A WADA szerint elmaradhat a futballvébé

Vágólapra másolva!
Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke szerint az is elképzelhető, hogy elmarad a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság, amennyiben a FIFA hétvégi kongresszusán, Marrakesben nem fogadja el a többi sportágra érvényes nemzetközi doppingszabályzatot.
Vágólapra másolva!

"A labdarúgókra is azok a szabályok vonatkoznak, mint a többi sportágra. Csak akkor lehet eredményes a doppingellenes harc, ha mindenki betartja a rendelkezéseket" - mondta a WADA elnöke.

Otto Schily, német belügyminiszter próbál közvetíteni a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és a WADA között. "Senkinek sem érdeke, hogy elfajuljon a vita" - mondta a politikus. "Közösen le kellene ülniük az érdekelteknek és nyugodtan megbeszélni a kialakult helyzetet. Muszáj megnyugtató megoldást találni, az üzengetésnek nincs értelme."

Joseph Blatter, a FIFA elnöke kijelentette, nem szerepel a tervek között a doppingszabályzat módosítása. A FIFA továbbra is minden esetet külön bírál el, és fenntartja magának a jogot, hogy a WADA által szorgalmazott kétéves minimális büntetésnél enyhébb szankciókkal sújtsa a doppingvétségen ért futballistákat.

* * *

Az angol szövetség szerint a Chelsea labdarúgócsapatánál tavaly titkos doppingteszteket végeztek el a játékosokon. A szigetországi szabályok értelmében a csapatok nem tarthatnak "saját szakállra" doppingellenőrzéseket. A bajnokcsapatnak szeptember 23-ig kell bebizonyítania ártatlanságát. A londoni klub korábban két játékos kokainbotránya miatt szerepelt a lapok címoldalán. A román válogatott Adrian Mutu szervezetében 2004 októberében, az ausztrál válogatott kapus Mark Bosnichnál 2003-ban mutatták ki a kábítószert.