Változások a vb-keretekben

Vágólapra másolva!
A világbajnokságra benevezett futballisták listájának leadási határideje május 15. volt, de a szövetségi kapitányoknak sérülés esetén van lehetőségük arra, hogy változtassanak keretükön. Két szakvezetőnek ezt máris meg kellett tennie, másik három pedig szinte biztosan kénytelen lesz hasonlóan cselekedni.
Vágólapra másolva!

A világbajnokság kiírása lehetőséget ad arra, hogy súlyos sérülés esetén egy-egy futballista helyére mást nevezzenek be. Erre az adott válogatott első mérkőzése előtti napig van lehetőség, ám csak úgy, ha részletes jelentést írnak a sérülésről a FIFA orvosi bizottságának, az pedig elfogadja a megállapítást. Mivel a csapatok közvetlenül a vébét megelőző hetekben rengeteg előkészületi mérkőzést játszanak, így várható volt, hogy lesznek olyan labdarúgók, akik kidőlnek a sorból - de hogy ilyen sok szövetségi kapitány lesz kénytelen változtatni, arra azért nem lehetett számítani.

Először a lengyelek mesterének kellett új embert behívnia a 23-as keretbe, mivel a csapat középpályásáról, Damian Gorawskiról az utolsó orvosi vizsgálatnál kiderült, hogy a szívével nincsen minden rendben, éppen ezért nem utazhatott el a vébére. A lengyel tréner, Pawel Janas a helyére nem egy középpályást, hanem egy védőt hívott meg, mégpedig a Lech Poznan futballistáját, Bartosz Bosackit, aki még a nevezés előtti utolsó előkészületi mérkőzéseken is szerepelt, vagyis nem is az utólagos meghívása volt a meglepetés, hanem az, hogy az első listáról lemaradt. Ugyanakkor ez a csere nem rázta meg alapjaiban a lengyel csapatot, hiszen Gorawski nem volt alapember, és valószínűleg Bosacki sem lesz az.

A következő "áldozat" az Egyesült Államok csapatának védője, Cory Gibbs volt: ő a Marokkó elleni előkészületi találkozót végigjátszotta ugyan, de a mérkőzést követően bedagadt a térde, és kiderült, hogy többhetes pihenőt kell tartania - vagyis a vébén biztosan nem léphet pályára. Az amerikai tréner, Bruce Arena azonnal lépett, és az előző idényt a holland ADO Den Haagnál töltő, és a következő szezonra a Charlton Athleticbe igazoló Gibbs helyére meghívta az Energie Cottbus bekkjét, Gregg Berhaltert. Személyében egy rendkívül rutinos labdarúgóval bővült az amerikai keret, hiszen Berhalter 44-szeres válogatott, és ott volt a legutóbbi viadalon is.

Egyelőre ez a két változás történt a hivatalos keretekben, de az biztos, hogy az ukránok is kénytelenek lesznek utólag nevezni valakit, középhátvédjük, Szerhij Fedorov ugyanis kidőlt a sorból - a Dinamo Kijev focistája a Sahtar Doneck elleni bajnoki döntőn szenvedett csípősérülést. Ez érzékeny veszteség Oleh Blohin kapitány számára, hiszen a bekk alapember volt a csapatban, hat selejtezőn is szerepelt. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki kerülhet be a helyére a keretbe, az ukránok mindenesetre annyit árultak el, hogy május 28-án nevezik meg azt a játékost, aki csatlakozik a válogatotthoz.

A svájciak ellenben nem titkolództak, hiszen a minap hazarendelték törökországi nyaralásából Hakan Yakint arra az esetre, ha Johann Vonlanthen nem épülne fel időre. Utóbbi játékos, a NAC Breda 20 esztendős csatára a csapat edzőtáborában combizom-szakadást szenvedett, és az első orvosi vizsgálatok szerint háromhetes pihenő vár rá, vagyis aligha szerepelhet a vébén. Yakin mindenesetre vasárnap csatlakozik a kerethez, és amint biztossá válik, hogy Vonlanthen nem tudja vállalni a világbajnoki szereplést, a Young Boys támadó középpályását hivatalosan is benevezik a vébére. Yakin egyébként tavaly szeptember óta nem lépett pályára a válogatottban, elsősorban sérülése miatt, de az idény végén már megint játszott klubjában, és két gólt is szerzett.

Az angolok mestere, Sven-Göran Eriksson a fehéroroszok elleni előkészületi találkozót (amely nem is volt hivatalos országok közötti meccs, a hazaiak Anglia B néven szerepeltek) használta fel arra, hogy kipróbálja pár játékosát. A másodosztályú Norwich City kapusa, Robert Green is kapott volna egy félidőt, de nem volt sok szerencséje, mert percekkel később megsérült, és le kellett cserélni. A háromoroszlánosok harmadik számú hálóőrének a bokaszalagjai szakadtak el, és a liverpooli Scott Carson állt be a helyére - ő a vébére nem volt nevezve, de azóta már változott a helyzet. Carson még sohasem szerepelt a nagyválogatottban, és hacsak nem történik még egy-két sérülés, akkor a vébén sem fog játszani.