Matthäus is beszállt a német kapusvitába

Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus, a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya, jelenleg munka nélküli szakvezető is beszállt abba az össznémet vitába, hogy helyes volt-e Jürgen Klinsmann részéről Oliver Kahn ellenében Jens Lehmannt jelölni a német válogatott egyes számú kapusának.
Vágólapra másolva!

Klinsmann, a német nemzeti tizenegy szövetségi kapitánya pénteken jelentette be, hogy Lehmann élvezi a bizalmát, ami rögtön heves indulatokat váltott ki minden érdekelt és nem érdekelt részéről. A német futballrajongók hangulatára nagy befolyással bíró tömeglap, a Bild "Klinsi (Klinsmann) kinyírja Kahnt, a királyt" címmel tálalta a döntést.

Matthäus, a Bayern München együttesének volt csapatkapitánya, 150-szeres válogatott, 1990-ben világbajnokságot nyerő csapat tagja, a müncheni Abendzeitung szombati számában úgy nyilatkozott, hogy "silány hatalmi játékról, kínos klikkharcról" van szó. Matthäus szerint Klinsmann kezdettől fogva játékot űzött Oliver Kahnnal, a Bayern München kiválóságával, az egész mögött magánérdekek húzódnak meg.

Egyesek szerint Matthäus nem csak valamelyik német klubcsapat szakvezetője szeretne lenni, de pályázik a német szövetségi kapitány tisztségére is.

A német futball világát és a közvéleményt hosszabb ideje foglalkoztatja a T-kérdés (a Torwart-Frage), az a "dilemma", hogy ki lesz a nyári világbajnokságon a nemzeti tizenegy első számú kapusa. Klinsmann májusra ígért döntést, de nyomás hatására már most bejelentette, hogy Lehmann mellett tette le voksát. Kahn hosszú ideig kikezdhetetlen sztárnak tetszett, de az utóbbi időben a szó szoros értelmében is több melléfogása volt, például a kiesőjelölt Köln elleni, 2:2-re végződött müncheni bajnoki mérkőzésen. A Bayern kiesett a Bajnokok Ligájából, Lehmann viszont kapott gól nélküli 749 percével Bajnokok Ligája-rekordot ért el a londoni Arsenal hálóőreként. Az Arsenal legutóbb a torinói Juventus együttesét verte ki a Bajnokok Ligája küzdelemsorozatából.

Klinsmann szerint Lehmann "némi plusszal" rendelkezik Kahnnal szemben, jobban tudja irányítani a védelmet, amire a viszonylag tapasztalatlan, nem összeszokott német védősor esetében nagy szükség van. Lehmann és Kahn profikhoz illő visszafogottsággal hosszabb ideje hergeli egymást.

A döntés a német televíziós állomások műsoraiban vezető hír volt. A ZDF közszolgálati televízió görög tragédiához hasonlította, hogy a pályafutása végéhez közeledő Oliver Kahn nem bizonyíthat hazai közönség előtt. A feldúlt Kahn azt ígérte: később dönti el, hogy vállalja-e a cserekapus szerepét.