A németek pironkodnak, Pelé óvatosságra int

Vágólapra másolva!
Szinte a nullával lettek egyenlőek a német válogatott nyerési esélyei a június 9-én kezdődő, hazai rendezésű világbajnokságon - ez a csütörtöki német lapok véleménye az Olaszországtól elszenvedett 4-1-es firenzei vereség után.
Vágólapra másolva!

A legdrasztikusabban a Bild című nagy példányszámú lap fogalmaz: "Ti kétballábasok, blamáltátok a világ előtt Németországot. Száz nappal a világbajnokság előtt meg akartuk tudni, hogy mennyi világbajnoki esélyt tartogat a csapat. A sokkoló firenzei eredmény brutális válasz: nullát!"

A legolvasottabb német lap szerint még Michael Ballack, a válogatott sztárja is gyengén szerepelt. A londoni Chelsea állítólag 26 ezer eurót fizetne naponta, ha az FC Bayern játékosa oda szerződne, de "Ballack tegnapi teljesítménye legfeljebb egy pizza árát éri".

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint "Németország futballtörpévé zsugorodik", a Der Tagesspiegel úgy látja, hogy "a világbajnokság éve blamázzsal kezdődött", a Financial Times Deutschland szerint "a német csapat leszállt a földre".

A szakemberek főleg a védelem teljesítményét kifogásolják: Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány jobbára olyan fiatal játékosokat szerepeltet, akik egyesületükben nem kapnak játéklehetőséget, s egy veszekedés után kihagyta a világbajnoki keretből a tapasztalt, a Dortmund csapatában állandóan játszó Christian Wörnst. Wörns, mint a Financial Times Deutschland írta, "nagyon drasztikus szavakkal kommentálta, hogy Klinsmann nem számított rá Olaszország ellen, s a szövetségi kapitánynak olyan jellemvonásokat tulajdonított, amelyekről nem szívesen olvas az újságban az ember, ha Jürgen Klinsmann-nak hívják".

Maga Klinsmann elég tanácstalan volt a firenzei mérkőzés után, megleckéztetésről beszélt és arról, hogy "kaptunk egyet a fejünkre". Ennek ellenére "a csapat elég erős ahhoz, hogy a vb-n eredményt érjen el, bízunk a csapatban" - mondta.

Általános vélemény, hogy a német nemzeti tizenegy a Klinsmann-korszak mélypontjára jutotta a firenzei 4-1-gyel. A Nationalelf legsúlyosabb vereségét szenvedte el azóta, hogy Klinsmann átvette a csapatot, a válogatott Olaszországgal szemben "naiv és alkalmatlan" együttes benyomását keltette.

A német közvélemény már az olaszok elleni meccs előtt sem volt túlságosan bizakodó (egy felmérés szerint csak kilenc százalék bízott a világbajnoki győzelemben), de a firenzei kudarc még jobban lehűtötte a reményeket. Most már csak abban bíznak, hogy a hazai pálya előnye valamikképp mégis megmutatkozik, s Németország csak továbbjut egy olyan csoportból, ahol Costa Rica, Lengyelország és Ecuador szerepel még.