenkinek alá kell vetnie magát a vizsgálatoknak. Becslések szerint összesen legalább 220 ezer embert fognak "átvilágítani".

Az adatvédők ugyanakkor értelmetlennek tartják ezeket az ellenőrzéseket. "Ártatlan emberek tízezreit teszik ki teljesen felesleges kényelmetlenségeknek" - olvasható a közleményükben.

"Békés, jó hangulatú világbajnokságot akarunk rendezni" - jelentette ki a belügyminisztérium szóvivője. "Még mindig jobb, ha több tízezer ártatlan embert ellenőrzünk, mintha a terroristák virsliárusnak vagy takarítónak öltözve bejutnak egy meccsre és tömeges tragédiát okoznak."

A mérkőzéseket rendező városokban a vb alatt egyetlen bíró vagy ügyész sem mehet szabadságra. A rendbontókkal szemben két napon belül, gyorsított eljárás keretében hoznak ítéletet. A külföldi renitenseket azonnal kiutasítják az országból.

A vb-re június 9. és július 9. között kerül sor.