Matthäus három pontért utazik Izlandra

Vágólapra másolva!
"A metzi találkozó hatalmas megtiszteltetés, de természetesen az izlandi mérkőzés az igazán fontos, hiszen győzelem esetén megőriznénk esélyünket a világbajnoki részvétel kiharcolására" - jelentette ki Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Az együttes kedden 21 órától a franciákkal mérkőzik, majd jövő szombaton Reykjavíkban világbajnoki selejtezőn lép pályára 20.05-től.
Vágólapra másolva!

"Mi szeretnénk diktálni a tempót Izlandon, igyekszünk ráerőltetni akaratunkat a hazaiakra. Célunk egyértelműen a három pont megszerzése. Az összecsapás után a máltaiak elleni selejtező következik, s hat pont begyűjtése esetén reális esélyünk lenne a továbbjutásra" - mondta a német szakvezető a pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Matthäus úgy véli, a franciák elleni barátságos megméretés még úgy is remek alkalom, hogy a vendéglátók csapata jelentősen átalakult az elmúlt években, a vb- és Eb-hősök döntő többsége már nem áll Raymond Domenech szövetségi kapitány rendelkezésére.

"Hasonló a helyzet, mint a tavalyi németországi mérkőzés esetében. Többen az akkori sikernek és a mutatott játéknak köszönhetően szerződhettünk nyugati csapathoz. Ezúttal is remek alkalom kínálkozik arra, hogy bizonyítsunk a futballvilágnak" - mondta Gera Zoltán, aki most tér vissza a válogatottba, hiszen a bolgárok elleni vb-selejtezőt eltiltás miatt kihagyta.

A West Bromwich Albion játékosa a napokban kézműtéten esett át, de ez valószínűleg nem gátolja a jövő heti szereplését. "A válogatott orvosától olyan speciális kötést kapok, ami nem zavar majd" - jegyezte meg Gera. - "Én is azt vallom, hogy izlandi győzelem esetén megmaradnak az esélyeink. Remélem, hogy felkészülésünk zavartalan lesz."

A keretből sérülés miatt már csütörtökön kikerült Böőr Zoltán, majd pénteken további két debreceni hagyta el a csapatot, kiderült ugyanis, hogy Éger László és Komlósi Ádám állapota sem megfelelő. Lothar Matthäus ezért a ferencvárosi Balog Zoltánt is meghívta.

A második számú kapus, Rabóczki Balázs sem teljesen egészséges, az ő esetében még kivár a szakvezetés. Az biztos, hogy kiválása esetén nem Szűcs Lajos lesz az új ember, ugyanis Matthäus bejelentése szerint a ferencvárosi hálóőr két héttel ezelőtt lemondta a válogatottságot.

"Nem örülök ennek, de már korábban is látszott rajta, hogy nem motiválja az, hogy második számú kapus legyen nálunk" - mondta a szövetségi kapitány.

A csapat vasárnap délelőttig a Petneházy Country Clubban edzőtáborozik, majd Luxemburg érintésével Metzbe, a franciák elleni összecsapás helyszínére utazik. Az együttes csütörtökön repül át Izlandra.

a magyar válogatott kerete
kapusok: Király Gábor (Crystal Palace), Rabóczki Balázs (FC Köbenhavn), Fülöp Márton (Tottenham Hotspur)
hátvédek: Stark Péter (Győri ETO), Gyepes Gábor (Ferencváros), Vanczák Vilmos (Újpest FC), Juhász Roland (MTK Budapest), Bodnár László (Breda),
középpályások: Huszti Szabolcs (Ferencváros), Bárányos Zsolt (Matáv-Sopron), Pető Tamás (NAC Breda), Takács Ákos (Ferencváros), Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Hajnal Tamás (Sint-Truiden), Tóth Norbert (Újpest FC), Vincze Ottó (Győri ETO)
csatárok: Rajczi Péter (Újpest FC), Kovács Péter (Viking Stavanger), Kerekes Zsombor (Debreceni VSC), Szabics Imre (VfB Stuttgart)

a francia keret
kapusok: Gregory Coupet (Olympique Lyon), Mickael Landreau (Nantes)
védők: William Gallas (Chelsea), Eric Abidal (Olympique Lyon), Sebastien Squillaci (AS Monaco), Gael Givet (AS Monaco), Anthony Reveillere (Olympique Lyon), Jean-Alain Boumsong (Newcastle United)
középpályások: Benoit Pedretti (Olympique Marseille), Rio Mavuba (Girondins Bordeaux), Alou Diarra (RC Lens), Vikash Dhorasoo (AC Milan), Jerome Rothen (Paris Saint-Germain)
csatárok: Sylvain Wiltord (Olympique Lyon), Ludovic Giuly (FC Barcelona), Djibril Cissé (FC Liverpool), Sidney Govou (Olympique Lyon), Florent Malouda (Olympique Lyon).