A kapitányoknak nem tetszik a korai nevezési határidő

Vágólapra másolva!
A FIFA egyik legfontosabb változtatása az idei világbajnokság előtt az, hogy a résztvevő országoknak már egy hónappal a torna kezdete előtt le kell adniuk a végleges nevezést, amin csak súlyos sérülés esetén lehet változtatni. A szövetségi kapitányoknak nem nagyon tetszik a korai határidő, fel is emelték a szavukat ellene, de a jelek szerint a nemzetközi szövetség hajthatatlan - pedig nem biztos, hogy igaza van.
Vágólapra másolva!

Egészen a legutóbbi, 2002-es világbajnokságig az volt a bevett szokás, hogy a szövetségeknek csak egy héttel a torna kezdete kellett leadniuk, hogy melyik 23 játékost szeretnék nevezni a viadalra. Ez lehetőséget adott a szövetségi kapitányoknak, hogy az utolsó hetekben egy bővebb kerettel dolgozzanak, és így a közös munka alapján hozzák meg a végleges döntésüket. A FIFA azonban még 2004 decemberében nyilvánosságra hozta, hogy ezúttal a kijutott válogatottaknak már szűk egy hónappal a nyitány előtt meg kell nevezniük a szerepeltetni kívánt labdarúgókat. Úgy tűnik, amíg zajlott a selejtezősorozat, a szakvezetők ezzel nem nagyon foglalkoztak, az utóbbi hetekben azonban egyre több mester tiltakozott a dolog ellen. A francia kapitány, Raymond Domenech, a holland szakember, Marco van Basten, és az angolokat irányító Sven-Goran Eriksson is felemelte a hangját az ügyben, amikor pedig a szakvezetők a hónap elején Düsseldorfban részt vettek egy közös megbeszélésen, akkor együttesen fogalmazták meg az aggályaikat, és ezt továbbították is a FIFA felé.

A szövetségi kapitányok közösen kérték a szervezetet, hogy legalább május végéig tolja ki a határidőt - a torna július 9-én kezdődik. A válasz azonban elutasító volt, Sepp Blatter kijelentette, hogy nem változtat az előzetesen megadott időponton, és magyarázatot is adott a döntésére. "Nem akartuk, hogy ugyanaz legyen a helyzet, mint 2002-ben, vagy a 2004-es Európa-bajnokságon, amikor a legnagyobb sztárok fáradtan érkeztek a tornára, és korántsem tudták a legjobbjukat nyújtani. Éppen a szakvezetők panaszkodtak korábban emiatt, és ezért döntöttünk úgy, hogy május 15-ig meg kell nevezni a keretet alkotó labdarúgókat, és ezek a focisták ezt követően már nem léphetnek pályára klubjukban, hanem a válogatottal kell készülniük. Az egyetlen kivételt a Bajnokok Ligája döntőjébe bejutott két együttesben szereplők jelentik, hiszen a BL-finálét május 17-én játsszák" - fejtette ki Blatter.

Ez papíron jól hangzik, de ha tüzetesebben megvizsgáljuk a dolgot, akkor nem sok benne a ráció. A magyarázat tehát az, hogy nem szeretnék, ha a focisták fáradtan érkeznének a vébére - azonban a legtöbb helyen az országos bajnokság május második hétvégéjén, egy nappal a nevezési határidő előtt befejeződik, éppen a világbajnokság miatt. És nem csak a Németországba kijutott országokban ez a helyzet, hanem szinte minden európai és dél-amerikai pontvadászatban Bosznia-Hercegovinától Grúziáig, még az éves rendezésű orosz pontvadászatban is szünetet tartanak május 14. és július 10. között - pedig a szbornaja nem lesz ott a vébén. A kevés kivétel közé tartozik néhány kelet-európai ország, ahonnan nem nagyon lesz játékos a vébén (Magyarország mellett Szlovénia és Szlovákia), a norvég pontvadászat, és némi meglepetésre a brazil bajnokság - a vébé címvédőjénél a világbajnokság alatt is zajlanak majd a küzdelmek.