Szigorú szankciókat fogalmazott meg a FIFA

Vágólapra másolva!
Rasszizmus, dopping, fogadások - három olyan terület, melyen a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a lehető leghatározottabban igyekszik föllépni az emberi jogok védelme, a szabályok tiszteletben tartása érdekében a németországi világbajnokság során.
Vágólapra másolva!

A FIFA szeretné elejét venni annak, hogy az utóbbi időben több országban elharapózott rasszista megnyilvánulásoknak a várhatóan rendkívül nagy nézettségű június-júliusi torna is színtere legyen, ezért a közelmúltban szigorú szankciókat fogalmazott meg. Egyértelmű esetben akár pontlevonással is sújthatják azt a csapatot, amelynek szurkolói nem tartják be a szabályokat.

Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség elnöke ugyanakkor elismerte, akadhatnak olyan helyzetek, melyekben nem lehet majd egyértelműen megállapítani a felelősséget. Sőt, a FIFA vezérkara attól is tart, hogy a büntetések ismeretében egyesek akár befolyásolhatják a csoportvégeredményeket tervezett akcióikkal.

Ezzel együtt az elöljárók bíznak abban, hogy nem lesznek nagy visszhangot kiváltó esetek. A csapatok mindenesetre egy, a rasszizmust elitélő tábla mögé sorakoznak majd fel a találkozók előtt, a negyeddöntős párharcok felvezetéseként pedig a csapatkapitányok a fegyelem és az egymás iránti tisztelet fontosságára figyelmeztető felhívást olvasnak majd fel.

Ami a doppingellenőrzést illeti, a szakemberek a mérkőzések után két-két játékostól kérnek mintát, de már a felkészülés utolsó szakaszában, illetve a válogatottak németországi lakhelyén is végeznek majd előre be nem jelentet teszteket, csapatonként négy-négy futballistán. A résztvevő csapatok képviselői együttműködő nyilatkozatot írtak alá, melynek alapján a játékosokat a torna előtt a hagyományosnál alaposabban vizsgálják meg, igyekezve kiszűrni a szív- és érrendszeri problémával küszködőket.

Az utóbbi idők német és belga bundabotrányai miatt a FIFA folyamatosan elemzi majd a fogadási piacot. Gyanús esetben megteszi a szükséges lépéseket a szövetség. Hogy ezek mik lehetnek, arról Urs Linsi főtitkár egyelőre nem beszélt. A játékvezetőknek mindenesetre nyilatkozniuk kell arról, hogy sem ők, sem családtagjaik nem tesznek fel téteket.